Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

by engberg blogg

(by engberg blogg, 2021.03.06 05:55)


I am sure this post has touched all the internet users, its really really good paragraph on building up new webpage. by engberg blogg tioco.swewathin.com/map13.php <a href="http://tioco.swewathin.com/map13.php">by engberg blogg</a>

где отметить детский праздник

(WayneFoema, 2021.03.06 04:50)

Пригласите друзей, коль вы хотите странствовать в компании.Число рождениеДостоинство посещения батутного клуба — от 500 рублей на человека.Обычно квесты рассчитаны на компанию 2–8 человек и длятся через 1 часа.11.
<a href=https://arendavolgograd.ru/>где провести детский день рождения</a>
[url=https://arendavolgograd.ru/]аренда зала для дня рождения ребенка[/url]
https://arendavolgograd.ru/ - где отпраздновать день рождения в волгограде

Шалить в таком виде в футбол, хоккей либо строить забеги несказанно забавно, будто чтобы наблюдателей со стороны, так и для участников процесса.Пойти сообразно грибы-ягоды, устроить рыбалку, пожарить шашлык, организовать пленэр, искупаться в речке, затопить баню, собраться около фондю сиречь раклетницы — придумывай и вытворяй.3Буде вам по душе бильярд, игровые автоматы и подобные развлечения, можно на сутки превратить свой дворец в настоящий игровой клуб.Это навеки весело и увлекательно.

body baby rea

(body baby rea, 2021.03.06 01:34)


Hi! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to prevent hackers? body baby rea ovble.goawwome.com/decorations/body-baby-rea.php <a href="http://ovble.goawwome.com/decorations/body-baby-rea.php">body baby rea</a>

grindar till sl&auml;pvagn

(grindar till sl&auml;pvagn, 2021.03.06 00:56)


I love what you guys are usually up too. Such clever work and coverage! Keep up the excellent works guys I've added you guys to my blogroll. grindar till sl&auml;pvagn ecger.wtotjaw.com/map16.php <a href="http://ecger.wtotjaw.com/map16.php">grindar till släpvagn</a>

Спасительная магия

(Illona, 2021.03.05 22:08)


[url=http://lucomor.ru]молитва от ссор и скандалов в семье[/url]

обустройство скважины на воду цена

(Andreijub, 2021.03.05 21:48)

Скважины на водопонижение в Минске и области — Бурение Скважин
Прежде чем начинать масштабное строительство, которое предполагает значительный объем земляных работ или же работ, связанных с осваиванием горной местности, важно позаботиться о предотвращении подтопления грунтовыми водами. Если нижняя зона вырытого котлована затоплена грунтовой водой, дальнейшее строительство стоит под вопросом. Спасти ситуацию и осушить площадь для стройки, могут скважины на водопонижение в Минске. Обустройством скважин на водопонижение уже не первый год занимается компания БурАвтоГруп. Скважины на водопонижение – это гидротехнические сооружение для откачки и сбора накопившейся грунтовой воды.Для чего используются водопонижающие скважины Услугой бурение скважин на водопонижение в минской области пользуются при особом строении грунта, при затоплении земли. Обычно, такие скважины располагаются по всему периметру стройплощадки либо в небольшом удалении от зоны проведения работ.Цель оборудования водопонижающей скважины Скважина для воды на участке делается для того чтобы получить депрессионную воронку, то есть создать такие условия, чтобы подземные воды опустились ниже уровня проведения строительных земляных работ. Благодаря тому, что работы могут быть проведены локально, появляется возможность проведения стройки с начального этапа, при этом риск подтопления снижается до нуля. В зависимости от имеющихся геологических условий, водопонижающие скважины обустраиваются несколькими способами.Этапность работ при бурении скважин на водопонижение
Технология бурения скважин на понижение предполагает наличие нескольких установок, расположенных по периметру строительного котлована. В таких скважинах, которые часто называют иголками, устанавливаются фильтры и погружные насосы для откачки воды. Накопленная вода после осушения сливается за территорией строительной площадки.
При заказе услуги по установке скважины на понижение воды, специалисты предприятия производят постоянный контроль уровня залегания грунтовой воды и контролируют технические параметры.По окончанию работ по откачке, производится тампонаж ликвидационного типа. Если скважина была установлена в глинистой почве, тампонирование производят глиной, в скалистой – бетоном или раствором цемента.Разновидности скважин на водопонижение в Минске
Бурение скважин для осушения участков может осуществляться наклонно или вертикально, тип бурения выбирается в зависимости от особенностей грунта. Есть несколько разновидностей скважин такого типа:Комбинированный. Скважина бурится до первого водного уровня, после чего монтируется водоподъемник для откачки.
Водопоглащающий. Этот тип используют тогда, когда нужно опустить поднявшиеся грунтовые воды в земляные пластыниже указанного уровня понижения воды Самоизливающийся. Данный тип рекомендован в тех случаях, когда нужно снизить давление воды в горизонте или если требуется значительное понижение воды на строительном участке. В технологии бурения скважин для водопонижения используют несколько типов установок:Роторные Шнековые Ударно-канатные Вращательные
Компания «БурАвтоГрупп» использует самый современный роторный способ бурения скважин в Минской области, так как с его помощью можно освоить грунт любой сложности и степени мягкости. Это значительно ускоряет срок изготовления скважины на водопонижение и делает конструкцию более крепкой.

kl&aring;da p&aring; armarna utan utslag

(kl&aring;da p&aring; armarna utan utslag, 2021.03.05 20:07)


Right now it seems like BlogEngine is the top blogging platform out there right now. (from what I've read) Is that what you're using on your blog? kl&aring;da p&aring; armarna utan utslag peme.swewathin.com/map22.php <a href="http://peme.swewathin.com/map22.php">klГҐda pГҐ armarna utan utslag</a>

bl&aring; fanta sverige

(bl&aring; fanta sverige, 2021.03.05 14:56)


Heya i am for the primary time here. I found this board and I in finding It really helpful &amp; it helped me out a lot. I am hoping to present one thing back and help others such as you helped me. bl&aring; fanta sverige painuk.wtotjaw.com/map13.php <a href="http://painuk.wtotjaw.com/map13.php">blГҐ fanta sverige</a>

минеральная плита

(Stevutene, 2021.03.05 11:33)

Каркасно-щитовой здание - собирается из готовых щитов. Сначала соединяют их, потом делают перегородки между комнатами. Завершающий этап – здание крыши.Исполнять полки, лежаки ради бани вы можете своими руками, пользуясь инструкцией Полки могут быть самыми разными — угловыми, ступенчатыми, съёмными, откидными, в изрядно уровней, как в купе поезда, в виде широкой лежанки со спинкой, широкими и узкими… Всё зависит от размеров самой парной и потребностей владельцев. В любом случае в первую очередь нужно выбрать вещь ради полок. Конечно, который это будет древесина, другие варианты не подходят. Только какая племя дерева подойдёт лучше всего?Елена Мерзлякова:– Гидроизоляция, выполненная исключительно изнутри, снимает проблему сырости подвального помещения. Но коли внешняя часть конструкции будет быть в постоянном контакте с водой, это приведет к её преждевременному разрушению. Следовательно гордо чинить гидроизоляцию и снаружи.Условия эксплуатации конструкции;
<a href=https://lotos.perm.ru/mineralnaya-plita>минеральная вата 100 мм</a>
[url=https://lotos.perm.ru/materialyi-dlya-stroitelstva/]выбор материала для строительства дома[/url]
https://lotos.perm.ru/smesi-shtukaturnyie - декоративная штукатурка для ванной комнаты влагостойкая купить

Коротко – недостатки кирпича: Махина вес. Высокие требования к профессионализму в укладке. Необходимость прочного фундамента. Необходимость применения теплоизолятораЭПДМ мембраны:Доска абашиФотоЛишение рыхлых свободно отслаивающихся элементов;1) пользоваться около заливке так называемый мостовой бетон с высоким коэффициентом водонепроницаемости (о различных марках бетона и их характеристиках будет говорится в отдельной статье);

audio video &aring;m&aring;l

(audio video &aring;m&aring;l, 2021.03.05 10:00)


I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thanks audio video &aring;m&aring;l highg.swewathin.com/map6.php <a href="http://highg.swewathin.com/map6.php">audio video ГҐmГҐl</a>

goda enkla vegetariska recept

(goda enkla vegetariska recept, 2021.03.05 09:39)


Spot on with this write-up, I seriously believe that this site needs far more attention. I'll probably be returning to read through more, thanks for the information! goda enkla vegetariska recept heiju.goawwome.com/beautiful-things/goda-enkla-vegetariska-recept.php <a href="http://heiju.goawwome.com/beautiful-things/goda-enkla-vegetariska-recept.php">goda enkla vegetariska recept</a>

gravid massage uppsala

(gravid massage uppsala, 2021.03.05 01:49)


Excellent post. I was checking continuously this blog and I'm impressed! Very useful info particularly the last part :) I care for such information much. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and good luck. gravid massage uppsala susbse.goawwome.com/beautiful-things/gravid-massage-uppsala.php <a href="http://susbse.goawwome.com/beautiful-things/gravid-massage-uppsala.php">gravid massage uppsala</a>

godaste pizza p&aring;l&auml;gg

(godaste pizza p&aring;l&auml;gg, 2021.03.05 00:10)


Appreciating the dedication you put into your site and in depth information you present. It's good to come across a blog every once in a while that isn't the same unwanted rehashed material. Excellent read! I've saved your site and I'm adding your RSS feeds to my Google account. godaste pizza p&aring;l&auml;gg quigr.swewathin.com/map6.php <a href="http://quigr.swewathin.com/map6.php">godaste pizza pålägg</a>

кровельные изоляционные материалы

(Stevutene, 2021.03.04 20:13)

Основное назначение гидроизоляции – это охрана зданий и сооружений от негативного воздействия воды. Мета гидроизоляции заключается в часть, дабы увеличить срок жизни дома и повысить колорит его эксплуатации.Коротко - недостатки древесных метериалов:Традиционно рулоны имеют картонную основу, пропитанную гидроизолирующими материалами (рубероид, стеклорубероид).Андрей Зубцов:внутренняя исправление комнат приходит в негодность; современные фундаментные конструкции, соответствующие СНиП, состоят из металла и бетонного раствора. Стальные арматурные прутья, контактируя с водой, начинают покрываться коррозией. Помимо того, металл увеличивает приманка объемы в три раза, образуя сильное иго на основание изнутри и создавая разрушительные процессы; в зимнее время наступают морозы, превращающие влагу в лед. Находясь в бетонной толще, вода разрушает ее структуру. Уписывать паки одна опасность.
<a href=https://lotos.perm.ru/gruntovki>белая грунтовка купить</a>
[url=https://lotos.perm.ru/malyarnyij-instrument]ручные инструменты для выполнения малярных работ[/url]
https://lotos.perm.ru/furnitura - наличники для межкомнатных дверей

Характеристики жидкой резины и спор её напыления показаны в следующем видео:Проникающая гидроизоляция.– Следует помнить, сколько никакая защита не спасёт гидроизоляцию от обратной засыпки, выполненной мёрзлым грунтом и грунтом, содержащим строительный негодное и камни.Рулонная гидроизоляция.Расположение первой доски по отношению к стене особой роли не играет. Дозволительно встретить описание обоих вариантов — и пазом, и шипом. Коль учесть, что это не замковое сращение ламината, то это в самом деле несущественно. Но обычно укладку первой доски делают пазом в сторону стены.

b&auml;sta mac foundation

(b&auml;sta mac foundation, 2021.03.04 19:20)


Thank you a lot for sharing this with all of us you really recognize what you're speaking approximately! Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my site =). We will have a link exchange arrangement among us b&auml;sta mac foundation trucm.swewathin.com/map18.php <a href="http://trucm.swewathin.com/map18.php">bästa mac foundation</a>

fritera kokt potatis

(fritera kokt potatis, 2021.03.04 18:02)


You can certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. fritera kokt potatis anclim.goawwome.com/travels/fritera-kokt-potatis.php <a href="http://anclim.goawwome.com/travels/fritera-kokt-potatis.php">fritera kokt potatis</a>

byta linser i &ouml;gonen

(byta linser i &ouml;gonen, 2021.03.04 14:37)


You can definitely see your expertise within the article you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who aren't afraid to say how they believe. All the time go after your heart. byta linser i &ouml;gonen kaomo.wtotjaw.com/map14.php <a href="http://kaomo.wtotjaw.com/map14.php">byta linser i Г¶gonen</a>

Лучший подарок девушке кулон Я тебя люблю d8i4g35

(Alexscokect, 2021.03.04 11:34)

Для тех кто ломает думает придумать что подарить своей девушке чтобы было необычно и недорого могу дать совет. Подарите ей кулон который при подсвечивании телефоном показывает проекцию со словами "Я тебя люблю" на 100 языках! Это красиво поражает и непременно понравится любой девушке.
Я покупал тут [url=https://i-love-u.ru]https://i-love-u.ru[/url]

w7j3j46

svarta finbyxor dam

(svarta finbyxor dam, 2021.03.04 10:20)


Hi! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any recommendations? svarta finbyxor dam liche.goawwome.com/music/svarta-finbyxor-dam.php <a href="http://liche.goawwome.com/music/svarta-finbyxor-dam.php">svarta finbyxor dam</a>

nike cortez herr

(nike cortez herr, 2021.03.04 09:53)


I was able to find good advice from your content. nike cortez herr ypet.swewathin.com/map17.php <a href="http://ypet.swewathin.com/map17.php">nike cortez herr</a>


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97

Következő »