Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: vodangel82@gmail.com

(Gábor, 2015.09.22 21:14)

Szerintem vitamin hiánya van, azért nincs étvágya. A páncél vedlése is erre utal, bár vedlenek valamennyit, de ez nem lehet látványos.
Nekem is kettö vörösfülü ékszerteknösöm van, és a kisebbik ugyanígy "lemaradt" a növésben, és a páncéllemezei több helyen szétváltak. A vitamin pótlás és a napozó lámpa (UV tartalmú spec. lámpa 100 W, 3-4 óra/nap) segített.
Sok liofilizált halat kapott, amire csepegtettem neki folyékony vitamint. Lassan teljesen rendbe jött!

gondok az akváriumban

(Kornél, 2015.09.01 15:22)

Sziasztok! Van egy kb 3 éves tekim és meg akarom szelidíteni és csak viz meg kavics van az akváriumban valami disz kellene (szikla disz novény stb) és ki foglya nőni az akváriumot! Segitsetek mit rakjak be neki és hogy szeliditsem meg ?!

Re: gondok az akváriumban

(norbi, 2015.09.10 18:09)

Hali!
Szerintem műnövényt rakj be mert aszt nem eszi meg!
Van nekem is az akváriumra ragasztva háttér egy vörös koralos középen meg gránát kő a az alján meg kék kő ám szem ha olyan 110 l az akvárium az 1 teknősnek király élete végéig
Úgy szelídisd meg hogy vedd ki de elött adj neki enni :D utána nem lessz idegbeteg és simogasd a lábát majd a fejét sokszor minden nap vedd ki foglalkozz vele ;) vedd ki mászkálni stb

VAlaki segitsen!

(Sándor, 2015.01.13 16:23)

A teknősöm az egyik szemét nem mindig nyitja ki. Néha hosszab ideig becsukva tartja. Vegyem ki a vizből hogy szárazon tartsam vagy tegyem kamillás vizbe? Mi az oka? (pirosfülű ékszerteknős) Lehet hogy kicsit piszkosabb volt a viz, ez lehet az oka?? Segitsetek kérlek, sűrgős!

Re: VAlaki segitsen!

(norbi, 2015.09.10 18:01)

Szia !
Ne vedd ki ne tedd kamilás vízbe !
Szeretnek ugrálni a vízbe persze ha van szikla vagy part lehet megütötte magát sztem nem szemgyuladás de ha nem múlik vidd el órvoshoz de vegyél elöte neki vitamint ;)

meglépett ékszerteknős

(kiss Éva, 2014.05.20 21:29)

Egy napja nem találjuk a terráriumból meglépett ékszerteknősünket. A tegnap nagytakarításnál örömmel helyeztem be egy nagy követ a vízébe. Valószínűleg onnan lépett meg. Órák óta keressük a lakásban eredménytelenül. Félek, hogy kiszárad. Meddig bírja víz nélkül?

Re: meglépett ékszerteknős

(kiss judit, 2014.06.01 15:25)

Re: Re: meglépett ékszerteknős

(Petya, 2015.05.04 18:46)

mi a válasz?

Hàny èves a tekim

(Freppeoni, 2015.02.04 11:29)

Sziasztok. Van egy elèg nagy èkszertekim ès az lenne a kèrdèsem hogy hogyan lehet megtudni hogy hàny èves

Kozármisleny Rózsa u 28 per 2

(tóth gergő, 2015.01.17 13:06)

Az egyik ékszerteknősömnek barna a páncélja.Mit csináljak kérdőőjel

kozak.brigitta@yahoo.com

(Brigitta, 2015.01.16 18:37)

Sziasztok az en tekieim csukva tartjak a szemuket.a teknosok hibernalnak?

illesdanimanus@gmail.com

(tekilla, 2015.01.12 17:04)

Ha a teknősömnek szemgyulladása van
akkor hány vattos làmpa kell neki vennem mert Íták hogy 1db dobozba kell rakni 1lámpával.

teki

(Fruzsina, 2014.04.23 13:38)

Azt szeretném kérdezni, hogy szerencsétlen teknősöm 21 éves és nincs lámpája, ha szeretnék neki "adni" egyet akkor hány vattos kell és este ki kell ugye kapcsolni.
köszönettel: Fruzsina

Re: teki

(Hunter, 2014.12.25 21:03)

Re: teki

(Hunter, 2014.12.25 21:16)

A tekim meg nagyon új alandóan ada megy ez akvarium üvegehez es el kezdi kaparni es ra esik a hatara visza tud fordulni de van amikor nagyon nehezen es meg kicsi mi enek az oka?

Kaposvár

(Domján Sándorné, 2014.04.29 10:58)

Érdeklődöm, hogy egy kb 15 éve ékszerteknőst hossza 10 cm el lehet engedni egy természetes tóban.( város környéki tisztán tartott tó.)

Várom válaszukat, üdvözlettel.

Re: Besenyőtelek

(Nagy Marcell, 2014.08.28 06:23)

Köszönöm az imformációkat . Magam is tartok teknőst

Cegléd Fólyóka utca 49

(Orosz András, 2013.12.13 14:54)

Azt szeretném kérdezni hogy esetleg tudna -e valamit mondani arról hogy egy nap után koszos lesz a tekim vize:( Pedig még egy külön vödörbe szoktam tenni etetéskor.

Előre is köszönöm!

Re: Cegléd Fólyóka utca 49

(Csenge, 2014.08.01 18:09)

Attól lesz koszos a víz mert a páncélja ilyenkor még "hámlik" és lassan feldolgozza a táplálékot. A miénknek 1 hét alatt hegyekben áll a kosz pedig már 8 éves.

alexa0411@vipmail.hu

(Alexandra, 2014.05.04 13:36)

A teknősöm már 1,5 hónapja felébred téli álmából gyulladt szemekkel. Nem használ az A-vitaminos szemcsepp és már harmadszorra minden héten elvittem állatorvoshoz, aki beadta neki az A-vitaminos injekciót, és még mindig eredménytelen a gyógyulása. Tavaly is gyulladt szemmel ébredt, akkor meggyógyult a szemcseppel és nem tudom, hogy most mi tévő legyek. Amíg nem lát, addig enni sem tud. Megpróbálok másik állatorvost is, hátha ott többet tudok meg. Ez ügyben szeretnék tanácsot kérni, ha tudnak adni.

Tisztelettel: Alexandra


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »