Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

профили на форумах

(BobbyUnjus, 2020.07.08 00:49)

Только самые лучшие и действенные методы и методы продвижения
[url=https://v.ht/MQW1n]интернет продвижение[/url]

Canadian News in 2021

(BiaCop, 2020.07.07 16:52)

Online [url=https://mgciali.com/#]cialis price[/url] Order Canadian USA [url=https://viagrbest.com/#]buy generic viagra[/url]
[url=https://erectiondis.com/#]ed pills[/url]

Cheat in social networks - Накрутка в соцсетях

(Smmdydob, 2020.07.04 08:17)

Самый дешевый автоматический сервис накрутки в соцсетях: https://nakrutka24.com/ru/
Прайс: https://nakrutka24.com/ru/services
Примеры услуг:
Instagram Подписчики - от 30 руб
Instagram Лайки - от 30 руб
Instagram Просмотры - от 1 руб
YouTube Просмотры - от 70 руб
И много других видов накрутки. Для реселлеров предусмотрена скидка 20%. Для получения скидки зарегистрируйтесь, пополните баланс от 15$ и создайте тикет. Имеется API.

Перевод | Translation

The cheapest automatic cheat service in social networks – Smm Panel: https://nakrutka24.com
Price: https://nakrutka24.com/services
Examples of services:
Instagram Subscribers - from 30 rubles
Instagram Likes - from 30 rubles
Instagram Views - from 1 rub
YouTube Views - from 70 rubles
And many other types of wrapping. There is a 20% discount for resellers. To get a discount, register, top up your balance from $ 15 and create a ticket. There is an API.

[url=https://nakrutka24.com][img]https://ilizium.com/img/nakrutka_728_90.gif[/img][/url]

Contacts/Контакты: https://nakrutka24.com/contacts

Спасительная магия

(Illona, 2020.07.03 20:20)


[url=http://khuzdul.ru]молитва на благополучие в семье и достаток[/url]

The honeymoon phase of Pamela Anderson’s

(Robertnen, 2020.07.01 03:44)

[img]https://cdn2.lamag.com/wp-content/uploads/sites/6/2020/02/pamela-anderson-jon-peters-split-1068x712.jpg [/img]
The honeymoon phase of Pamela Anderson’s and Jon Peters’s
marriage barely survived their actual honeymoon.
The couple is taking a break from each other just 12 days
after their wedding.

[url=https://www.lamag.com/culturefiles/pamela-anderson-jon-peters/]pamela anderson fuck ass[/url]
[url=https://www.lamag.com/culturefiles/pamela-anderson-jon-peters/]pamela anderson[/url]

Товары для спальни, от и до, уют в Вашем доме

(Josephhix, 2020.06.27 06:13)

Сайт Коралл предлагает купить товары для гостиной: панно настенные, фотоальбомы, для кабинета: шахматы, панно для кабинета, товары для спальни: подушки, кухонная посуда: ковши, терки, столовая посуда: заварочные кружки, посуда для детей, сахарницы, предметы для ванной: коврики для ванной, сувениры: мягкие игрушки, блокноты чувиляевых, кухонные вытяжки: вытяжки модерн, фильтры для вытяжек. Выбирайте и покупайте товары на официальном сайте Коралл.

Подробнее ниже:
https://rostov-na-donu.land-gift.ru/catalog/kukhonnye-pomoshchniki/

тарелка столовая

Canada and USA

(CiaCop, 2020.06.26 01:33)

BuyCanadian USA [url=https://cialiusa.com]usa cialis[/url]
prospecto cialis 10

Уход за своей внешностью, наш козырь

(ThomasCrene, 2020.06.24 06:14)

Ухоженные руки – визитная карточка любого современного человека.
В салоне вам помогут добиться безупречно обработанных пальчиков,
мягкой кожи рук, а подчеркнет вашу индивидуальность
качественное и аккуратное покрытие – сдержанный

[url=https://www.instagram.com/salon_laesto]салон красоты вилиса лациса[/url]
[url=https://www.instagram.com/salon_laesto]Салон красоты Планерная Сходненская[/url]

