Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kaposvár

(Andi, 2010.11.20 08:54)

Sziasztok az én kettő tekim fajtája:sárgafülü és király teki és az a nevük:Sunyi mert mindig szinészkedik Ficánka mert mindig ficánkol és Sunyi techalottast játszik Ficánka szundít.

Re: Kaposvár

(brigi, 2011.05.15 07:46)

De amikor `` tetszhalotatt`` játszik akkor hogyan van? a vizbe vagy a köveken vagy a hasátmutatja fölfele vagy miii??

kelemene69@yahoo.com

(Kelemen Éva, 2011.01.09 11:51)

Sziasztok!

Két teknőst kaptunk Karácsonyra. Az egyik szinte állandóan víz alatt van, főleg melegítő alatt. A másik sokat mozog, a fejét sokszor kidugja a víz fölé. Sokszor figyeltem, de egyéb betegségre utaló jelet (ferde úszás, buborék az orrból ) nem tapasztaltam. Normális ez. Amúgy ez a teknős nagyon kíváncsi, mindig oda úszik, ha meg kocogtatjuk az akváriumot. Normálisak ezek a jellemzők?
Köszi a választ.

Re: kelemene69@yahoo.com

(brigi, 2011.05.15 07:42)

Csak azért megy a melegitö csö alá mert lehet hogy ö egy kicsit fázosabb :D és mikor megkoppintod az üveget és ö oda megy akkor sincs semmmi baj mert csak azt hiszi hogy csak ads neki ennii xD :)

víz hőmérséklet

(Megi, 2011.02.13 21:27)

Sziasztok!

Nekem több simerősömnek is volt sárgafülű ékszerteknőse, de senki nem vitte túlzásba ezta melelgítő, vízkeringetősmindeféle rendszerekkel. Csak terrárium kavicsos ágy, meg egy nagyobb kavics. Most én is vettem 2 kicsikét, de nem tudom ennyire picik nem fáznak e. Mióta meghoztuk őket du-án 6 óta feszt vízben vannak. honnan tudom, hogy fáznak e?

Re: víz hőmérséklet

(brigi, 2011.05.15 07:36)

Onnan tudod hogy fáznak e hogy egész nap nem mozognak vagy csak keveset.

danyievike97@citromail.hu

(Dányi Éva, 2010.10.25 08:17)

az én tekim se akar enni semmmit és keveset van vízbe : mindig kimászik a napozó kövére...:S
segitsetek!!:(előre is köszönöm...

Re: danyievike97@citromail.hu

(brigi, 2011.05.08 11:21)

Nálam is ez volt az volt a baja hogy nem kapott csak egy vagy két féle izü kaját de neki legalább ötféle izü kell! (hús csonti giliszta tápszer páncélerösitö)

tes@hdsnet.hu

(Balázs, 2011.03.04 21:31)

sziasztok
remélem valaki válaszol!

Szóval már elég régen vannak teknőseink 2 darab együtt de már jó ideje az egyik mindig harapdálja a másik nyakát. Nyílván szét kéne őket választani, de nem találtam arról információt, hogy az ékszerteknős mennyire társas lény, azaz mennyire viseli el a magányt?
Előre is köszi!

Re: tes@hdsnet.hu

(brigii, 2011.05.08 11:16)

Nem kell elvinni egymásmelöl de nekem is ez volt de azt mondták hogy csak azért harapdálja a másik nyakát mert náluk ez a puszi de a másik ok meg az hogy csak a fiu nyakán van ilyen sárga rész és a ,,lány,, meg azt hiszi hogy az kaja de mikor látod hogy megakarja harapni akkor koppintcs rá a páncéljára! :D

mimo

(segitseg, 2011.01.03 15:19)

sziasztok, nekem is van 2tekim elegge puha a panceljuk mitevo legyek segitsetek

Re: mimo

( Jámbor Attila, 2011.04.05 17:20)

adjál neki tugavitot

Re: mimo

(brigii, 2011.05.08 11:11)

Ilyenkor vidd be az állatorvoshoz ö ad neki páncélerösitö gyogyszert vagy valami vitamin szurti!

hanga.julia@yahoo.com

(hanga.julia, 2011.01.15 17:38)

sziasztok nekm 2 tekim van es nem esznek telen bujnak ell es nemszeretnek vizben leni/
mondjatok elll hogy mit tegyek?

Re: hanga.julia@yahoo.com

(hanga julia, 2011.04.13 21:00)

szia szerintem hideg a viz probald meg egy lampaval, fenyt es meleget biztositani meglatod beindulnak!

Re: hanga.julia@yahoo.com

(brigii, 2011.05.08 11:08)

Vedd ki öket a vizböl vagy önt az akváriumba meleg vizet! az fölélénkíti öket! iÉs ha nem akarnak enni aggy neki valami változatosat!( giliszta,csonto,hus,páncálerösitö,tápszer)

szalai.zsanett99@freemail.hu

(Zsaniii, 2011.04.07 17:33)

Kedves Mindenki! :)
Van két nagy darab ékszerteknősöm Kerti tóba vannak. Hány fokban lehet kirakni őket egy tóba?? :)
Köszii

Re: szalai.zsanett99@freemail.hu

(brigi, 2011.05.08 11:04)

Körülbelül olyan 25 fokos vizbe kéne elvileg. :D

TEKNŐSÖM

(Roxi, 2011.04.10 19:12)

Elszökött az ékszerteknősöm az akváriumából.. fél órája kb. és nemtudom hova bújhatott. valaki valami ötlet?

szebibrigi@citromaill.hu

(brigi, 2011.05.08 11:02)

Ha valakinek nem annyira élénkeke a vizbe a teknösei akkor tegyen a vizbe fűtöcsövet ami föl melegiti a vizet! De akkor az akváriumnak a tetejét feggye le valamivel mert tüdögyulladást kaphat a teknös!!!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »