Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

azilopar.se

(azilopar.se, 2020.10.27 07:54)


I am in fact pleased to read this webpage posts which carries lots of helpful data, thanks for providing such statistics. azilopar.se/map28.php fästa fiskelina på rulle

persdap.se

(persdap.se, 2020.10.26 22:12)


Hi, the whole thing is going sound here and ofcourse every one is sharing information, that's truly excellent, keep up writing. persdap.se/map23.php cysta pГҐ Г¤ggstock symtom

oratrg.se

(oratrg.se, 2020.10.26 15:53)


May I simply just say what a comfort to uncover a person that genuinely understands what they're discussing on the internet. You actually know how to bring a problem to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. It's surprising you are not more popular because you definitely have the gift. oratrg.se/map26.php instant spray tan

мелодрамы русские 2019 года в хорошем качестве

(WayneDom, 2020.10.26 03:53)

Привет всем участникам форума! интересный у вас сайт!
Нашел прикольную базу кино: [url=http://inspacefilm.ru/]фильмы смотреть хорошем качестве россия комедии[/url]
Здесь: [url=http://inspacefilm.ru/detektiv/]Бесплатно лучшие детективы[/url] детективы россия смотреть бесплатно в хорошем качестве рейтинг 2020
Здесь: ютуб фильмы смотреть бесплатно в хорошем комедии http://inspacefilm.ru/komediya/ список 2019
Здесь: http://inspacefilm.ru/3470-flamandskaya-doska-uncovered-1994.html Фламандская доска / Uncovered (1994) смотреть онлайн бесплатно
Тут: Катрин Денев посетит Одесский кинофестиваль [url=http://inspacefilm.ru/15928-katrin-denev-posetit-odesskiy-kinofestival.html] Катрин Денев посетит Одесский кинофестиваль [/url]

custom essay writing service uk

(Gloria, 2020.10.26 00:52)

This page definitely has all the information I wanted concerning this subject annd didn't know who to ask.

https://bartlebywrite.info

custom essay writing service uk (Angeline)
https://bartlebywrite.info

Самы надежный магазин в рунете и не только

(Rodneydup, 2020.10.25 23:48)

Этот метод считается более всераспространенным между онлайн
юзеров, впрочем не всякий раз отменно избирает оптимальную
ссылку или же зеркало. Шлюз сам обусловит подходящий метод
для перехода на официальный вебсайт гидра и перенаправит юзера
механически на наименее загруженный сервер.
[url=https://hydra-official-website.com] Hydra официальный сайт[/url]

[url=https://hydra-website.ru] Hydra официальный сайт[/url]

реванш сериал смотреть онлайн бесплатно в хорошем

(Darnellned, 2020.10.25 19:32)

Привет всем участникам! прикольный у вас сайт!
Нашел класную базу кино: [b] эротика фильмы смотреть в хорошем качестве новинки [/b] [url=http://kinobibly.ru/]http://kinobibly.ru/[/url]
Здесь: [url=http://kinobibly.ru/fantastika/]онлайн фильмы бесплатно в хорошем качестве фантастика[/url] смотреть лучшие новинки фантастика список 2019
Здесь: [url=http://kinobibly.ru/komediya/]смотреть лучшие комедии[/url] комедии россия бесплатно в хорошем качестве рейтинг 2019
Тут: http://kinobibly.ru/8352-emili-kinni-iz-hodyachih-mertvecov-poyavitsya-v-masterah-seksa.html Эмили Кинни из «Ходячих мертвецов» появится в «Мастерах секса»
Тут: Кристофу Вальцу предложена роль доктора Идо в "Боевом ангеле" [url=http://kinobibly.ru/11483-kristofu-valcu-predlozhena-rol-doktora-ido-v-boevom-angele.html] Кристофу Вальцу предложена роль доктора Идо в "Боевом ангеле" [/url]

blötmat katt känslig mage aperca.se

(aperca.se, 2020.10.25 18:58)


Hi, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!! mysub.aperca.se/map4.php blГ¶tmat katt kГ¤nslig mage

best baby cream for face munhea.se

(munhea.se, 2020.10.24 16:03)


I got this site from my friend who informed me regarding this site and now this time I am visiting this web page and reading very informative posts here. plate.munhea.se/map1.php best baby cream for face

biotherm aquasource gel 30ml aperca.se

(aperca.se, 2020.10.22 10:07)


I am truly pleased to read this weblog posts which consists of tons of useful facts, thanks for providing these kinds of data. theow.aperca.se/map8.php biotherm aquasource gel 30ml

benmmdi.se

(benmmdi.se, 2020.10.22 09:38)


Great items from you, man. I've be mindful your stuff previous to and you are simply extremely great. I really like what you have obtained right here, certainly like what you're saying and the way during which you say it. You make it entertaining and you still care for to stay it wise. I cant wait to learn much more from you. That is really a terrific site. benmmdi.se/map41.php caffitaly kapslar refill

förebygga fång på häst munhea.se

(munhea.se, 2020.10.21 22:42)


Hurrah! After all I got a website from where I know how to genuinely get useful facts concerning my study and knowledge. enam.munhea.se/map2.php förebygga fång på häst

lanba.se

(lanba.se, 2020.10.21 14:03)


This is a topic that is close to my heart... Thank you! Where are your contact details though? lanba.se/map24.php surhetsgrad i kroppen

sasilu.se

(sasilu.se, 2020.10.21 04:19)


What's up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this post i thought i could also create comment due to this sensible article. sasilu.se/map23.php köpa grus västervik

probduo.se

(probduo.se, 2020.10.20 18:25)


Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Firefox. I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I thought I'd post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem solved soon. Kudos probduo.se/map4.php grus i Г¶gonen pГҐ morgonen

ont i brösten pms aperca.se

(aperca.se, 2020.10.20 10:27)


Everything is very open with a precise explanation of the issues. It was definitely informative. Your website is extremely helpful. Thank you for sharing! derse.aperca.se/map1.php ont i brösten pms

dehllap.se

(dehllap.se, 2020.10.20 08:40)


Greetings, I believe your web site could be having browser compatibility issues. When I take a look at your site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, great site! dehllap.se/map14.php nyttiga popcorn recept

bra frisör nyköping munhea.se

(munhea.se, 2020.10.20 05:00)


May I simply say what a comfort to discover an individual who genuinely understands what they are discussing on the web. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. More and more people should read this and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular because you definitely possess the gift. liest.munhea.se/map1.php bra frisör nyköping

oreiep.se

(oreiep.se, 2020.10.19 23:08)


I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% certain. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thanks oreiep.se/map31.php blåmärken på benen utan orsak

insensible modest Amuth

(TimothyImmex, 2020.10.19 06:18)

comedy nights with kapil 16 february part 1
[url=http://nukumondoki63.sieraddns.com]http://awakugaiki57.inoxdvr.com[/url]
film avec franck dubosc et gerard darmon celebrity apprentice usa season 9 episode 9
http://keinobosoki77.4khdcamera.com
http://kaizanzetsu13.4khdcamera.com
http://gaiinensu37.sieraddns.com
http://goroshinhaka24.4khdcamera.com
http://peimurabeni55.sieraddns.com

glee cast locked out of heaven free download universal studios hollywood horror nights 2012 coupons


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »