Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Betti

(Ádám, 2011.11.02 10:57)

Vörösfülű ékszerteknőst legálisan már nem lehet kapni a kereskedésekben (bizonyos okok miatt) így marad a sárgafülű :)

pici ékszerteknős teleltetése

(Livi, 2011.11.16 22:06)

Sziasztok! Most kaptam egy sárga fülű ékszerteknőst és még nagyon kicsi és az lenne a kérdésem h az ilyen pici állatokat hogyan kell teleltetni és etetni?
Ezelőtt volt 10 évig egy vörös fülüm de őt már 3 évesen kaptuk és nem tudom h az ilyen picikkel hogyan kell bánni? válaszokat előre is köszönöm :)

Re: pici ékszerteknős teleltetése

(Jázmin, 2011.12.16 20:44)

1,5-ödét add enii neki mint ammenyit a nagynak adtál

etetés

(Nitus20021002, 2011.12.31 16:00)

Sziasztok!!! Kicsi ékszerteknősöknek mennyi ennivalót kell adni naponta????????

tartás

(Dzsozi, 2011.12.30 18:57)

Kis ékszertekit lehet gyíkokkal együtt tartani?Szerintetek harc lesz??

csaba.janos8@upcmail.hu

(Barzi, 2011.10.31 11:49)

Sziasztok. Tegnap vettem a kislányomnak egy ékszerteknőst. Nagyon aranyos. :) azt szeretném megkérdezni hogy úgy olvastam hogy a kis teknősöknek napi szintem kell még táplálkozniuk és vettem is neki szárított fehér halat. Ebből mennyit kell neki naponta adni mert azt sajnos nem találtam sehol. Illetve még azt szeretném megkérdezni hogy az akvárium amiben a teknős van kb 50L ebbe kell e valamilyen viz szűrőt tennem? Válaszotokat előre is köszönöm.

Re: csaba.janos8@upcmail.hu

(Jázmin, 2011.12.16 20:40)

attol függ hogy, mekkorák azok a fehér halak!

Re: csaba.janos8@upcmail.hu

(Ádám, 2011.11.02 11:03)

Szia

Napi 2-3 db kishal bőven elég neki, iktass be koplaló napot is. Fontos, ha még pici a teknős ne legyen nagyobb vízmélységben tartva, illetve kimászó, pihenőhely mindenképp legyen benne. Ha a teknőst az oldalára fordítod, az úgy kapott magasság ideális vízszintet is jelez. Ha már nagyobb lesz a teki mehet a nagyobb pancsolóba :)

Re: csaba.janos8@upcmail.hu

(Ádám, 2011.11.02 11:06)

vízszűrő nem fontos, heti gyakoriságú vízcsere hasznosabb

a teknősőkről

(boruzs bogi, 2011.12.15 19:09)

mármegvan a teknösöm söt a tesomnakis és neked van ? lécimondmeg,balint.levi2001@gmail.com

(Levi, 2011.10.31 08:59)

Én levelek között teleltetem a teknősömet.Ez így egészséges a teknős szempontjából?

Re: balint.levi2001@gmail.com

(Ádám, 2011.11.02 11:05)

Ha nem diófalevél akkor jó, illetve ha jól tűri a teki akkor miért ne. Azért hébe hóba nem felkeltve ellenőrizd a tél folyamán az életjeleit

Nem publikus

(Betti, 2011.10.15 17:55)

Sziasztok!

Szeretném megtudni hogy hogyan lehet rávenni egy szülőt arra hogy kapjak egy ékszerteknőst?
Nekem nem engedik mert hogy nem fogok rá mindig annyira figyekni mert hogy 10-en éves lány vagyok és a barátaimmal fogok foglalkozni nem az ékszerteknősömmel.

Re: Nem publikus

(Levi, 2011.10.31 09:01)

Próbáld meg azt hogy lemondasz a karácsony ajándékról a teknősért.

vteje

(boruzs bogi, 2011.10.29 14:45)

nagyonszeretem az ékszerteknőstmertén egyállatbarátvagyok

szalay0615@citromai.hu

(szalay nikolett, 2011.10.06 19:15)

szaisztok szertné kérdzni hogy multkor vetem sárga fülü ékszer teknöst és azota nem akar eni mitévö legyek? segitseteés hogyan etesem mert van egy fecs kendöm talán abol joba tudna eni?

Re: szalay0615@citromai.hu

(Bogárka, 2011.10.20 15:53)

én is így jártam,megvettem még a kereskedésben virgonc életre való volt,azóta meg semmi csak aludt összegubózva,mire megkérdeztem hozzá értő emberkéket és azt a választ kaptam,h fázik na ma vettem is neki vizmelegítőt,nagyon kivi leszek,h vissza jön e az életkedve....:) Valószínűnek tartom,h nállad is az lehet a baj...:)
Üdv:Bogárka*°*

Re: szalay0615@citromai.hu

(veress mária, 2011.10.24 13:52)

lhln.hljtóalmás

(jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj, 2011.10.16 09:58)

uuz8zrr4kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

2252 Tóalmás

(KakukZoltán, 2011.10.16 09:56)


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »