Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Beatrix

(énvagyok, 2011.11.03 18:45)

Gratulálok, szerintem megfőzted!

Re: Re: Beatrix

(Beatrix, 2011.11.05 11:57)

Talán nemis tudom ha felkell akkor elaludt hanem kell fel 5-6 hónap múlva akkor megfőztem!!

Re: Re: Re: Beatrix

(boruzs bogi, 2011.12.15 19:28)

te a teknös nemaravalo hogy megfőzd beatrx te dinka,

Re: Re: Re: Beatrix

(krisztina, 2012.12.01 08:18)

ne tartsad ot honapig ha valoszinuleg nem kel fel harom nap mulva akkor megdoglott.

Re: Re: Beatrix

(mtk, 2011.11.26 17:27)

szerintem is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Re: Re: Re: Beatrix

(krisztina, 2012.12.01 08:26)

nagyon sajnalom,de komolyan.de tenyleg fogadd meg a tanacsom mert nekem is volt teknosom es tudom hogy hogy lehet meggyogyitani. ha idehoznad hozzam akkor meg tudnam mondani hogy megdoglott de sajnos te magyarorszagon laksz en meg romaniaban.

Re: Re: Re: Re: Beatrix

(krisztina, 2012.12.01 08:37)

menj el az uzletbe es vasarolj neki teknosmeszkot az a teknosmeszko az ugy nez ki mint egy teknos csak feherben olyan mint a kreta de teknos formaban es tedd bele a vizebe az megkemenyiti a panceljat es leszedi rola a vizkot

Irország

(Nagy Dezső, 2013.02.25 20:02)

Nemrégiben vettünk teknöst,Rég óta akartunk már.Ha lennének kérdéseink tudnál nekünk skípon keresztül is segíteni?
skype cimünk: desza72
okvetlen írd meg hogy ékszer teknös kapcsolat,mert ez esetben tud majd a párom is vissza igazolni.
Az oldal jó,köszönet ,de mi még mindig bizonytalanok vagyunk .2 napja van nálunk ,és nem eszik,fél,stb

bp

(várkonyi kati, 2011.12.29 16:26)

a teknö söm vize teljesen bezsirosodottl a páncélt meg tudtam takaritani, de a lábait és a fejét nem segitsetek mi a teendő ebben az esetben.

5 Teki

(Szimi, 2013.02.24 13:40)

Mennyit ehet egy 24 cm-es ékszerteknős mert a én 5 teknősöm annyit eszik amennyit adunk nekik nyáron hetente megettek 1 kg halat?

SOS

(Dani, 2012.12.17 13:32)

Sziasztok! A sárgafülü ékeszerteknősömnek a mellső lábai megvannak duzzadva és néha buborékokat fúj ki a száján és lebeg a vízben. Ez mitől lehet és mit tegyek hogy meggyógyuljon? 6 éve kis kora óta nálam van és még eddig nem volt vele ilyen.

SŰRGŐS

(Kende, 2012.12.03 19:44)

Sziasztok! Van két sárgafülü ékszerteknősöm sajnos mind a kettő hím és megy a rivalizáció köztük de eddig kisebb terráriumban éltek és most átköltöztek egy nagyba de elkezdték egymást harapni nagyon csúnyán és szét kellett őket választanom szóval nem tudom mi tévő legyek. Ha van valakinek egy jó ötlete, esetleg egy 18-20 cm körüli nőstény teknős aminek a mentalitása viszonylag nyugott az kérem írjon mert nagyon fontos lenne én pedig szívesen oda adnám az egyik "harci" tekimet neki cserébe a nőstényért!
A válaszokat előre is köszönöm!

tin@

(tin@, 2012.07.24 18:03)

sziasztok!erdekldnek,a tekim nem akara terariumban lenni,jo neki a szarazfold.allandoan maszkal es sokat szunyal az agyalatt.mire veljem ezt a viselkedest?12 eves a vorosfulu tekim.kerekszepen VALASZT!koszonom.

Re: tin@

(krisztina, 2012.12.01 09:00)

az en tekom is ilyen volt. ha a szarazfoldon akar maradni akkor hagyad. negyedorankent tegyed be a vizbe jo tiz percet. ha mesz el othonrol akkor tegyed be a vizbe de tegyel a visz kozepere egy nagy soval mosott kovet amire kitudjon maszni. es nelegyen sokat egyedul a vizbe es az arnyekba inkabb a vizet tedd ki a napra es csinalj neki egy olyan helyet hogy a fele az akvariumnak legyen napos es meleg a masik fele peddig arnyekos es huvos.

dorinaborisz@gmail.com

(Dorina, 2012.09.09 19:40)

Sziaszok. most kaptam egy teknöst és annyi kérésem lenne hogy sok növényt rakjak bele ? vagy nem tudom....és néha árnyék is kell neki ? de amit olvastam....azér tugye nem lesz olyamn agreszív ?

Re: dorinaborisz@gmail.com

(krisztina, 2012.12.01 08:50)

nem lesz agresziv. ne tegyel neki sok novenyt azert tehetsz neki egy kicsit hogy jobban erezze magat de ne akkorat hogy ne tudjon uszkalni.es mikor jo nagy a napsutes akkor tegyed ki egy fel orara hogy napozzon de legyen neki arntekja is meg vize is hogy mikor kiszarad a kicsi szeme akkor tudjon a jo huvos vizbe maszni.

segitsetek!

(*******, 2012.09.10 15:35)

lehet hogy kapok tekit de nemdudom hogy mit eszik?! segitsen valaki gyorsan!

Re: segitsetek!

(krisztina, 2012.12.01 08:43)

szaraz rakot eszik menjetek el az allatosuzletbe es kerjetek kisteknoseledelt.

sürgős!!!!!!!

(Nicky, 2012.10.10 20:36)

Sziasztok!!!Szeretnék tanácsot kérni...sárgafülim van....és most vettem észre,hogy egy átlátszó fehéres nyálkás anyag képződött a testén.....a halaimon is ilyen volt és elpusztultak...nagyon aggódom.....rendszeresen cserélem a vizét!!!Remélem nem nagy a baj!!!!

Re: sürgős!!!!!!!

(krisztina, 2012.12.01 08:39)

sajnos nagy a baj biztos daganatja van jobb ha orvoshoz viszed.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »