Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cialis link online idleplay net

(Lona, 2020.09.27 02:35)

Thank you for any other magnificent post. Where else
may anyone get that type of info in such an ideal manner of writing?
I have a presentation next week, and I'm at the look for such info.


https://comprarcialis5mgonline.com/marca-cialis-professional-20-mg.html
cialis link online idleplay net

kooky diverted Pleafrolo

(RaymondCon, 2020.09.26 09:47)

san francisco giants 2010 world series champions i pilastri della terra cast e personaggi
[url=http://daihaginshi49.4khdcamera.com/1953.html]lee [/url]
india south africa test series live score stig of the dump tv series 1981
[url=http://chizurukerui26.4khdcamera.com/2107.html]precolumbian [/url]
mission impossible 5 full movie in hindi 2015 pink panther 2 in hindi watch online
[url=http://benkairon55.inoxdvr.com/2266.html]dioestrous [/url]
footpath 2003 imran hashmi debut movie dvdrip full movie big movie full movie action subtitle indonesia
[url=http://puazumashin43.inoxdvr.com]http://puazumashin43.inoxdvr.com[/url]
[url=http://dzukakitoshita26.4khdcamera.com]http://dzukakitoshita26.4khdcamera.com[/url]
[url=http://nendanmoyo20.4khdcamera.com]http://nendanmoyo20.4khdcamera.com[/url]
[url=http://zenjitsukaku79.inoxdvr.com]http://zenjitsukaku79.inoxdvr.com[/url]
[url=http://agurufudachi51.inoxdvr.com]http://agurufudachi51.inoxdvr.com[/url]

kahin pyar na ho jaye movie ringtone the other woman 2016 full movie megavideo

Fat case for earnings

(СloudVip, 2020.09.25 08:57)

Sorry, but everyone should know this!
The anti-crisis program, as if you spend $ 10 you will earn $ 500 in one day!

Register and receive:
1.) A bonus of 10,000b to your account.
2.) Money Crisis Gift, Bonus Code: rimba30
3.) Training materials, videos, strategies, and many useful tools.
After registration, you can choose a site in your native language.

If registration from your country fails, use the "free VPN" for your browser.

[url=https://static.olymptrade.com/lands/FX-MT4-03-02en/index.html?af_siteid=FX-MT4-03-02en&affiliate_id=101773&lref=&lrefch=affiliate&pixel=1&subid1=2l1j&subid2=][color=red][b]>>Free Registration<<[/b][/color][/url]

The working scheme of earning from $ 500 per day using the Robot program, fully automatic!

курсы чешского языка онлайн бесплатно

(Conniealowl, 2020.09.23 19:54)


[img]https://i.ibb.co/YPwKZb5/2-yand-New.jpg[/img]
Все, собственно что нужно для начала изучения – это компьютер
присоединенный к онлайну. Ваш катализатор и вожделение
дозволит добиться этих высот, коих Вы сами пожелаете,
а мы для сего предоставим великолепные способности изучения,
организуем посыла и мотивацию!
[url=https://study24.cz]
учить чешский язык онлайн бесплатно [/url]

Кориолисовые сенсоры Micro Motion серии F для измерений расхода и плотности

(DavidFap, 2020.09.23 07:47)

Кориолисовые сенсоры Micro Motion® серии F предназначены для высокоточных измерений массового расхода, объемного расхода, а также для измерения плотности. Приборы серии F выпускаются с гладким покрытием, которое обеспечивает удобство очистки; кроме того, все сенсоры серии F могут быть установлены с возможностью самодренирования.
[url=https://tyumen.neftel.ru/rashodomer-micro-motion][img]http://dfc-co.com/wp-content/uploads/2018/04/48-1.jpg[/img][/url]
Наилучшее качество измерений расхода и плотности обеспечивается компактным, дренируемым расходомером
• Высокая чувствительность при компактном дизайне позволяет увеличить надежность технологического контроля
• Легко очищаемая самодренируемая конструкция позволяет осуществлять быструю замену рабочей среды Широкий диапазон областей применения • Использование совместно с преобразователем FMT для систем дозирования
• Для упрощения установки возможно использование новой 2-х проводной схемы питания по токовой петле
• Возможность использования модуля беспроводной связи Wireless THUM™, PROFIBUS-DP и DeviceNet™ протоколов для повышения эксплуатационной гибкости
• Детали изготовлены из нержавеющей стали либо из никелевых сплавов, а также исполнение для работы на высоких температурах и давлениях Превосходная надежность и безопасность
• Доступна диагностика Smart Meter Verification для быстрой и полной проверки характеристик измерительного прибора без прерывания технологического процесса

Кориолисовые расходомеры Micro Motion производства Emerson Process Management используются для широкого диапазона задач, они подходят для измерения сверхмалых и сверхбольших расходов. Приборы Micro Motion применяются для криогенных, санитарных, высокотемпературных приложений, в том числе для работы на высоком давлении. Для обеспечения совместимости с технологическими средами, компоненты сенсоров компании Micro Motion, контактирующие с измеряемой средой, могут изготавливаться из различных материалов. В настоящее время приборы компании Micro Motion являются непревзойденными по простоте установки и эксплуатационной гибкости благодаря возможности двухпроводного подключения к промышленным сетям.

Кориолисовые расходомеры. Кориолисовые расходомеры обладают значительными преимуществами по сравнению с традиционными объемными расходомерами.
Кориолисовые расходомеры:
• Обеспечивают точные и воспроизводимые измерения в широком диапазоне расходов и условий технологического процесса.
• Осуществляют прямое измерение массового расхода и плотности, а также измерение объёмного расхода и температуры; все измерения выполняются одним прибором.
• Не имеют движущихся частей, что приводит к минимизации эксплуатационных расходов.
• Не требуют прямолинейных участков трубопровода или установки устройств для выпрямления потока, что приводит к упрощению и удешевлению монтажа.
• Предоставляют возможность расширенной диагностики как самого расходомера, так и технологического процесса.

Кориолисовые сенсоры Micro Motion серии F.

Cенсоры расхода Micro Motion серии F имеют компактное исполнение, что позволяет размещать их в ограниченном пространстве; в то же время обеспечивается высочайшая точность измерений расхода и плотности практически для всех задач, включающих перекачку жидких или газообразных сред. С сенсорами серии F можно забыть о дорогих повторных калибровках; для серии F достаточно одной калибровки, которая подходит для всех случаев измерения потоков жидкостей, газов и смесей. При конструировании каждого сенсора серии F компания Micro Motion использует весь свой накопленный опыт в данной области. Детали сенсоров серии F, контактирующие с рабочей средой, могут быть изготовлены из нержавеющей стали, либо из никелевых сплавов; это позволяет выбрать детали, материал которых наиболее совместим с рабочей средой. Отдельные модели серии F доступны в исполнениях для работ при высоких температурах и давлениях.

Купить с доставкой расходомер Micro Motion можно [url=https://neftel.ru/rashodomer-micro-motion]https://neftel.ru/rashodomer-micro-motion[/url]

kckhqdmlmfmy

(cwffauie, 2020.09.21 10:24)

generic viagra for sale https://pharmexpresshop.com/ - buy viagra new york
buy viagra 100mg
viagra pills lowest prices [url=https://pharmexpresshop.com/#]viagra price[/url] can you buy viagra online

Как заработать в интернете при помощи скрытого трафика - видео Артема Плешкова

(WalliTep, 2020.09.18 20:29)

Как же заработать в интернете при помощи скрытого трафика?
Смотрите это [url=https://youtu.be/JQotyogP1c8][b]видео[/b][/url], где Артем Плешков рассказывает как быстро вышел на доход от 100000 руб. в сутки при помощи скрытого трафика из интернета.

slim4vit recensioni, slim4vit altroconsumo, slim4vit in farmacia

(LouischemY, 2020.09.18 06:20)

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=1VWBL4ukxKI>slim4vit e tiroide</a>


slim4vit farmacia prezzo
slim4vit dosaggio
slim4vit ministero della salute


[url=https://www.youtube.com/watch?v=98IAyX53qY4]slim4vit recensioni[/url]


6ogMpRKFvCyEd8SsL2

Удачно работаем Септик для дачи для постоянного проживания

(ecofet, 2020.09.16 17:00)

[b][url=https://eco-corporation.ru]Септик для частного дома выбрать[/url][/b]

Максимальное внимание к клиенту
Обеспечиваем лучший завершающий результат
Всем известно, что профессионализм - это сегодня наиболее важное
Высококачественное сопровождение
Автономная канализация цена под ключ-это сегодня наш профиль

site best movies

(BrandonMak, 2020.09.15 08:07)

Quite right! I like your idea. I suggest to take out for the general discussion.

---
Thanks for the help in this question, I too consider, that the easier, the better o horror movies best, best the movies, [url=https://www.dylanstestserver.com/classic-movies/juno-free-streaming/]best movies[/url] short best movies

korta tights dam infoforwomen.be

(infoforwomen.be, 2020.09.15 07:15)


I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this information So i am happy to show that I've an incredibly just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much definitely will make certain to do not fail to remember this web site and give it a look on a relentless basis. congt.infoforwomen.be/map11.php korta tights dam

movies best scene

(BrandonMak, 2020.09.14 22:51)

It agree, rather the helpful information

---
Certainly. I agree with told all above. We can communicate on this theme. best ninja movies, best movies films, [url=https://123movieshelper.blogspot.com/2020/09/black-snake-moan-whats-buzz.html]best movies[/url] best teens movies

Hello cock-a-hoop

(Davideradaxy, 2020.09.13 12:06)

Tickled pink to aid your fashionable post.
Kindly info because of newbie and some seemly hacks to pro users.
You can peer at more on https://tierglueck.eu

Актуальные новости

(KennethJep, 2020.09.13 10:03)

Всем привет! Класный у вас сайт!
Нашёл интересное в сети:
[url=http://firstnewz.ru/news/29882-iranskiy-vyzov-evropa-protiv-ameriki.html] Иранский вызов: Европа против Америки [/url] [b] Иранский вызов: Европа против Америки Если десяток лет назад в Америке широко звучали призывы «разбомбить» Иран, то теперь..., «Ультимативные требования [/b]
http://firstnewz.ru/news/4327-fsk-planiruet-kompensirovat-vypadayuschie-dohody-platoy-generacii-za-tehprisoedinenie.html [b] ФСК планирует компенсировать выпадающие доходы платой генерации за техприсоединение [/b]
Ещё много интересного нашел тут: [b] весна новороссии [/b] http://firstnewz.ru/
[url=http://firstnewz.ru/video/]ютуб последние новости видео[/url] новости украины сегодня видео

Maids downtown Perfectly executed project.

(MSNYCWhepich, 2020.09.12 20:39)

The cleaning company executes cleaning of areas of different sizes and setups.

The firm's professionals give cleansing with the aid of contemporary innovations, have special tools, as well as likewise have certified detergents in their toolbox. In addition to the above benefits, white wines provide: favorable rates; cleansing in a short time; top quality results; greater than 100 favorable evaluations. Cleaning up workplaces will help keep your office in order for the most efficient job. Any kind of business is extremely essential environment in the group. Cleaning up solutions that can be gotten cheaply now can aid to arrange it as well as give a comfortable area for labor.

If necessary, we leave cleansing the kitchen area 2-3 hrs after positioning the order. You get cleansing as soon as possible.

We supply professional [url=https://maidservicenyc.pro/]maid service nyc[/url] for personal clients. Using European tools and accredited tools, we achieve optimal outcomes and also give cleaning quickly.

We offer price cuts for those that utilize the solution for the very first time, along with positive terms of participation for normal consumers.

Our pleasant group uses you to get familiarized with positive regards to teamwork for corporate customers. We sensibly approach our activities, clean utilizing expert cleaning products and also specific equipment. Our staff members are educated, have clinical publications as well as recognize with the nuances of eliminating facility and hard-to-remove dust from surfaces.

We give premium cleansing for huge ventures and also tiny companies of different instructions, with a discount rate of as much as 25%.

Background Remover Review of 2020

(background remover, 2020.09.12 15:18)

Hi folks, just came across this site and would love to post some handy website resource which might be help, thanks!
https://keepvid.ch/en5/youtube-to-mp4 YouTube to mp4
https://y2mate.ch/ y2mate
https://flvto.ch/ YouTube converter website.
https://listentoyoutube.ch/it1/ youtube mp3 Miglior YouTube libero per MP3/MP4 Strumento scarico
https://topten.ai/image-upscalers-review/ image upscaler review.
https://keepvid.best/ youtube video downloader of 2020.
https://redfox.works/ redfox review site.

основные события в мире

(Michaelgal, 2020.09.12 12:03)

Привет всем участникам форума! Класный у вас сайт!
Нашёл познавательное в сети:
http://energynews.su/11292-rossiyskaya-kompaniya-rosvertol-postavila-iraku-novuyu-partiyu-mi-28ne.html [b] Российская компания «Росвертол» поставила Ираку новую партию Ми-28НЭ [/b]
[url=http://energynews.su/39808-sosedi-gotovy-k-demontazhu-ukrainy.html] Соседи готовы к демонтажу Украины [/url] [b] Соседи готовы к демонтажу Украины Самым любопытным в скандале с выдачей венгерских паспортов в украинском Закарпатье является отсутствие [/b]
новости зеленой энергетики http://energynews.su/energetika/
Ещё много интересного нашел тут: [b] экономика России последние новости [/b] http://energynews.su/

Компания CITIZENSHIP BY INVESTMENT PROFFESSIONALS

(ElyseAntix, 2020.09.12 09:57)

Мы является официальными агентами правительств Антигуа и
Барбуды, Доминики, Гренады и Федерации Сент-Китс и Невис.
Представители наших региональных офисов ежегодно
принимают участие в крупнейших мировых выставках и
симпозиумах, посвященных вопросам инвестиционного
гражданства.
[url=http://citizenshipbyinvestment.pro/]
дешевые документы цены купить [/url]
[url=http://citizenshipbyinvestment.pro/en/]
buy documents price[/url]

What is a carding shop?

(BruceGendy, 2020.09.12 01:12)

Carding typically involves the holder of the stolen
card purchasing store-branded gift cards, which can
then be sold to others or used to purchase other goods
that can be sold for cash.
[url=https://cardingforums.ru]
liveccshop[/url]

месть смотреть сериал онлайн в хорошем

(JosephRal, 2020.09.11 20:11)

Привет всем участникам! прикольный у вас сайт!
Нашел топ базу кино: [b] фантастика смотреть в хорошем качестве hd 1080 [/b] [url=http://kinoserialtv.net/]http://kinoserialtv.net/[/url]
Тут: [url=http://kinoserialtv.net/triller/]смотреть триллер 2020 бесплатно хорошего качества[/url] ужасы онлайн хорошего качества триллеры список 2019
Здесь: [url=http://kinoserialtv.net/novinki/]2019 бесплатно лучшие новинки фильмов[/url] смотреть фильмы катастрофы новинки в хорошем качестве рейтинг 2020
Тут: смотреть лучшие исторические фильмы в hd 720 http://kinoserialtv.net/istoricheskiy/ рейтинг 2019
Здесь: http://kinoserialtv.net/4512-zhenschiny-tretego-reyha-otkroveniya-elles-malgre-elles-2012.html Женщины Третьего Рейха / Откровения – Elles / Malgre-elles (2012) смотреть онлайн бесплатно
Здесь: Волчья стая / The Wolfpack (2015) смотреть онлайн бесплатно [url=http://kinoserialtv.net/11742-volchya-staya-the-wolfpack-2015.html] Волчья стая / The Wolfpack (2015) смотреть онлайн бесплатно [/url]


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »