Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sokat esznek?

(Lilla, 2013.03.17 11:17)

Sziasztok!

Nekem van 2 sárga fülű ékszerteknősöm,és naponta megesznek ketten 2 pici, szárított halat.Most voltak 2 hónaposak.Mennyit adjak akkor nekik?Légyszíves segítsetek!!!
Előre is köszönöm!

Re: Sokat esznek?

(némnemnevezett, 2013.05.25 13:14)

2 nponta kell kb 2 halacskát adni nekik

Budapest Nándorfehérvári 35

(Jó Levente, 2013.05.09 17:31)

szülinapomra kértem egy égszertknöst

3183 karancskeszi marakodi ut 86

(orosz natália, 2013.04.05 11:46)

sárgafülü ékszertekimnek 2 hee szemgyulladása van már próbálltam mindent de nem javul mit tegyek?nagyon sajnálom öt

Zselatín?

(Lilla, 2013.03.17 15:36)

Szia!
A teknősöknek nem lesz baja a zselatintól?Muszáj bele tenni zselatint?
Valami mással nem lehet helyettesíteni?

:)

(Farkas, 2013.03.10 10:55)

nekem van egy vörösfülü ékszertekim ami ota elhoztam nem evett semit én ugy vetem észre. ahol volt ott se evett azt mondta a téli álom miatt nem eszik ez igy igaz ? kérdem én
pedig nagyon jo kedvü sokat sétál és még se eszik.

Beatrix

(Beatrix, 2011.11.03 08:27)

Figyeljetek! Tegnap mikor kicseréltem a sárga fülü ékszerteknősömet nagyon forró vízet adtam neki!!!!!
és már vagy 10órája nem kelt fel!
a szeme fel-van daggadva. Már ma a kis szemét be dörzsöltem Kamila teával.. DE MÉG MOST SEM KELT FEL!!!
TALÁN MEGHALT? KÉRLEK SEGÍTSETEK ...
ELŐRE IS KÖSZÖNÖM NEKTEK!!!

Re: Beatrix

(Beatrix, 2011.11.05 11:52)

Sziasztok Ma megnéztem a teknősömet és már nincsen feldagadva a kis szeme talán téli álmot alszik vagy nemis tudom....
most November 2-án fegüdt le!
lécci segítsetek!
tényleg alszik vagy nem..
Köszi a válaszokat.!!!

Re: Re: Beatrix

(hdxhdtrf, 2012.03.11 18:36)

tnikolet@freemail.hu

(Kapor Niki, 2011.11.30 18:09)

Sziasztok!Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy van 3 sárgaf. tekim és 2 belőle nem nagyon akar enni,már elég régóta,bármit is adok nekik.állatorvos már látta őket,ő se tudja.külsőleg nincs semmi bajuk.elevenek,napoznak is sokat,szép tiszta a vizük.nagy helyük is van,januárba lesznek egy évesek.valaki segítsen...köszi

Re: tnikolet@freemail.hu

(barna, 2012.03.15 09:08)

ez már velünk is megtörtént, valószínűleg betegek. A mienk 3 hét után pusztult el. Szerintem, vagy vizsgáld meg és nézz utána a neten, vagy vidd el egy profi dokihoz

Re: tnikolet@freemail.hu

(Marianna, 2012.09.15 14:18)

Nekem két teknősöm van és az egyik sokkal kisebb lett mint a másik pedig együtt ettek egy külön akváriumba.Több mint fél év telt el mire rájöttem,hogy külön etetem őket.Aki a nagyobb volt az nagyon agresszív az ételért és mindig ellökte a másikat.Rájöttem,hogy nem tud annyit enni amennyire szüksége lenne.Most már először a kisebb eszik és utána a nagyobb.Hamar megszokják a rendszert.Már a kicsi sem sokkal kisebb,Nagyon hamar utoléri magát.Sok sikert!

Re: Re: tnikolet@freemail.hu

(Hilda, 2012.11.21 08:15)

Szia Nikolett! Nekem is az a problémám, hogy a két teknősöm közül az egyik sokkal kisebb, mint a másik. Próbáltam külön etetni, de már úgy sem hajlandó. Szerintem egészséges. Lemértem, a kicsi 4 dkg, a nagy 10,4 dkg. Kérlek ird meg pontosan, mennyi ideig vetted te ki a nagyot addig amig a kicsi evett. Nálunk is úgy volt, hogy a nagy mindig ellökte a kicsit. Ahol veszem nekik a táplálékot, azt mondták, tegyem őket külön akváriumba, de nem szivesen tenném, mert gondolom megszokták egymást. A tekik két évesek. Mennyi idő mulva kezdett enni nálatok a kicsi?
nagyon köszi a válaszok előre is.

Re: Re: tnikolet@freemail.hu

(Hilda, 2012.11.21 13:45)

Ma a kisebb teknőst külön tettem egy lavorban vizzel együtt, 2 óra hosszat, de nem evett. Minden tanácsot szivesen fogadok. köszi, előre is.

Re: Re: tnikolet@freemail.hu

(Hilda, 2012.11.30 21:29)

Kedves Mariann! Nekem is az a problémám, hogy az egyik teknősöm mindig ellökte a másikat és a kicsi sokkal kisebb, mint a nagy. Azt nem értem a leveledben, hogy külön akváriumban vannak a tieid - ezt irod és külön eteted őket. Ez akkor volt amikor együtt voltak? Én kivettem a nagyot etetéskor, de ugy látom a kicsi már annyira fél, hogy már akkor sem eszik. Mit csináljak?
kérlek, segitsetek. köszönöm

Re: tnikolet@freemail.hu

(krisztina, 2012.12.01 08:04)

az en sargaf.tekim is igy volt vagy azert nem eszik mert jon a tel vagy azert mert eljott a szaporodasi ideje.

Re: Beatrix

(boruzs bogi, 2011.12.15 19:21)

figyeljscak.. nemlehet hogykiszárat a páncélja hm amugymeg hányées a te teknösöd,?beatrix?

Re: Beatrix

(lettike, 2012.07.28 13:42)

Bocsi ha megijesztelek de lehet hogy megfőzted:(

Re: Beatrix

(krisztina, 2012.12.01 08:11)

hat ez nagyon nagy hiba volt hogy forro vizbe tetted ez aiiatkinzasnak szamit.de talan lenne egy tanacsom. tegyed kamillas vizbe de hideg legyen nem jeghideg csak olyan langyoskas hideg amienbe el tudnad tartani a kezedet egesz nap anelkul hogy megfagyna es ha holnapig nem ebred fel akkor nezzed meg hogy mozgassa a nyakat ott az allkapcsa alatt mert neki ott van a szive ha nem mozgassa akkor elpusztult de legalabb tiz percig nezzed a nyakat.

Re: Beatrix

(Te!, 2013.02.28 18:43)

Úristen..... :o Szeerintem megfőzterd szegénykét.Már bocsi de forróvízbe rakni a teknőst...


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »