Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szaporítás

 

 

A legtöbb teknőst csak akkor lehet eredményesen pároztatni ha előtte kialudta magát (teleltetés), de természetesen van kivétel is, van olyan teknős ami egyáltalán nem telel és van olyan is ami "nyaral", tehát nyáron pihen!
A teknősök csak akkor szaporodnak ha néhány azonos fajú teknős van eggyütt. Ha sok teknőst tartunk eggyütt a hímek nem találják meg a nőstényeket mert nem érzik meg a szagukat a többi teknősétől és így nem is tudnak szaporodni. Semmiféle képpen se tartsunk sok nőstényt együtt mert rivalizálni fognak és megsérülhetnek, de ez a hímeknél is előfordulhat. De van olyan teknősfaj is amit kizárólag egyedül lehet csak hosszab időn keresztűl tartani, mert különben megsebesítik egymást pl. aligátorteknős, keselyűteknős, lágyhéjúteknősök. A legjobb az ha egy hímet és két nőstényt tartunk eggyütt vagy ha két hímet és 3-4 nőstényt tartunk együtt. Amennyiben a teknősök rivalizálnak, ne haggyuk őket együtt!

 

Feltételek:

Ha tudatossan akarunk szaporítani teknősöket mindenféle képpen ki kell alakítanunk az akváriumukban egy tojásrakáshoz alkalmas helyet, ami az akvárium 1/3-a legyen. Ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy az akváriumba a víz szintjénél nemsokkal magassab üveglapot ragsztunk be, az így elrekesztett részt fel kell tölteni homokos talajjal (homok-föld-tőzeg keverékkel).
Készítsünk valamilyen kimászót amin keresztül a teknősök kijuthatnak a homokos partra ahol majd a tojásaikat lerakhatják.
A legjobb ha a kimászót egy üveglapból csináljuk, amire műfüvet ragasztunk (ez a könnyű kimászáshoz kell)!
A szaporításhoz elég nagy akváriumra lesz szükségünk (min. 150x80x60cm) és mély talajra (min. 25cm) a tojásrakáshoz!

 

Tojások keltetése:

Ha a nőstény teknős lerakta a tojásait azt gyorsan ki kell vennünk az akvárium homokos részéből és keltetőbe kell raknunk. Ha a teknős a tojást nem a szárazföldre hanem a vízbe rakja le, akkor ki kell vennünk és el kell dobnunk mert nem életképessek. Azt, hogy a tojásrakás meg-e történt már úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a szárazulat tetejét beszorjuk más színű kvarchomokkal (pl. szürke), így ha a teknős elássa a tojásait összekeveri vele az eltérő homokrétegeket.

 

Keltető készítés:

Vegyünk egy műanyag tálat amit műfűvel bélelünk ki, ebbe helyezzük bele a tojásokat. Egy akváriumba helyezzünk két téglát amire a tálat rátesszük. Az akváriumba annyi vizet tegyünk amennyi éppen a tojások aljáig ér. A vizet fűtsük olyan fűtővel amit betudunk állítani 26-30 oC-ra és állandó hőmérsékleten tudjuk vele tartani. Az akváriumra ferde fedelet tegyünk, hogy ne csöpöghessen a pára a tojásokra. A penészes vagy fertőzött tojásokat mindíg távolítsuk el nehogy megfertőzze a többit!
Az állatok kb. 60-80 nap után kikelnek. Alacsonyabb (26-27 oC) hőmérsékleten főleg hímek, még magassabb (28-30 oC) hőmérsékleten főleg nőstények fognak születni. A kikelt állatokat engedjük be a vízbe (elkülönítve a többi teknőstől) és fokozott felügyelett mellet tartsuk őket úgy mint a többi állatot.