Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vásárlás

 

 

Ha mindent beszereztünk és kialakítottuk már a teknős helyét (akváriumát) akkor menjünk el egy állatkereskedébe és nézzük meg a teknősöket és válasszuk ki a legjobbat, ebben fognak segíteni a következő szempontok :
1. Jól figyeljük meg a számításba jöhető állatokat. Ha az akváriumokhoz közelítünk, megfigyelhető-e rajtuk természetes menekülési viselkedés (amennyiben erre lehetőségük van)? Megkísérlik-e, ha a medencéhez közeledünk, hogy elússzanak előlünk? Azokat az állatokat, amelyeknek nehézségeik vannak az úszással vagy a merüléssel, amelyek orrnyílásai eldugultak, esetleg duzzadtak, semmi esetre se vásároljuk meg.
2. Az egészséges állatoknak mindenekelőtt ép a páncéljuk, ami azt jelenti, hogy a páncél mindenhol egyforma, alakja szabályos és egyetlen szegmense sem hiányzik. Ha a páncél megfogva vagy csak látásra is lágynak tűnik, akkor az állat rachitiszes, angolkóros (de ha még pici a teknős akkor ez természetes). Ez a betegség illetve tünet bizonyos mértékben gyógyítható, és az állat ki is nőheti, az ilyen állatok azonban egész életükben szabálytalan páncélt fognak felépíteni.
3. Kérjük meg a kereskedőt, hogy kínáljon az állatoknak eleséget, és gondosan figyeljük meg, mely példányok indulnak először az élelem után. Ebből arra következtethetünk, hogy ezek egészségesek. Ha az állatok elutasítják az élelmet, akkor elővigyázatosnak kell lennünk, mert ezek az állatok vagy betegek, vagy még nem álltak át, nem szokták meg az új élelmet.
4. Figyeljük meg, hogy nem úsznak-e ferdén vagy féloldalasana teknősök, mert akkor fenállhat a tüdőgyulladás veszélye!
5.
Ha ezek után elhatároztuk magunkat, hogy valamelyik megfigylet teknőst meg is vásároljuk, akkor még gondoljunk arra is, hogy ezek az arányos kis állatok nem maradnak mindig ekkorák, és később nagyobb teret igényelnek majd maguknak. A megfelelő körülmények között tartott állatok meglehetősen gyorsan nőnek, és kifejlet korukra 25-30 cm-es páncélnagyságot is elérnek. Egy kifejlett vörösarcú ékszerteknős pár számára legalább 100 literes úszóteret kell biztosítani, és az idősebb állatok már egyáltalán nem olyan kicsik, mint a fiatalok. A teknősök mégis rendkívül sok érdekeset tudnak nyújtani.
Csak ezeknek az adatoknak a tudatában vásároljunk teknőst!

 

Szálítódoboz teknősök számára:

Egy műanyag vagy fadoboz, amelynak oldalait és fenekét lágy (habosított műanyag) anyaggal borítjuk, és amely fedéllel zárható, tökéletesen megfelel. A lágy műanyag szivaccsal való borítás megakadályozza, hogy az állat szállítás közben ide-oda csúszkáljon, és megsérüljön. Néhány lyuk a borításon és a fedélen szolgál a levegő bejutására.
Ebben a dobozban problémamentesen haza szállíthatjuk kis állatkánkat!