Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nem tudom

(alkha, 2011.10.07 21:17)

bocsi, de én még nem tudom mert még csak holnap vesszük meg.

zsebibaba928@citromail.hu

(zsebiandi, 2011.09.21 18:48)

Sziasztok. Van 2 sárga fülű teknősöm. A kisebbik napok óta nem nyitja ki a szemeit. Nincs megduzzadva, nincs rajta elváltozás,enni eszik, mozgékony. Teknős kaját kapnak. Mi lehet a baja?? mit csináljak?? Kérlek, ha tudsz adj tanácsot.

Re: zsebibaba928@citromail.hu

(garami tibor , 2011.10.03 17:04)

szerintem lehet hogy túl sokat eteted vagy nincs sokat vízbe

tibor1999@ citromail.hu

(garami tibor, 2011.10.03 17:00)

hogy néz ki a páncél gyulladás,és mik a tünetei , ilyenkor mi a teendő.

hugicica666@freemail.hu

(Ani, 2011.09.06 20:28)

Sziasztok!
Nekem van egy kb 15cm és két kisebb tekim. Holnap ha minden igaz kapok még egy 11-12 éves vörösfülü tekit. Szerintetek össze tehetem a naggyal? Ő mindig is egyedül volt ahonnan kaptam. De ha beteszem a középső teknősőmet akkor nem piszkálja nagyon. Sőt még fél is töle.

soltnoemi@freemail.hu

(Noémi, 2011.08.20 16:55)

Sziasztok! Kaptam 3 napja egy sárgafülű tekit, akinek szeretnék jó körülményeket biztosítani. Nagyon félénk, állandóan elbújik. Ez normális? Mennyit kell, hogy menjen a vízszűrő? Kb. 30 liter vízbe van, a szűrő elvileg 120 liter vizet bír megszűrni óránként. Most megy a szűrő egész nap, de lekapcsolnám, ha nincs szüksége a tekinek rá, mert így "elsodorja" a víz, bizonytalannak tűnik.

Re: soltnoemi@freemail.hu

(Goshi, 2011.09.02 14:27)

Szia Noémi.

A tekid tartásához adnék pár tanácsot.

A viselkedése: Először mindíg félénkek az új környezetben és elbújnak, sőt minden hírtelen zajra felriadnak, és megintcsak elbújnak. Én az első kistekimet egy hétig szinte nem is láttam, mert folyton bújdokolt. Aztán szép lassan lenyugszanak. Idővel pedig társítják az embert a kajával, és ha meglátnak, eszeveszett pancsolásba kezdenek majd, hogy éhesek. és adj nekik enni.

A vízszűrővel kapcsolatban. Ezek nem halak, hogy szükségük legnne a víz folytonos áramlására, inkább a nyugodt tavas jellegű környezetet szeretik, épp ezért vagy szerezz be egy kissebb vízszűrőt, vagy valahogy csökkentsd le a teljesítményét. A legtöbb vízszűrőt lehet szabályozni. Egyébként pedig nem kell, hogy folyamatosan menjen, csak ha kezd zavarossá, vagy koszossá válni a vize. Használhatsz időzítő kapcsolót is a működtetésére, így éjszaka nem fog csobogni a víz és nem zavar senkit. Esetleg alakítsd át úgy, hogy a megszűrt vizet felfelé, mint egy szökőkút nyomha ki, ezáltal egy kis látványosságot is csempészhetsz a dologba. Sőt, ha elrejted a napozóköve alá a szűrőt és mögötte vezeted ki a vizet, akkor még kis vízesést is csinálhatsz neki.

Üdv G.


Csepel

(Tomi, 2011.08.03 12:46)

Sziasztok, Csepel vagy szűk vonzás körzetéből ingyen átvennék ékszerteknőst, max. 1 évest! Email: hegyibringasrac@gmail.com

horvth.henriett03@gmail.com

(Heni, 2011.07.25 18:25)

sziasztok sárgafülü ékszerteknősöm nagyon étvágytalan,már mindennel próbálkoztam{apró hal,saláta}egyedül a teknős bébitápot fogadta el,de már azt se.Tanácsot kérek mi okozhatja az étvágytalanságát,köszönöm

brooklyn78@freemail.hu

(Mihálik Norbert, 2011.07.15 11:33)

A teknősömnek,szem gyúladása van.Hogy adjam neki a calciumit,és hol vegyem meg,milyen kiszerelésben???Kérem irjanak.Köszönöm.

menyhart13@freemail.hu

(evelin, 2011.07.14 15:45)

sziasztok.! azt szeretném kérdezni ogy neem van 2 sárgafülü ékszerteknősöm az egyiknek a haspáncélja olyan mintha nem lenne összenővve és nem tudom hogy ez jóó e.??kérlek segitsetek.

xeni_13@yahoo.com

(Xénia, 2011.07.04 16:36)

Sziasztok! 3 napja kaptam egy vörösfülü ékszerteknőst ajándékba. Soha nem volt teknősöm, s amennyit kérdeztem az ismerősömtől, ő csak azért tartotta a teknőseit, mert édes. Én viszont jó életet akarok neki. Kb 6-7 cm lehet. Gamarus nevű 90%ig szárított rákokat adtak hozzá, hogy azzal etessem. Teki nem akarta enni, ezért próbáltam neki répát adni apróra reszelve(egyik barátnőm teknőse azt eszi) de azt se ette. Most kaptam egy üzletbe Rugil nevezetű táplálékot, ami német gyártmány. Azt írja rajta, hogy rákok, kis tengeri halak vannak összepréselve, proteint, A,D,E,C vitaminokat is tartalmaz, de kálciumot és K vitamint nem. Milyen eledelt adjak neki, hogy nehogy lebetegedjen? Amúgy meg majdnem egész nap alszik. Az baj? A vizébe van melegítő, de teteje nincs az akváriumnak. Azt ajánjátok, hogy inkább vegyem ki? A szobába 24-26 fok szokott lenni, a melegítő 28 fokra melegít. Amúgy meg van kis szigetecskéje és ma vettem naphelyettesítő lámpát is. Mennyit mehet az? Nagy szükségem lenne segítségre, mert féltem a kis kedvencem. Előre köszönöm a tanácsokat. Mailemre írjatok, ha lehet: xeni_13@yahoo.com

Re: xeni_13@yahoo.com

(anikó, 2011.07.13 15:58)

Szia Reni!Én azt javaslom vegyél még egy tekit.Sokkal jobb kedve lesz a kis kedvencednek...nem fog unatkozni és neked már két kedvenced is lesz.Én fagyasztott halat-persze kiolvasztva-szoktam adni 3 naponta.A nyers marhahúsért pedig meg vannak őrülve...Sok sikert!

bakonyszentlászló

(csucsu71, 2011.07.01 21:52)

arnold@pr.hu

(Seres Arnold, 2009.03.11 21:37)

Lenne egy hatalmas kérdésem. Ha valaki tud, akkor segítsen! Van egy mocsári teknösöm már 1.5 éve és 6ónapja semit nem eszik...néha belemegy a vizébe és a kavicsos részre, de állandóan alszik! Most az utobbi 1-hétbe fogyott is! :( SEGÍTSETEK! előre is köszönöm.

Re: arnold@pr.hu

(szasza, 2011.06.04 11:05)

kaktusz698@citromail.hu

(Krizonits Lászlóné, 2011.01.16 18:57)

Sziasztok!!
Nekm van egy nagy tkim megeszi a halat,a húst,a májat,de decembertől -márciusig nem akar enni.Amúgy nem beteg rengeteget mozog,ha szolunk figyel.Mitévő legyek?

ui:Köszi előre a választ,

Re: kaktusz698@citromail.hu

(brigi, 2011.05.15 07:39)

Ilyenkor vidd el öt az állat orvoshoz mert alultáplált és majd a doktor ad neki olyan inekciót amiután elvileg fog majd ennii :D

kaposvár

(kaposvár, 2011.05.20 12:49)

Lécci tudnálsegiteni
akutyánk megsértette a tekinket mit csináljunk

timi19870509@freemail.hu

(Tímea, 2011.05.19 10:38)

Segítsetek!Van egy teknősöm piros fülü de sajna a páncélja meg puhult Nem tudom mi tévő legyek mert már mindent ki probáltam nincs valakinek valami ötlete???Kétségbe vagyok esve!!! Segitsetek Írjatok emailt:Elöre is köszönöm timi19870509@freemail.hu


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »