Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

József Attila út

(béla, 2018.12.06 14:24)

helloo

Blood inducement - If you fancy recognize more

(ADypeSeicienly, 2018.10.11 22:04)

Pression arterielle est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre moelle bat, il pompe le sang par vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/achat-cialis-pour-homme-wimbledon/

Blood Exigency : Blood turn the heat on table

(ADypeSeicienly, 2018.09.27 13:17)

Compression est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre determination bat, il pompe le sang par vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/achat-cialis-mastercard/

pilisvörösvár Kálvária u 37

(Pandi Jánosné, 2017.06.20 16:28)

Sziasztok. Szeretném kérdezni,hogy hogyan lehet algátlanítani a terráriumot.Kb200 l-es ,egy állítólag 32 éves ékszerteki él benne.A kapható algátlanító kevésnek bizonyul. Tehetek bele esetleg klórtablette darabot? köszönöm a választ.

Dolly772@gmail.com

(Attila , 2017.05.02 19:38)

Sziasztok,
Gyors választ szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy mocsári teknős terráriumába tehetek-e Ikea műnövényeket? Illetve az OBI-ban vett kavicsokat ki kell-e főzni?
Köszönöm,
Attila

Dortmund

(Èvi , 2017.04.19 23:51)

Sziasztok
Tanácsot szeretnék kérni. Van most már 2 sárga fülű ékszerteknősöm .A nagyobbik 12 éve velem vangyal gondoltam ne legyen magányos vettem neki egy társat. A másik 10 cm sajnos a nagy bántja a kisebbet.Most egy akváriumba vannak egy elválasztó műanyag lappal hogy lássák egymást sajnos a műanyagot harapja a nagy.össze fognak valamikor is szokni .van valami tippetek hogy lesznek baratok

zitakmetovits@gmail.com

(Zita, 2016.08.02 09:35)

Sziasztok!
Nagyon megijedttem egyik napról a másikra... A teknőseim másfél éve vannak nálam.. A lány 22,3cm a fiam pedig 16,8 Bobi és Bijou sárgafülű ékszerteknőc
A fiu harapdalja a lanyt.... ? A labat megcsipte csunyan ...2 napja külön vannak de egymás nélkül pedig mindt akik lankadttak..Olvastam hogy "sex" elött szokás de .. Nem túl kicsik még hozzá? Vagy pl olvastam hogy tegyem őket külön még abba nem hagyják de.. Honnan tudom hogy átment rajta ez a fázis?

Re: zitakmetovits@gmail.com

(Brigitta Göcseji, 2017.03.22 17:08)

Ez egyik nekem meghalt és előte má nem ette meg a kajáját te tudod ,hogy miért ???????????????

Re: zitakmetovits@gmail.com

(Son, 2017.03.22 17:09)

Ez egyik nekem meghalt és előte má nem ette meg a kajáját te tudod ,hogy miért ???????????????

zitakmetovits@gmail.com

(Zita, 2016.08.01 23:24)

Sziasztok!
Nagyon megijedttem egyik napról a másikra... A teknőseim másfél éve vannak nálam.. A lány 22,3cm a fiam pedig 16,8 Bobi és Bijou sárgafülű ékszerteknőc
A fiu harapdalja a lanyt.... ? A labat megcsipte csunyan ...2 napja külön vannak de egymás nélkül pedig mindt akik lankadttak..Olvastam hogy "sex" elött szokás de .. Nem túl kicsik még hozzá? Vagy pl olvastam hogy tegyem őket külön még abba nem hagyják de.. Honnan tudom hogy átment rajta ez a fázis?

teknős tartás

(Attila, 2016.04.26 23:23)

Én 3-ik éve tartok teknősöket, nagyon szeretem őket, van itthon több is, mindegyiknek normális körülmény biztosítva, nemrég megbetegedett az egyik, szemgyulladás étvágytalanság volt jellemző. Ezzel kapcsolatban szeretnék megosztani egy kis tapasztalatot.

Természetesen egyből vittem állatorvoshoz és sokat is foglalkoztam vele itthon (infralámpa pár percig naponta többször) és kapott több injekciót is és helyrejött. Később vettem itthonra "Teknős vitamint" és szemcseppet is.

Nem drága dolgok, mindenkinek ajánlom! Akinek van teknőse, tartson otthon ilyen cseppeket, pár szár forintos dolgokról van szó. Később mikor megbetegedett egy másik teknősöm, adtam neki a vitamin cseppet és szemcseppet, hamar felgyógyult és újra a régi lett.
Figyelek arra, hogy mit egyenek, de akármikor előfordulhat ilyen megbetegedés bárkinél.

ukrajna karpatalja beregszasz

(loos andzselika, 2016.03.08 12:00)

Azt szeretnem kerdezni hogy medig elnek par nelkul az ekszer teknisom ???

hana1.5@vodafone.hu

(Horváth Henrietta, 2009.03.18 11:46)

A teknőseim 2-en vannak kb 9 évesek. Páncél hossza 20cm, széle 14 cm. Akvárium mérete h 66cm sz 40cm ma 36cm. Heti 2x esznek. Nagyon szeretik a Whiskas alutasakos macskaeledelt, különböző ízekbe. Mindkettőenk van benne kő amre ki tudnak mászni. Kérdés: MI AZ IDEÁLIS VÍZSZINT? Miért van az, hogy állandóen ki akarnak jönni, és ha ki vettem őket nem tetszik nekik ha vissza akarom rakni. A lakásba minden zugot felfedeztek, az erkély ajtó üvegén bámulnak kifele. Úgy jönnek utánam, mintha én lennék a tyúkanyó. Este (esetleg napközben is)elbújnak, hogy aludjanak. A páncéljuk viszont szárad ki. Ezt a szokást kb 1 hónapja vették fel. Nem maradnak meg az akváriumba mert felágaskodnak a kőre vagy egymásra, hogy ki tudjon jönni, ha nem sikerül a próbálkozás eldől és a páncéljával összetöri az akvárium alját. Már a második a fent leírt akváriumnál tartok és azt is ragasztani kellett. MITŐL ILYEN NYUGHATATLANOK? Köszi Heni

Re: hana1.5@vodafone.hu

(Emese, 2015.11.01 16:40)

Már évek óra nagyméretü müanyag edénybe tartom a tekiket a földön ,és hörcsöglépcsőt tettem be.Azon járnak ki és be.Igaz parkettás q szoba,s felvettem a szőnyeget,hogyne vizesedjen,utána se büdösödjön.

Re: hana1.5@vodafone.hu

(Csigusz, 2016.03.02 15:12)

Tojas lerakasi kenyszer?

Magyarország

(Emőke, 2016.01.08 22:04)

A tekinek ilyen fehèr golyok vannak a vizèbe ez normális? Olyasmi mint az ürülèk. De semmi baja .

Romania Brasso megye Oltheviz

(Norby, 2016.01.03 02:53)

Az en kicsi teknosomot sosem latom enni de mindig van feher urulek ez azt jelenti , hogy megis taplalkozik ?

budapest

(vivien, 2015.12.27 17:20)

Hello!

reka.c@freemail.hu

(réka, 2015.11.13 07:15)

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban,hogy mit tegyek egy elgázolt 15 cm es mocsári teknőssel.Az állatorvos ellátta,de nem nyitja ki a szemét és nem eszik, ennek már bő 2 hete.Van mindenféle melegítője.Félek lassan elpusztul.
Az állatkert sem akarja igazán befogadni.

vodangel82@gmail.com

(Nagy Anikó, 2014.10.25 13:45)

Sziasztok, szeretnék érdeklődni, hogy mi lehet az oka annak, ha két egykorú teki közül az egyik hetek óta nem akar enni.Nincs szemgyulladása nem látszik rajta semilyen elváltozás.A páncélját vedli csak és mostmár láthatóan kisebb mint a másik, gondolom amiatt, hogy egy falatot sem eszik.Aki tud segíteni azt megköszönném


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »