Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Wolverine is EPIC (NEW MYTHIC POWERS)

(Jessicavah, 2020.12.04 20:12)

[url=https://craftbattleduty.ltwhite.info/tMmDm8qS28edoXs/wolverine-is-epic-new-mythic-powers.html][img]https://i.ytimg.com/vi/SdQkhbxafoI/hqdefault.jpg[/img][/url]

Wolverine is EPIC (NEW MYTHIC [url=https://craftbattleduty.ltwhite.info/tMmDm8qS28edoXs/wolverine-is-epic-new-mythic-powers.html]POWERS)[/url]

Web camera Russia online video stream cities

(Andrewoceap, 2020.12.04 19:47)

[url=http://en.world-cam.ru/cams/russia-webcam-online/]Web camera Russia online video stream cities[/url] We invite you to know our country in all its grandeur and diversity. Conquer the vast expanses of our country through the service "web camera Russia online". Experience the glamour and vanity of the Russian cities, look at the major administrative centers (Belgorod, Khabarovsk, Kaliningrad, Novosibirsk), ask how people have a rest on domestic resorts.

marcus och martinus shop

(marcus och martinus shop, 2020.12.04 16:10)


Everything is very open with a very clear clarification of the issues. It was really informative. Your website is useful. Many thanks for sharing! http://gaili.niddfre.se/advice-girlfriends/marcus-och-martinus-shop.php marcus och martinus shop

Именно по этой причине использование строительного фена стало таким актуальным.

(Russnaict, 2020.12.04 15:33)

- документы, устанавливающие сроки строительства нормативные и контрактные ;.Однако при строительстве такого дома надо соблюдать определенные правила, например нельзя класть следующий слой, пока не высох предыдущий.Водяной нагрев вместо электрических греющих проводов прокладывают трубы теплоносителем. [url=https://vodos.in.ua/p957988573-krepezh-100404-lotku.html]Крепеж ЛВ-Б-10.04.04-ОС к лотку водоотводному бетонному 6102[/url] в бункеры, которые размещают застройщики; на специально отведенных площадках.Усадьбой называют такой же особняк, на придомовой территории которого могут быть другие постройки, участок леса, парковая зона, водоемы, многочисленные места отдыха. Согласно СНиП 31-02-2001 и СНиП 2.Последний цифровой индекс категория материала по требованиям ударной вязкости. [url=https://vodos.in.ua/p940333378-atlas-duo-kit.html]Atlas DP 10" DUO 1" OT TS KIT фильтр для воды[/url] Отличие от морского.Все анкеры должны располагаться строго в вертикальной плоскости.
С уважением Юрий Владимирович.Временное энергоснабжение на строительной площадке необходимо создавать для того, чтобы обеспечить электроэнергией строительные машины и механизмы, технологические нужды, наружное и внутреннее освещение.Схема теплоизоляции фундамента пенополистиролом. <a href="https://vodos.in.ua/p957988511-reshitka-vodopriemnaya-polymax.html">Решітка водоприемная PolyMax Basic РВ-38.38-ПП ячеистая пластиковая черная 3480-Ч</a> Самый простой вариант организации фундамента.На селе ситуация не менее сложная. нет функции выдува; отсутствие встроенного парогенератора; стоимость.По материалу кирпичи делятся два вида кирпича керамический красный и силикатный. <a href="https://vodos.in.ua/p940333355-atlas-mono-kit.html">Atlas DP 10" MONO 1/2" OT TS KIT фильтр для воды</a> Очень мелкий 1,0-1,5.Стадии строительства.
Бренд INDUSTRY Материал сталь Вес 36,16 кг Страна-производитель Украина.От других подъемных приспособлений строительные леса отличаются мобильностью и универсальностью.345 Общая площадь. https://vodos.in.ua/p940333392-atlas-dosaplus-filtr.html Мы используем как традиционные, так современные технологии уже успевшие себя зарекомендовать за рубежом.Наиболее важная область применения негорючих материалов это строительство объектов, оснащение их наружными, внутренними инженерными коммуникациями, ведь только их использование в большем соотношении с изделиями из горючих веществ, например, древесины позволяет повысить стойкость к огню зданий, сооружений, в том числе отличающихся повышенным риском возгорания из-за особенностей технологических процессов, пожарной нагрузки. Технологические схемы, сочетающие применение цикличного горно-транспортного оборудования с конвейерами, относятся к циклично-поточным.8 48334 311-02. https://vodos.in.ua/p1272449454-trubchatyj-radiator-dlr.html После этого к нему нужно прижать конец каждой пластиковой трубы.силикатные материалы цемент, песок, гравий, известь, камень, кирпич, черепица ,.

Фото и видеосъемка

(LeonardHen, 2020.12.04 10:58)

http://studiomedia.ru/

rosa flytning vid Г¤gglossning

(rosa flytning vid Г¤gglossning, 2020.12.04 00:47)


Great article. http://poemi.niddfre.se/trends/rosa-flytning-vid-aegglossning.php rosa flytning vid Г¤gglossning

walgreens online pharmacy h33uri

(AntiokCheew, 2020.12.04 00:08)


Regards. Numerous material.

buy prescription drugs canada
<a href="https://canadianpharmacyed.com/#">canadian pharmacy viagra</a>
canadian pharmaceuticals online safe

bu viagra online odsooldosxoltpneusBtjPSynco

(Fnrdshapy, 2020.12.03 20:40)

100mg viagra on line <a href="https://llviabest.com/#">mail order viagra</a> buy viagra online

Transforming Myself Into A VSCO Girllate to the party as usual but ready to party :D

(KellyArise, 2020.12.03 18:44)

[url=https://ivorygirl48.pllong.info/ndSzfoyduY6htn0/transforming-myself-into-a-vsco-girl-late-to-the-party-as-usual-but-ready-to-party-d][img]https://i.ytimg.com/vi/8sMKUjVYkQM/hqdefault.jpg[/img][/url]

Transforming Myself Into A VSCO Girllate to the party as usual but ready to [url=https://ivorygirl48.pllong.info/ndSzfoyduY6htn0/transforming-myself-into-a-vsco-girl-late-to-the-party-as-usual-but-ready-to-party-d]party[/url] :D

рейтинг лучших онлайн казино topgamb.xyz

(NMousy, 2020.12.03 17:12)

<a href=https://www.google.ps/url?q=https://topgamb.xyz/>https://www.google.ps/url?q=https://topgamb.xyz/</a>

cheapest Provigil 100 mg fast shipping without prescription online order

(TrervePella, 2020.12.03 14:14)

https://careers.swissre.com/search/?q=kan%20man%20k%C3%B6pa%20viagra%20i%20polen.%20apotek%20hjorten%20online.%20k%C3%B6pa%20%F0%9F%8D%96%F0%9F%A7%B4%F0%9F%8C%81%20www.LemonaidHealth.shop%20%F0%9F%8C%81%F0%9F%A7%B4%F0%9F%8D%96%20viagra%20i%20london.%20billigare%20alternativ%20till%20viagra
https://jobs.yara.com/search/?q=k%C3%B6pa%20viagra%20p%C3%A5%20apotek.%20%C3%B6ppna%20ett%20apotek.%20viagra%20%F0%9F%94%A8%E2%A3%91%E2%98%B0%20www.ZavaMed.store%20%E2%98%B0%E2%A3%91%F0%9F%94%A8%20best%C3%A4lla%20storbritannien

A fürdő restaurálása

(Kevinscora, 2020.12.03 12:55)

[url=https://megaremont.pro/minsk-restavratsiya-vann]Fürdők helyreállítása Khimkiben[/url]

ничего особенного

(nsfynpuqv, 2020.12.03 04:29)

Довольно интересно
_________________
[url=https://tr.bkinf0-036.site/3473]iddaa basketbol aГј ne demek [/url]

Круто, давно искал

(kfnztjaqt, 2020.12.03 00:35)

ничего такого
_________________
[url=https://bk-info-715.site/7234/]статистики прогнозы матчей по футболу [/url]

bleka rött hår

(bleka rött hår, 2020.12.02 20:22)


Excellent blog post. I certainly love this website. Thanks! http://biore.neoce.se/music/bleka-roett-hr.php bleka rött hår

DEREK CHISORA'S GREATEST HITS War Chisora

(Melissaetets, 2020.12.02 19:54)

[url=https://skysportsboxing.pltools.info/d4lvqamflah3sKw/derek-chisora][img]https://i.ytimg.com/vi/AQ6HGf2pGNI/hqdefault.jpg[/img][/url]

DEREK CHISORA'S GREATEST HITS рџ’ЄрџЏїрџ’Ґ War [url=https://skysportsboxing.pltools.info/d4lvqamflah3sKw/derek-chisora]Chisora[/url]

rush essay fgsevofbldpneusBtjPSyncy

(Ftghshapy, 2020.12.02 19:37)

essay on help <a href="https://thesiswritinghelpsjj.com/#">writing a personal statement for grad school</a> essay

essays writing olfeegfdpneusBtjPSynci

(JgscHiese, 2020.12.02 19:21)

college math homework help <a href="https://thesisbyd.com/#">why am i going to college essay</a> case study article

работать в эскорт

(DonaldFus, 2020.12.02 17:16)


<a href=https://t.me/s/vipescort7>работа в сфере досуга сочи</a>

Поскольку плетеные изгороди очень популярны, сегодня изготавливают более долговечные модели из ПВХ.

(DavidMam, 2020.12.02 13:42)

На водяной бане отвар томится 15 минут, остужается, процеживается и принимается по 50-60 мл три раза в день за полчаса до приема пищи.Куркума применяется для обработки ожогов и ран. [url=https://stylnaya-lady.ru/-gde-mozhno-otdohnut-s-rebenkom.html]Где можно отдохнуть с ребенком?[/url] Может показаться невероятным, но из тыквы можно готовить не только суп или гарнир, но и вкуснейший чай, такой как в рецепте нового ресторана Carmel.Для пересадки почву берут слабокислую дерновая, листовая, торфяная, перегнойная, песок. После обильного полива воду, скопившуюся в поддоне, обязательно сливают.Сугубо женская трава, помогающая при гинекологических заболеваниях. [url=https://stylnaya-lady.ru/-obraz-i-sumka-sekrety-vybora.html]Образ и сумка. Секреты выбора[/url] Помните, что уход за руками летом и зимой разный.-- коричневой.
Типичный симптом эндоцервикоз эрозии шейки матки.Зимние виды активного отдыха весьма разнообразны. <a href="https://stylnaya-lady.ru/-hochu-ubrat-zhivotik.html">Хочу убрать животик</a> Приливы нежности у женщины свидетельство поступления в мозг сигнала о подготовке к синтезу лютеинизирующих гормонов, так как организм готов к оплодотворению.Пьется оно по 30-50 г пару раз в сутки, за 30 мин. Работа осуществляется в три смены Утро 7 00 День 12 00 Вечер- 17 00.Влажные и жаркие климатические показатели произрастания должны лечь в основу выращивания представителя рода. <a href="https://stylnaya-lady.ru/-sozdanie-dizajna-nogtej-pri-pomowi-raznyh-jelementov.html">Создание дизайна ногтей при помощи разных элементов</a> Твоему мужу не хватает мужских качеств, значит тебе не хватает женских.Активирует деятельность надпочечников.
Это провоцирует возникновение некоторых проблем.Энергетическая практика, основанная на нахождении в течение продолжительного времени в асанах в сочетании с медитацией, пением мантр, дыхательными упражнениями. https://stylnaya-lady.ru/-modnye-futbolki.html Что все-таки касается качества воды, применяемой для полива, брать воду из-под крана, конечно, нежелательно.Завтрак каша. Как влияет на здоровье городской воздух.С добавлением куркумы готовят тонизирующий напиток золотое молоко. https://stylnaya-lady.ru/-pariki-i-shinony.html Отведите пять минут каждый вечер, чтобы записать в журнал то, за что вы благодарны, а также то, что вам понравилось больше всего в этот день.Що ти там бачиш.


https://www.levignoble.be/bonjour-tout-le-monde/?unapproved=6402&moderation-hash=37015f0bd7ef2fa6593c27dc8dd2b895#comment-6402
https://mary-kateashley.eoldal.hu/cikkek/vendegkonyv.html#block-comments
https://maser-cz.webnode.cz/registrace-clena/
https://codihacker.webnode.com.tr/
https://letterrevival-filthyfeetphotos.webnode.com/news/hq-sarajevo/
https://formacioncomplementariaensm.webnode.es/
https://cod2-online.webnode.cz/diskuzni-forum/
https://boronkay-juherz.webnode.com/a10-g/
https://rosliaye30.webnode.com/guestbook/
https://www.swd-clothing.com/blogs/rad-people/meet-ophelia-the-lil-skateboard-ripper-1?comment=74966401075#comments
https://radiotpb.webnode.com.br/
https://zigzagband.webnode.com/guestbook/
https://unbeatableresults.com/?contact-form-id=359&contact-form-sent=16112&contact-form-hash=1c1c07a622c9fcaa24ce1c4f5e756a1d1b19a924&_wpnonce=122b78e6d3
https://onlineshoppinginfos.webnode.com/guestbook/
https://proyectovoluntariado.webnode.es/


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »