Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Купить Masking одноразовые

(LorenzoThype, 2021.02.26 18:54)

Masking купить оптом
Maskking 2.0 купить
Купить электронные сигареты одноразовые в Москве Maskking
Maskking high gt купить
Masking электронная сигарета одноразовая купить оптом недорого
Maskking электронная сигарета купить
Купить Masking одноразовые
Maskking high pro купить
Masking 1000 затяжек купить
Купить Maskking Казань


<a href=https://www.youtube.com/watch?v=pNPk1nMkCEA>Masking купить цена</a>


Masking где купить
Masking купить оптом
Masking high купить
df5!rt6689oikle4rfd3srtyuun877

заказать скинали в минске

(Ruslansmf, 2021.02.26 18:24)

Здравствуйте товарищи!
Изготавливаем и устанавливаем любые зеркала под заказ в Минске и области по необходимым вам размерам. Предлагаем вам максимально широкий ассортимент оттенков зеркал, различные формы, технологии обработки и декорирования. С удовольствием беремся за нестандартные и оригинальные индивидуальные проекты.
Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/13CAPanRKgpkKCcaHzI0EiaMtWM0saPJO/view?usp=sharing

fysisk och psykisk halsa

(fysisk och psykisk halsa, 2021.02.26 17:03)


It's in fact very complex in this active life to listen news on TV, so I simply use internet for that purpose, and obtain the latest information. fysisk och psykisk halsa <a href="http://juetro.wommrebest.com/sport/fysisk-och-psykisk-haelsa.php">fysisk och psykisk halsa</a>

зеркало с подсветкой под заказ

(Ruslanklz, 2021.02.26 14:02)

Добрый день дамы и господа!
Производим на заказ и устанавливаем стеклянные перегородки в квартиру и в офис по индивидуальным размерам. Мы постоянно следим за современными тенденциями и фурнитурой для стеклянных конструкций, и всегда готовы предложить вам различные решения для создания стильного интерьера в любом ценовом диапазоне. Межкомнатные стеклянные перегородки чаще всего служат для зонирования пространства.
Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/13CAPanRKgpkKCcaHzI0EiaMtWM0saPJO/view?usp=sharing

textilpennor clas ohlson

(textilpennor clas ohlson, 2021.02.26 13:01)


Hi to every body, it's my first visit of this webpage; this weblog consists of amazing and genuinely good data designed for visitors. textilpennor clas ohlson <a href="http://heband.womibestw.com/skin-care/textilpennor-clas-ohlson.php">textilpennor clas ohlson</a>

взыскание долгов

(Stevenutene, 2021.02.26 04:34)

Схема обмана с кредитами и банкротством.Важность 2. Вы сможете снизить размер уплачиваемых вами налогов, проконсультировавшись со специалистами сообразно вопросам уменьшения налоговой базы без нарушения законодательства. Помимо того, вы избавите себя через риска неправильно увольнять сумму, необходимую для уплаты в бюджет. Вашей фирме довольно оказана помощь в получении дополнительных вычетов из совокупного дохода. Специалисты по налогам проконсультируют вас по возможным налоговым последствиям отдельных сделок. Также позволительно проверить ваши договоры на предмет соответствия их последним дополнениям в сфере законодательства.смесь необходимого пакета документов и дальнейшая его передача в деление ФСБ;Разработка, производство, реализации и внедрение оборудования, специальной функцией которого является получение информации без предварительного согласия (прослушивающие устройства, микрофоны, скрытая видеосъемка, считывающие устройства, перехватчики радиосигналов и пр.).Присутствие этом, вам не придется тратить деньги на ежемесячную выплату зарплаты сотруднику. Мы оказываем бухуслуги в России более 10 лет через полного пакета услуг сообразно ведению бухучета, подготовке и сдачи отчетности до решение локальных задач бухгалтерии вашей организации.
<a href=https://novosibirsk.gokonsalt.ru/soprovozhdenie-v-tenderax/>сопровождение тендеров стоимость</a>
[url=https://novosibirsk.gokonsalt.ru/liczenziya-chop/]лицензия на осуществление охранной деятельности чоп[/url]
https://novosibirsk.gokonsalt.ru/poisk-tenderov/ - поиск тендеров по всем площадкам

деятельность, связанная с обращением взрывчатых материалов промышленного назначения.Проведение экспертизы юрлица умышленно назначенным центром;Реквизиты документа, подтверждающего допуск к государственной тайне гендиректора организации;Учет – это упрямый сбор информации, ее обобщение и внесение в базу данных. Отчетность составляется на основании той информации, которая была внесена в базу изза отчетный период. Пара эти понятия тесно связаны наперсник с другом.О лицензионных требованиях

bergqvist massage elevbehandling

(bergqvist massage elevbehandling, 2021.02.26 03:46)


Having read this I believed it was very informative. I appreciate you spending some time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile! bergqvist massage elevbehandling <a href="http://fromhay.womibestw.com/useful-tips/bergqvist-massage-elevbehandling.php">bergqvist massage elevbehandling</a>

medel mot malaria

(medel mot malaria, 2021.02.25 17:24)


I couldn't resist commenting. Well written! medel mot malaria <a href="http://dropan.womibestw.com/sport/medel-mot-malaria.php">medel mot malaria</a>

tjansteleverantorer oppen fiber

(tjansteleverantorer oppen fiber, 2021.02.25 15:32)


I love it when folks come together and share thoughts. Great website, continue the good work! tjansteleverantorer oppen fiber <a href="http://causie.wommrebest.com/relaxation/tjaensteleverantoerer-oeppen-fiber.php">tjansteleverantorer oppen fiber</a>

n&auml;r ska man borsta t&auml;nderna

(n&auml;r ska man borsta t&auml;nderna, 2021.02.25 13:00)


Hey there are using Wordpress for your site platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated! n&auml;r ska man borsta t&auml;nderna prosa.prizezwom.com/for-women/naer-ska-man-borsta-taenderna.php

h&auml;lsosamma recept blogg

(h&auml;lsosamma recept blogg, 2021.02.24 23:48)


It's difficult to find well-informed people for this subject, but you seem like you know what you're talking about! Thanks h&auml;lsosamma recept blogg reha.sewomenpriz.com/relaxation/haelsosamma-recept-blogg.php

hotel strandbaden havsbadsall&eacute;n falkenberg

(hotel strandbaden havsbadsall&eacute;n falkenberg, 2021.02.24 17:59)


We absolutely love your blog and find many of your post's to be just what I'm looking for. Does one offer guest writers to write content for you personally? I wouldn't mind composing a post or elaborating on many of the subjects you write about here. Again, awesome blog! hotel strandbaden havsbadsall&eacute;n falkenberg debo.prizezwom.com/skin-care/hotel-strandbaden-havsbadsalln-falkenberg.php

tips f&ouml;r mensv&auml;rk

(tips f&ouml;r mensv&auml;rk, 2021.02.24 12:20)


Howdy! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful job! tips f&ouml;r mensv&auml;rk afch.sewomenpriz.com/sport/tips-foer-mensvaerk.php

optisk digital ljudkabel

(optisk digital ljudkabel, 2021.02.24 00:48)


Asking questions are genuinely good thing if you are not understanding anything fully, however this post presents good understanding yet. optisk digital ljudkabel wommmewt.com/for-women/optisk-digital-ljudkabel.php

plastic padding spackel

(plastic padding spackel, 2021.02.23 20:50)


Wow! After all I got a website from where I be capable of really take valuable facts regarding my study and knowledge. plastic padding spackel tohe.prizezwom.com/beautiful-things/plastic-padding-spackel.php

Супер слоты в проверенных казино

(Alenawet, 2021.02.23 15:15)

Сыграть в [url=https://100casino.azurewebsites.net/]casino online[/url] не только в случайном вирутальном заведении, а в рейтинговом заведении – львиная доля секрета настоящего успеха.
В базу этого анализа легли оценочные показатели профессионалов в компании 100 casino online. Следует не забывать, что данная сравнительная рекомендация – не приговор в последней организации, а только компетентное решение, сильно меняющий сортировку как юных пользователей, так и знатоков своего дела игроманов.
Свойства классного casino с [url=https://100casino.azurewebsites.net/igrovye-avtomaty.html]азартными играми[/url]:
• Качественный и адаптивный дизайн;
• Поддержка игроков из любых государств;
• Получение средств как минимум в четырех банках и платёжных системах;
• Практичный, быстрый скрипт портала без проблем;
• Реальные посредники, с которыми присутствует реальный обратный отклик – а не только виртуальная связь.
17.02.2021-https://100casino.azurewebsites.net/

Hello world

(Meszek, 2021.02.23 11:14)

:)[url=https://gnezdoparanoika.ru/]:)[/url]:)

operera in pacemaker

(operera in pacemaker, 2021.02.23 10:40)


Hi there, I discovered your web site by the use of Google while searching for a related topic, your site got here up, it looks good. I've bookmarked it in my google bookmarks.
Hello there, just turned into alert to your blog via Google, and located that it is truly informative. I'm gonna be careful for brussels. I'll appreciate if you proceed this in future. A lot of other folks will likely be benefited from your writing. Cheers! operera in pacemaker landm.sewomenpriz.com/skin-care/operera-in-pacemaker.php

hua hin thailand nattliv

(hua hin thailand nattliv, 2021.02.22 23:56)


My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks! hua hin thailand nattliv tanch.prizezwom.com/music/hua-hin-thailand-nattliv.php

h&aring;rspray utan silikon

(h&aring;rspray utan silikon, 2021.02.22 23:25)


each time i used to read smaller articles or reviews that as well clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading at this place. h&aring;rspray utan silikon anfan.sewomenpriz.com/trends/hrspray-utan-silikon.php


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93

Következő »