Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Teleltetés

 

 

Sok teknősfajt egyáltalán nem szabad teleltetni, mivel természetes körülményeik között nincsen olyan hideg idő, amely alatt hibernálódhatnak. Van néhány olyan faj is (pl. ékszerteknősök), amelyek megvannak teleltetés nélkül (nem lételemük), de képesek hibernálódni is. Ezek a fajok nagyon jól tudnak alkalmazkodni a környezethez, így elég nagy területen elterjedtek. Így például az ékszerteknőst csak akkor teleltessük, ha szaporítani akarjuk őket. Mivel a hibernálódásból felkelve nagyobb kedvet éreznek a szaporodáshoz, ezért tavasszal fogják lerakni a tojásaikat. Ha nem teleltetjük őket, akkor az év bármely szakában lehet számítani tojásrakásra.

Vannak olyan fajok is, amelyek igénylik, sőt teleltetés nélkül nem tudnak hosszan élni. Viszonylag könnyű eldönteni, hogy melyik teknőst kell teleltetni, melyiket nem (vagy csak fakultatívan). Egyszerűen meg kell nézni a térképen a természetes élőhelyeiket, és ezek alapján könnyen besorolhatjuk a teknősünket a telelők, nem telelők vagy az "is-is" osztályba.

A teknőseinket kétéves kor alatt ne teletessük, mert szervezetük ekkor még igen gyenge és a telelésbe könnyen bele is halhatnak. Ha csak egy teknőst tartunk vagy ha teknőseinket nem szeretnénk pároztatni akkor nem szükséges őket teletetni.
A teleltetés nagyon fontos folyamat a teknősök életében, mert ekkor pihenik ki magukat és ilyenkor készülnek fel a tavaszi párzásra, ami csak akkor lehet eredményes ha eléggé kipihenték magukat (néhány fajnál ez nem így van!). Hogy a teleltetés problémamentes legyen, ezért pontossan leírom mit kell tenni. A teleltetés előtt a víz hőmérsékletét 2 hét alatt folyamatossan csökkentsük le 10 oC-ra, és legalább egy héten keresztűl ne adjunk az állatoknak ételt, hogy kiürüljön a béltartalmuk, és a világítást is csökkentsük le.
Csak egészséges állatot szabad teleltetni!!!

 

  1. Koplaltassuk az állatot egy hétig, hogy a béltartalmuk biztosan eltávozzon.

  2. Tegyük a teknőst egy olyan akváriumba, amelynek a vízmagassága nem nagyobb, mint a teknős páncélmagassága. Hogy elkerüljük a gombásodást, tegyünk egy kevés konyhasót a vízbe.

  3. Az akváriummal együtt tegyük a teknőst egy sötét, hideg helyre (pl. a pincébe), amelynek a hőmérséklete 4 és 7 °C között van. A vizet cseréljük le 3 hetenként.

  4. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy az állat még alszik.

  5. Ha a teknős felébred, akkor tegyük vissza a rendes akvaterráriumába, és kezdjük el rendszeresen etetni (először a kedvencét adjuk neki).

Teleltetés után fokozottan figyeljünk a teknősünkre, ugyanis ekkor szoktak párosodni. Ha azonban több nőstényt is tartunk, előfordulhat, hogy vetélkedni fognak egymással, és kisebb-nagyobb sérüléseket is szerezhetnek ebből kifolyólag. Minden évben sok nőstény hal meg a vetélkedés okozta sérüléseik miatt. Ilyenkor két dolgot tehetünk:

  • Rendszeresen vizsgáljuk a teknőseinket a párosodási időszak alatt. Ha horzsolásnál nagyobb sérülést szenvedne az egyik nőstény, akkor el kell kezdeni kezelni a sebét.

  • Ha az egyik nostény teknősünk túlságosan agresszív, akkor lehetoség szerint szagtávolságon kívül különítsük el azt. Így felesleges stressztől szabadíthatjuk meg magunkat és teknőseinket is.

1. Teleltetés a szabadban:

Csak akkor teleltethetjük a szabadban a teknősünket ha a kinti tavunk mérete megfelelő (legalább 1,5 méter mély) és állatunk elég idős ehez az eljáráshoz. Ha lehetséges csak kifejlett állatokat teleltessünk a szabadban. Ilyenkor az állatot hagyjuk kint a tóban és ne piszkáljuk meg, mert magától elfog aludni tavasszal, ha jön a hideg.Beássa magát a talajba és tavaszig ott is marad.
Viszont tavasszal jobb ha egy kis időre (megfigyelésre) bevisszük az állatot, ha nincs semmi baja újból vissza tehetjük a tavába.
Felébredés után a teknős vizét fokozatossan(6-7 óra alatt) melegítsük fel a normálisra. A teknőst sose tegyük hirtelen meleg vízbe, mert ártalmas lehet számára és bele is halhat.

 

2. Teleltetés hideg,belső helyiségben:

Teleltető medencét olyan helyiségben is felállíthatunk, ahol a hőmérséklet 10 oC alá süllyed, de nem várható erős fagy.
A víz olyan magas legyen, mint a legnagyobb állat páncéljának hossza. Építsünk be a medencébe egy könnyen elérhető száraz részt is. Világítani nem szükséges, viszont rendszeressen ellenőrizzük teknőseinket!

 

3. Teleltetés a szobában:

Csak akkor használjuk ezt a módszert ha az első kettőre nincsen lehetőségünk.
Iktassunk be egy 4-8 hetes nyugalmi periódust fűtés és etetés nélkül, megvilágítást pedig csökkentsük.
Ezt a megoldást csak az USA délkeleti részéről származü fajoknál válasszuk, mint pl.. Nelson és Floridai ékszerteknős, valamint minden fiatal teknős első két telén.

 

4. Teleltetés a hűtőben:

Ez az eljárás arra jó, hogy teletetés közben az állatokat könnyen ellenőrizni tudjuk, és hogy megvédjük a rágcsálóktól.
Az állatot tegyük bele egy dobozba vagy egy kisseb akváriumba amiben csak annyi víz van amilyen magas az teknős páncélja.
A doboznak lyukasszuk ki a tetejét, mert az álltnak lélegeznie kell ilyenkor is. A hűtőt állítsuk be 5-6 oC-ra és tegyük bele a dobozt amiben a teknős van. A doboz tetejére tegyünk egy hőmérőt. A hőmérsékletet és azt, hogy a teknős alszik-e még naponta ellenőrizzük. Amennyiben a teknős felébred tegyük vissza az akváriumba. Ha a teknős felébred már nem alszik vissza.