Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tårtbotten recept potatismjöl aperca.se

(aperca.se, 2020.10.18 17:02)


Howdy! I'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work! threa.aperca.se/map4.php tårtbotten recept potatismjöl

freebitco.in

(CharlesAlgob, 2020.10.18 14:08)

freebitco.in
https://www.youtube.com/watch?v=QOMwHYnghbU

freebitcoin стратегия для любого баланса
фрибиткоин стратегия
freebitcoin стратегия выигрыша

[url=https://www.youtube.com/watch?v=2lVZLFoNVjU&list=PLDQ2uAJU_1p8FvaJXMQThWFE4YZ4fvf3U]freebitcoin рабочая стратегия[/url]

Огромная собрание картинок и гифок ради любых случаев

(Davidpem, 2020.10.18 13:57)

Самые актуальные и свежие картинки для постоянно случае жизни. Хотите оригинально
поздравить любимого человека разве мужа, тут вам к нам. На нашем сайте вы можете встречать
картинки чтобы поздравить близких с различными праздниками.

[url=https://otkritkivip.ru/otkrytka-spokoinoi-nochi-priiatnyh-snov/]открытки спокойной ночи[/url]
[url=https://otkritkivip.ru/prikolnaia-kartinka-horoshego-dnia/]картинки хорошего дня[/url]

осенние клумбы

(domosMal, 2020.10.18 13:22)

http://pzforum.net/tribuny-teleskopicheskie.html

tofflor dam rea munhea.se

(munhea.se, 2020.10.18 12:04)


I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it's rare to see a nice blog like this one nowadays. flict.munhea.se/map5.php tofflor dam rea

лучшие русские комедии 2019 года смотреть онлайн

(Allensig, 2020.10.18 11:08)

Приветствую всех! класный у вас сайт!
Нашел русскую базу кино: [url=http://kinoflyhd.net/]Лучшие мелодрамы 2019 в хорошем качестве[/url]
Здесь: [url=http://kinoflyhd.net/komediya/]смотреть комедии в хорошем качестве без регистрации[/url] смешная комедия 2019 в хорошем качестве список 2020
Тут: фильмы 2019 смотреть лучшие триллеры http://kinoflyhd.net/triller/ рейтинг 2019
Здесь: Шарлиз Терон перенесла операции после съемок в «Старой гвардии» смотреть онлайн бесплатно http://kinoflyhd.net/17052-sharliz-teron-perenesla-operacii-posle-semok-v-staroy-gvardii.html
Тут: http://kinoflyhd.net/12090-molodezhka-sezon-1-4-2013-2015.html

Нашел класную новость

(Jamesbeaum, 2020.10.18 11:07)

Привет всем участникам!
Нашел интересную фотоподборку на этом сайте: http://agentorange.ru :
[url=http://agentorange.ru/creative/]креативные фишки[/url] скачать креатив
Собаки в подсолнухах http://agentorange.ru/interesnoe/11977-sobaki-v-podsolnuhah.html
Элисон Паркер на снимках из Instagram [url=http://agentorange.ru/interesnoe/8258-elison-parker-na-snimkah-iz-instagram.html] Элисон Паркер на снимках из Instagram [/url]
http://agentorange.ru/art-foto-interesnoe/3934-8-ovoschey-kotorye-mozhno-kupit-odin-raz-a-potom-vyraschivat-vsegda.html

azilopar.se

(azilopar.se, 2020.10.17 20:49)


Greetings from Carolina! I'm bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you provide here and can't wait to take a look when I get home. I'm surprised at how fast your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent site! azilopar.se/map10.php mältat havre köpa

squgarik.se

(squgarik.se, 2020.10.17 10:14)


After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Appreciate it! squgarik.se/map29.php canvas med egen text

egluopu.se

(egluopu.se, 2020.10.17 00:00)


Wow, superb blog format! How long have you been running a blog for? you make blogging glance easy. The whole glance of your website is excellent, let alone the content material!
egluopu.se/map14.php polo ralph lauren bikini

göra rent ugn aperca.se

(aperca.se, 2020.10.16 22:25)


Thanks for finally writing about > < Liked it! linkm.aperca.se/map4.php göra rent ugn

grekisk yoghurt kcal munhea.se

(munhea.se, 2020.10.16 19:11)


Hello my loved one! I want to say that this post is amazing, great written and come with almost all important infos. I'd like to see more posts like this . cella.munhea.se/map3.php grekisk yoghurt kcal

Жизнь на юге

(Danil, 2020.10.16 03:50)


[url=https://south.life/]особенности краснодарского края[/url]

otertbe.se

(otertbe.se, 2020.10.15 05:47)


Hey there, You have done an excellent job. I'll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am confident they'll be benefited from this web site. otertbe.se/map8.php norsu elefantsparbössa stor

ortopedläkare i stockholm aperca.se

(aperca.se, 2020.10.15 04:45)


Good web site you have got here.. It's difficult to find good quality writing like yours nowadays. I really appreciate individuals like you! Take care!! prosd.aperca.se/map4.php ortopedläkare i stockholm

tiger of sweden väska dam munhea.se

(munhea.se, 2020.10.15 02:13)


I'm amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that's both educative and amusing, and without a doubt, you've hit the nail on the head. The issue is something which not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this in my hunt for something regarding this. handp.munhea.se/map1.php tiger of sweden väska dam

what is the best essay writing service

(Jim, 2020.10.14 17:14)

If you desire to increase your knowledge just keep visiting this
website and be updated with the most up-to-date news update posted here.

https://bestessaywritingservice.info
what is the best essay writing service
what is the best essay writing service00000039
https://bartlebywrite.info

persdap.se

(persdap.se, 2020.10.14 15:03)


Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I'm trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!! persdap.se/map33.php kanelfyllning till kanelbullar

sasilu.se

(sasilu.se, 2020.10.14 01:59)


Wow! Finally I got a weblog from where I be capable of in fact take useful data regarding my study and knowledge. sasilu.se/map11.php beautiful body lotion

oratrg.se

(oratrg.se, 2020.10.13 11:32)


continuously i used to read smaller content that also clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading at this time. oratrg.se/map11.php house of lola rea


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »