Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ничего особенного

(nsfynpuqv, 2020.12.03 04:29)

Довольно интересно
_________________
[url=https://tr.bkinf0-036.site/3473]iddaa basketbol aГј ne demek [/url]

Круто, давно искал

(kfnztjaqt, 2020.12.03 00:35)

ничего такого
_________________
[url=https://bk-info-715.site/7234/]статистики прогнозы матчей по футболу [/url]

bleka rött hår

(bleka rött hår, 2020.12.02 20:22)


Excellent blog post. I certainly love this website. Thanks! http://biore.neoce.se/music/bleka-roett-hr.php bleka rött hår

DEREK CHISORA'S GREATEST HITS War Chisora

(Melissaetets, 2020.12.02 19:54)

[url=https://skysportsboxing.pltools.info/d4lvqamflah3sKw/derek-chisora][img]https://i.ytimg.com/vi/AQ6HGf2pGNI/hqdefault.jpg[/img][/url]

DEREK CHISORA'S GREATEST HITS рџ’ЄрџЏїрџ’Ґ War [url=https://skysportsboxing.pltools.info/d4lvqamflah3sKw/derek-chisora]Chisora[/url]

rush essay fgsevofbldpneusBtjPSyncy

(Ftghshapy, 2020.12.02 19:37)

essay on help <a href="https://thesiswritinghelpsjj.com/#">writing a personal statement for grad school</a> essay

essays writing olfeegfdpneusBtjPSynci

(JgscHiese, 2020.12.02 19:21)

college math homework help <a href="https://thesisbyd.com/#">why am i going to college essay</a> case study article

работать в эскорт

(DonaldFus, 2020.12.02 17:16)


<a href=https://t.me/s/vipescort7>работа в сфере досуга сочи</a>

Поскольку плетеные изгороди очень популярны, сегодня изготавливают более долговечные модели из ПВХ.

(DavidMam, 2020.12.02 13:42)

На водяной бане отвар томится 15 минут, остужается, процеживается и принимается по 50-60 мл три раза в день за полчаса до приема пищи.Куркума применяется для обработки ожогов и ран. [url=https://stylnaya-lady.ru/-gde-mozhno-otdohnut-s-rebenkom.html]Где можно отдохнуть с ребенком?[/url] Может показаться невероятным, но из тыквы можно готовить не только суп или гарнир, но и вкуснейший чай, такой как в рецепте нового ресторана Carmel.Для пересадки почву берут слабокислую дерновая, листовая, торфяная, перегнойная, песок. После обильного полива воду, скопившуюся в поддоне, обязательно сливают.Сугубо женская трава, помогающая при гинекологических заболеваниях. [url=https://stylnaya-lady.ru/-obraz-i-sumka-sekrety-vybora.html]Образ и сумка. Секреты выбора[/url] Помните, что уход за руками летом и зимой разный.-- коричневой.
Типичный симптом эндоцервикоз эрозии шейки матки.Зимние виды активного отдыха весьма разнообразны. <a href="https://stylnaya-lady.ru/-hochu-ubrat-zhivotik.html">Хочу убрать животик</a> Приливы нежности у женщины свидетельство поступления в мозг сигнала о подготовке к синтезу лютеинизирующих гормонов, так как организм готов к оплодотворению.Пьется оно по 30-50 г пару раз в сутки, за 30 мин. Работа осуществляется в три смены Утро 7 00 День 12 00 Вечер- 17 00.Влажные и жаркие климатические показатели произрастания должны лечь в основу выращивания представителя рода. <a href="https://stylnaya-lady.ru/-sozdanie-dizajna-nogtej-pri-pomowi-raznyh-jelementov.html">Создание дизайна ногтей при помощи разных элементов</a> Твоему мужу не хватает мужских качеств, значит тебе не хватает женских.Активирует деятельность надпочечников.
Это провоцирует возникновение некоторых проблем.Энергетическая практика, основанная на нахождении в течение продолжительного времени в асанах в сочетании с медитацией, пением мантр, дыхательными упражнениями. https://stylnaya-lady.ru/-modnye-futbolki.html Что все-таки касается качества воды, применяемой для полива, брать воду из-под крана, конечно, нежелательно.Завтрак каша. Как влияет на здоровье городской воздух.С добавлением куркумы готовят тонизирующий напиток золотое молоко. https://stylnaya-lady.ru/-pariki-i-shinony.html Отведите пять минут каждый вечер, чтобы записать в журнал то, за что вы благодарны, а также то, что вам понравилось больше всего в этот день.Що ти там бачиш.


https://www.levignoble.be/bonjour-tout-le-monde/?unapproved=6402&moderation-hash=37015f0bd7ef2fa6593c27dc8dd2b895#comment-6402
https://mary-kateashley.eoldal.hu/cikkek/vendegkonyv.html#block-comments
https://maser-cz.webnode.cz/registrace-clena/
https://codihacker.webnode.com.tr/
https://letterrevival-filthyfeetphotos.webnode.com/news/hq-sarajevo/
https://formacioncomplementariaensm.webnode.es/
https://cod2-online.webnode.cz/diskuzni-forum/
https://boronkay-juherz.webnode.com/a10-g/
https://rosliaye30.webnode.com/guestbook/
https://www.swd-clothing.com/blogs/rad-people/meet-ophelia-the-lil-skateboard-ripper-1?comment=74966401075#comments
https://radiotpb.webnode.com.br/
https://zigzagband.webnode.com/guestbook/
https://unbeatableresults.com/?contact-form-id=359&contact-form-sent=16112&contact-form-hash=1c1c07a622c9fcaa24ce1c4f5e756a1d1b19a924&_wpnonce=122b78e6d3
https://onlineshoppinginfos.webnode.com/guestbook/
https://proyectovoluntariado.webnode.es/

VIP status for 1 year. And any girl in private is only newly registered. .

(MelvinRainc, 2020.12.02 10:30)

VIP status for 1 year. And any girl in private is only newly registered. http://xn--b1addnj3cah.xn--p1ai/

argumentative essay on gun control hodledpneusBtjPSyncm

(Kwgdkemy, 2020.12.02 09:32)

pay for homework to get done <a href="https://researchpaperssfk.com/#">writing a literary research paper</a> homework helps students

cover letter writing help fgevofbldpneusBtjPSyncx

(Fqfshapy, 2020.12.02 04:50)

essay writing about my best friend <a href="https://essaywritingservicesjy.com/#">thesis proposal writing</a> strong&nbspthesis

Что выбрать: Андроид приставка или Смарт ТВ

(Keithbob, 2020.12.02 03:28)

Многим знакома ситуация, когда при выборе Андроид приставки мы стоим перед дилеммой: что лучше телевизор со Смарт ТВ или приставка


По ссылке
[url=http://www.autoblogger.ru/users/lsbb/ff8081817534f1da01753692f1320177.html]http://www.autoblogger.ru/users/lsbb/ff8081817534f1da01753692f1320177.html[/url] мы попытаемся помочь вам купить приставку Смарт ТВ на Android, также известную как Android TV Box. Среди большого выбора Android TV Box сложно выбрать подходящий, поэтому в приведенной выше нашей заметке мы собрали рекомендованные устройства, основанные на опыте эксплуатации, которые вам понравятся.

Android приставка, также известная как Smart TV, являет нам небольшой компьютер, который, как следует из названия, обычно функционирует под управлением ОС Андроид и может быть использован для расширения возможностей телевизора. Система в смарт-телевизорах, используемая сейчас, иногда раздражающе медленная, меню открываются медленно, видео материалы загружаются медленно. И, что важно, программ далеко не так много, как заявляют продавцы. Мы также можем существенно улучшить их, используя умный телевизор, поскольку мы получаем гораздо более быстрое устройство от телевизионной системы, и в зависимости от модели мы можем выполнить огромный спектр приложений, и мы будем использовать телевизор только в качестве дисплея.

canadian online pharmacies 197f8

(Jellkaler, 2020.12.02 00:03)


Incredible a lot of great material! <a href="https://canadarxdrugservices.com/">canadian drugs</a> price prescription drugs

NEW video!

(Beckysek, 2020.12.01 23:14)

[url=https://durrah1.trdown.info/pKWBqWumnbKTndE/hl-hm-by-ywn-swbrm-n-hnry-k-fl][img]https://i.ytimg.com/vi/nlLD4r7Pbko/hqdefault.jpg[/img][/url]

Щ‡Щ„ [url=https://durrah1.trdown.info/pKWBqWumnbKTndE/hl-hm-by-ywn-swbrm-n-hnry-k-fl]Щ‡Щ…[/url] Ш·ШЁЩЉШ№ЩЉЩ€Щ†Шџ ШіЩ€ШЁШ±Щ…Ш§Щ† Щ‡Щ†Ш±ЩЉ ЩѓШ§ЩЃЩ„

professional resume writing service fgervofbldpneusBtjPSyncs

(Fsfshapy, 2020.12.01 19:20)

essay 9 grade skydiving <a href="https://essayhelpbgs.com/#">learn to write essays</a> college essay writing service

продвижение сайта поисковых системах google Москва

(Glennbioli, 2020.12.01 15:07)

Представим, вы владелец нового вебсайта, который имеет приятный стиль, удобную навигацию и нужную для покупателей рекламную информацию. Но онлайн-проект ни кто не посещает. Что делать? Если вы владеете собственным делом мы поможем вам создать продающийся сайт. Как известно, ни одно реальное либо виртуальное предприятие не может продвигаться самостоятельно. Отдельной торговой компании необходима поддержка в приобретении известности, а во Всемирной сети без нее решительно не обойтись из-за бурной конкурентной борьбы.Мы занимаемся разработкой лендинга. Мы всегда готовы запустить настоящий интернет магазин в течение десятка дней. Не беря в расчет выдачи изготовленных web-сайтов, мы предоставляем услуги тех. поддержки: своевременное продление хостинга и доменного имени, добавление контента на веб-сайт, размещения новинок. Наши услуги помогают вам стать лидером на просторах сети интернета.

[url=https://apistudio.ru]продвижение сайта за процент[/url]

аква лазурь для дерева

(Zelenaqpg, 2020.12.01 14:48)

Привет друзья[url=https://belyjmost.by/]![/url]
Наша компания занимается свыше 10 лет продажей промышленных и фасадных красок в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:
https://drive.google.com/file/d/1Rjn-phsZoQftAlG7KZHhbxRAHyVUWC20/view?usp=sharing
Всегда рады помочь Вам! С уважением, BELYJMOST
https://mega-host.3dn.ru/index/8-0-Zelenapvo
http://999bbs.com/home.php?mod=space&uid=828668
http://999bbs.com/home.php?mod=space&uid=988739
https://roqstech.de/viewtopic.php?f=4&t=1020046
https://yandexforum.ru:443/member.php?u=69796

Támogatási oldal

(Willdrush, 2020.12.01 11:17)

[url=https://seo-hunter.com]Fekete SEO[/url]

online essay writing help hodledpneusBtjPSyncb

(Kwgdkemy, 2020.12.01 08:23)

research paper kindness <a href="https://researchpaperssfk.com/#">essay-writer.org</a> free college education essays

rock and blue jacka svart päls

(rock and blue jacka svart päls, 2020.12.01 05:59)


Your style is so unique compared to other folks I have read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this blog. http://banch.niddfre.se/advice-girlfriends/rock-and-blue-jacka-svart-paels.php rock and blue jacka svart päls


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Következő »