Бетонные блоки для фундамента 20х20х40 цена

(novostroyka63bot, 2020.06.24 05:59)

[b][url=https://novostroyka63.ru/]Фундамент самара[/url][/b]

Создание дома вашей мечты - это оригинальная возможность, спланировать и претворить в жизнь нечто воистину уникальное во всех отношениях. Возведение фундамента - это в целом первоначальная модель ремонта, в процессе которой домик строится. При расчете замена фундамента под старым деревянным домом цена предусматривается весьма много факторов. Средняясумма возведения домов фундамента составляет приблизительно от 10$ за кв.метр . Погреб сможет умножить итоговую стоимость каждого объекта недвижимости, предоставляя необходимое помещение ради организации хранения и порой рабочее пространство. Наша профессиональная команда по конструированию и возведенью фундамент под памятник на кладбище цена может помочь выстроить жилище, о котором вы всегда мечтали. От начала до конца наша специализированная компания в Череповец позаботимся о всех без исключения процессах, чтобы заказчику не довелось тревожиться о деталях. Специализированная международная компания в Киселевск несет юридическую ответственность за проект, а не вы, именно поэтому организация в Борисоглебск имеют интерес в том, затем чтобы довести до конца строительство коттеджа быстрее и эффективнее. Узнайте о сваи винтовые для фундамента цены в вытегре у спспециалистовециалистов корпорации.

Try out, upright a check

(Vernonwep, 2020.06.23 00:11)

Planning minister admits knowing about sexual harassment case against former NMC chief

Nagpaul: "It's difficult to understand what's behind her saying something like this... she does it at the moment," she said.

She added: "How many times do I have to tell you that nothing good is going to come from this? This is ridiculous."

Earlier, Congress leader Manish Sisodia had said in Parliament that he has filed a complaint about the Congress leader's tweet.

The state's chief minister, Arvind Kejriwal, then said it was not true.

Sisodia, however, is not the only Congress leader who has been involved in controversial statements. Some senior leaders such as former president Pranab Mukherjee have also been caught in the web.

On Tuesday morning, at about 6.20am, when Congress workers were trying to enter the building from a nearby part, BJP leader Sanjay Singh told them to stay away because he was taking his son away from the building, where a small group was sitting.

The Congress leaders moved a protest rally in Gaya about an hour later on the same topic and started shouting slogans like "Citizen against Citizens", and "Criminalise corruption."
[url=https://www.uzgitwebtasarim.com/]온라인카지노[/url]
[url=https://www.forexlingo.com/]바카라[/url]

Chook farmer blames new rules for business closure

He says the business has been impacted by the new regulations, which mandate farmers to install sensors that monitor temperatures and water flow in their crop fields for five years.

When a machine stops operating, farmers have until January 1 of each year to replace them with a new machine, but that may take many years.

The new legislation forces growers to install sensors that send data to a central computer so that they can quickly identify any problems in their growing operation.

The new system will cost at least $500 per crop, says Hootie Mokoro, a member of the Hootie Mokoro-O'Mara farming community council. (Submitted by Tana Mokoro and submitted by a member of the community who requested to remain anonymous.)

Farmers can be fined up to $100 if they fail to install the sensors.

The bill states: "In the case of a device that fails to comply with the requirements of this section to the extent it exceeds a prescribed maximum speed of 15 mph for the prescribed period of time for the prescribed crop, or if the failure is not corrected after a specified period of time, an action may be taken."

"Right now the whole process is slow. So they've been making sure that they understand it. And if someone doesn't use it, they can bring suit or they can file a complaint."

Farmers say the requirement has resulted in a significant decrease in crop losses and damage to their property.

Farmers of Chook and Shugetown, Ont., say it could take four or five years to fix their devices, with the replacement cost as high as $300 per crop. (CBC) "Right now they're putting out a little more of a bill when they're replacing the devices than before because people are still getting it fixed — maybe three or four years late, maybe four years late, probably a few more years late. And now, this, that and the other one they've been putting this, this and that on to the crop," says Mokoro.

Hootie Mokoro says he worries the government's new regulations won't even be applied immediately.

"They just announced this two years ago. They didn't apply it until two years ago, so I kind of want to hold them accountable."

Farming up with smart meters can be expensive

At the University of Guelph, research professor Ian Foulkes says a lot of research has been done into the environmental implications of smart meters, although he says even those studies suggest they don't make a huge impact on climate change.

His team showed how the environmental impacts of installing a network of meters and monitoring temperatures for month

Даже простые пользователи слышали про Radmin

(Henrynum, 2020.06.22 21:14)

В некоторых областях свободные программы стали даже популярнее условно-бесплатных и платных. Например, знали ли вы, что архиватор 7-zip стал более популярным, нежели его платный аналог WinRar. При этом, 7-zip не единственный качественный и мощный свободный архиватор. Больше свободных архиваторов можно найти [url=https://xn--90abhbolvbbfgb9aje4m.xn--p1ai/утилиты/архиваторы.html]тут[/url].

[url=https://xn--90abhbolvbbfgb9aje4m.xn--p1ai/графика/2d-и-3d.html]https://xn--90abhbolvbbfgb9aje4m.xn--p1ai/графика/2d-и-3d.html[/url]

Stayhome Now

(UkeCop, 2020.06.18 20:17)

Usa deliveryOnline cialis bas agrisitaking cialis drunk
Online [url=https://getcialisnw.com]buy cialis online[/url]
cheaper alternative to cialis

Покупайте растения

(Justinfub, 2020.06.18 19:46)

Покупайте растения у нас https://agro-vista.ru/
т. 8(495) 103 48 16 Бесплатная доставка по всей России
Ватсап 7 (955)113 55 38
email: info@agro-vista.ru

трубы из нПВХ Глазов

(Whepich, 2020.06.18 17:24)

Наша международная компания исполняет свою работу по реконструкции и очистки водопроводов новым методом гидродинамической прочистки на новейшем оборудовании. Использование вышеуказанного вида дает гарантию возобновления параметров стальных труб к начальному уровню, уменьшаются затраты электричества на 10-15%, увеличивается срок использования стальных труб на 20 лет до капремонта, повышаются промежутки между профилактическим сервисом.
Осуществляем необходимые виды работ, как например:
Прочистка канализации предприятий-аварийная, плановая, профилактична прочистка канализации предприятий.

Благодаря чему избирают нашу компанию?
Внушительный стаж работы - более 200 настроенных очистных сооружений в Нашей стране и за её границами, факт наличия всех лицензий и разрешений на выполнение ремонтно-строительных и инженерных работ, разработка и проектирование экологического, безопасного, энергосберегающего, высокоэффективного промышленного оборудования, гарантийное сопровождение, безупречный и серьезный обслуживающий персонал.

Автономная канализация - [url=https://akvasos.ru/]телеинспекция скважин[/url]

КВН 2020: Лучшие пародии в КВН / Кадыров, Зеленский, Медведев, Песков / про квн / топ 10

(Samueldot, 2020.06.18 06:10)

[url=https://bykey.info/prom/jYN63JSAequJuK4/kvn-2020-lucsie-parodii-v-kvn-kadyrov-zelenskij-medvedev-peskov-pro-kvn-top-10.html][img]https://i.ytimg.com/vi/YKCxaPIJQRI/hqdefault.jpg[/img][/url]

КВН 2020: Лучшие [url=https://bykey.info/prom/jYN63JSAequJuK4/kvn-2020-lucsie-parodii-v-kvn-kadyrov-zelenskij-medvedev-peskov-pro-kvn-top-10.html]пародии[/url] в КВН / Кадыров, Зеленский, Медведев, Песков / про квн / топ 10

Это поможет вам добиться успехов в карьере и бизнесе

(Michaelpus, 2020.06.13 04:50)

Пройдя изучение в smartlead возможно получить неплохие итоги,
например как основная масса задач принимается решение
практическим методом. К примеру, любой, кто запишется,
получает в свое использование полноценный? интернет-магазин,
который несомненно поможет ему исключить бизнес на абсолютно
иной степень.
[url=https://guruconf.com/ru/blog/kursy-ot-vladimira-soloshenko-rezultaty-otzyvy]Smartlead[/url]
[url=https://www.youtube.com/channel/UCsMKViqPytDTw61aCoaMTAQ]Смарт Лид[/url]
[url=https://rabota.ua/company8180107]Смартлид[/url]
[url=https://youtu.be/4zyuj6YEHBk]Смарт Лид отзывы[/url]
[url=https://youtu.be/l72e-0gLppo]Владимир Солошенко Smartlead[/url]
[url=https://www.youtube.com/watch?v=-4klWoTLC-E]SmartLead[/url]
[url=https://nbnews.com.ua/tekhnologii/2020/06/02/smart-lead-vladimira-soloshenko-uzhe-proshli-bolee-2500-uchenikov/]Smart Lead[/url]
[url=https://www.facebook.com/smartleadotzyvy]Smart Lead отзывы (приоритет)[/url]

yqsvvxjg

(kwefnbsp, 2020.06.13 03:58)

http://yangiharakat.com/groups/donnietrivia-hack-and-cheat-generator-free-add-service-pack-1
http://new.lgso.org.uk/groups/burnsy-badges-hack-and-cheat-generator-free-burnsy-badges-full-version
http://new.lgso.org.uk/groups/prize-claw-halloween-hd-hack-and-cheat-generator-free-get-150-grabs
http://social.sissy-central.com/groups/defense-zone-3-ultra-hd-hack-and-cheat-generator-free-262500-coins
http://wplms.io/demos/rtl/groups/dress-up-wedding-day-hack-and-cheat-generator-free-unlock-all/
https://www.mr-links.com/groups/alice-princess-games-2-dress-up-games-for-girls-hack-tool-free-unlock-all
https://painmanagementreview.com/groups/minecart-chase-hack-tool-free-no-ads
http://buzzlly.com/groups/fashion-quiz-fascinating-game-with-questions-about-fashion-clothing-and-style-hack-tool-free-1750-coins
http://americanpreppersnetwork.net/groups/froggy-jump-hack-tool-free-45-gems
https://happyfolks.info/groups/cartoon-wars-gunner-hack-and-cheat-generator-free-280000-gold

ctxlgpmh

(ywtichup, 2020.06.12 14:34)

http://jansangharsh.in/groups/cobra-io-endless-hungry-color-worm-battle-hack-tool-free-remove-ads
https://crystalgalaxycollege.com/groups/dayoku-hack-and-cheat-generator-free-monthly
http://youftme.com/groups/christmas-morden-pet-care-hack-and-cheat-generator-free-unlock-all-tools
http://new.lgso.org.uk/groups/football-guvnor-hack-tool-free-20-million
http://americanpreppersnetwork.net/groups/funky-restaurant-hack-tool-free-special-offer
https://embeddedkids.com/groups/robot-car-crash-battleship-hack-and-cheat-generator-free-hazard-bot
http://youftme.com/groups/guess-the-face-hack-tool-free-1000-insurance-power-up
https://www.kiwanisliegecondroz.be/groupes/zig-zag-santa-claus-gifts-hack-and-cheat-generator-free-pack-1
http://oganizepouchanjeayiti.com/groups/tap-rising-hack-and-cheat-generator-free-assassin
https://crystalgalaxycollege.com/groups/elder-sign-omens-hack-and-cheat-generator-free-the-trail-of-ithaqua

American News2020

(WaeCop, 2020.06.09 16:39)

Hi Mike! No desire? is cialis covered by cignacialis pas cher a paris
<a href="https://ccialiss.com/">how do i buy cialis</a>

Hi! Only from 18+!

(Sandrafried, 2020.06.03 12:49)

The best adult Dating site loveawake.ru


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »