Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fluomawaw rpraz

(ColdowneQuerodo, 2020.12.10 02:20)

mortgage credit report https://freecreditscoreses.com/ credit score ranges <a href="https://freecreditscoreses.com/ ">credit report free </a> free credit score checker

friebraPraisk vnkxp

(cheeflyVahphawl, 2020.12.10 02:19)

free credit [url=https://getcreditscorefast.com/ ]whats my credit score [/url] mint credit score check my credit report

friebraPraisk oixzv

(Awadillituith, 2020.12.10 01:43)

https://creditscoresmy.com/ free credit karma official site credit karma credit score free <a href="https://creditscoresmy.com/ ">what is a good credit score number </a> experian credit report free

immolaspoilsgax hyqxx

(ACCIREEREAWS, 2020.12.10 01:37)

free yearly credit report discover credit score <a href="https://creditscoreblk.com/ ">absolutely free credit report </a> how to unfreeze credit report

fluomawaw fmswk

(ColdowneQuerodo, 2020.12.10 01:36)

https://creditreportadvanced.com/ how to unfreeze credit report free annual credit report government official <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">credit score simulator </a> annual credit report completely free experian

friebraPraisk dpdmu

(cheeflyVahphawl, 2020.12.10 01:31)

check credit rating how to ck credit score <a href=" https://creditscoresbureau.com/ ">get my credit report </a> score credit [url=https://creditscoresbureau.com/ ]annual credit report free [/url]

friebraPraisk wjpfr

(zooplepSeale, 2020.12.10 01:30)

experian free credit score [url=https://creditscoresrw.com/ ]does forbearance affect credit score [/url] free credit report <a href="https://creditscoresrw.com/ ">annual credit report request form </a> free annual credit report free

Агенство рекламное лучшее

(Jaredomisy, 2020.12.10 00:00)

Ищите надежную компанию для разработки сайта, SEO, SMM, дизайна, настройки таргетенговой или контекстной рекламы? Добро пожаловать в web студию «Азнона»! Наша команда состоит из амбициозных профессионалов, имеющих большой опыт работы и солидное портфолио. В нашей компании работают профессионалы с большим опытом работы в данной сфере деятельности, имеющие необходимые знания и навыки. Мы дорожим нашими клиентами и поэтому стараемся удовлетворить их потребности. Добросовестный подход к работе, доступные цены и отменные результаты – все это гарантирует наша web студия. Благодаря слаженной работе нашей команды вырастут ваши доходы.
<br><br>
Мы предлагаем своим клиентам широкий перечень услуг. Мы оказываем услуги «под ключ» в социальных сетях: ВКонтакте, Одноклассники, Instagram, Facebook. Мы оформляем сообщества, занимаемся модерацией и раскруткой. Мы занимаемся разработкой логотипов и графики. Наши специалисты занимаются настройкой контекстной рекламы и SEO продвижение: реклама в яндекс директ, гугл реклама, увеличение позиций вашего сайта в поисковиках. Наши специалисты разработают сайт под ключ с учетом всех потребностей и пожеланий клиента. Портфолио готовых сайтов вы можете посмотреть <a href="https://aznona.com">на веб сайте</a>.
<br><br>
Какие преимущества дает сотрудничество с нашим агентством? В течение пяти лет мы предоставляем услуги, связанные с разработкой сайтов, дизайном, SEO, SMM, настройке таргетенговой и контекстной рекламы. Наша команда состоит из профессионалов. Мы предоставляем услуги по самым низким ценам в рунете. Мы вернем ваши средства в случае невыполнения своих обязательств. Услуги предоставляются в сроки, оговоренные с заказчиком. За пять лет своей работы мы значительно расширили свою клиентскую базу.
<br><br>
Многочисленные отзывы наших клиентов подтвердят нашу надежность и добросовестность. На нашем сайте размещены только реальные отзывы клиентов. На сайте нашей компании можно ознакомиться с детальными условиями предоставления услуг. Задавайте свои вопросы нашим консультантам по номеру, указанному на сайте агентства.


[url=https://aznona.com/service/vedenie-i-administrirovanie-gruppy-vo-vkontakte/] ведение группы вконтакте [/url]
[url=https://aznona.com/service/vedenie-i-administrirovanie-gruppy-vo-vkontakte/] администрирование групп вконтакте [/url]
[url=https://aznona.com/service/sozdanie-biznes-akkaunta-instagram/] бизнес аккаунт instagram [/url]
[url=https://aznona.com/service/targetirovannaya-reklama-v-instagram/] таргетированная реклама в instagram [/url]

cialis dapoxetine overnight shipping canada fgesvofbldpneusBtjPSyncc

(Fqbfshapy, 2020.12.09 23:47)

generic viagra cialis paypal <a href="https://gocialirx.com/#">original cialis online</a> cialis next day delivery

model test kim

(Bfox, 2020.12.09 20:18)

Excuse, that I can not participate now in discussion - there is no free time. But I will return - I will necessarily write that I think on this question.


-------
<a href=https://milfanaliz.com/videos/34915/my-arrival-to-brasilia-from-the-airport-to-the-motel-full-video-on-onlyfans-com-bolivianamimi/>https://milfanaliz.com/videos/34915/my-arrival-to-brasilia-from-the-airport-to-the-motel-full-video-on-onlyfans-com-bolivianamimi/</a> <a href=https://milfanaliz.com/>https://milfanaliz.com/</a>
https://milfanaliz.com/

BIRAM OUTFIT ZATVORENIH OCIJU- OCENJUJU BOGDAN I HELENA

(SandraSheer, 2020.12.09 14:12)

[url=https://milicakanic.hrcharts.info/biram-outfit-zatvorenih-ociju-ocenjuju-bogdan-i-helena/lJSWYMeUkqDU15Y.html][img]https://i.ytimg.com/vi/a1b-e30pst0/hqdefault.jpg[/img][/url]

BIRAM OUTFIT ZATVORENIH OCIJU- OCENJUJU [url=https://milicakanic.hrcharts.info/biram-outfit-zatvorenih-ociju-ocenjuju-bogdan-i-helena/lJSWYMeUkqDU15Y.html]BOGDAN[/url] I HELENA

cialis with daproxene fgaebgolthdpneusBtjPSyncu

(Fbsbshapy, 2020.12.09 14:10)

generic cialis 200mg <a href="https://cialmenon.com/#">cialis tadalafil online paypal</a> viagra vs cialis

smycke med bokstav

(smycke med bokstav, 2020.12.09 11:33)


Hello, i feel that i saw you visited my site thus i got here to go back the want?.I'm trying to find things to improve my website!I assume its adequate to make use of some of your ideas!! <a href="http://riaco.niddfre.se/advice-girlfriends/dagen-efter-piller-bloedning.php">dagen efter piller blödning</a>

generic cialis 7days afkdvdfbcTalsenzzet

(Fgnshoinc, 2020.12.09 06:22)

viagra and cialis <a href="https://tadafcialirx.com/#">black ants cialis australia</a> sfter market cialis

android games help?

(Jaimedanub, 2020.12.09 04:04)

Hello gais help games How do I find this game?
<a href=https://www.youtube.com/channel/UCl0jnNeT0fMtim-GpRV5fGA>gameplay</a>

#2bpcDV4gj

Using Authorized Music Download Websites To Your Mp3 Player

(Wendell, 2020.12.09 03:14)

http://www.yashima-tanuki.net/cgi-bin/bbs.cgi
Here you have got the option to search for MP3 audio files and then download
them to your machine freed from cost. 3. Then click on the
"Convert Video" button. 5. Click on the "Download"
button after the conversion. Which permits you to transform mp3 recordsdata with one click.
After you click convert, our system converts the video into an MP3 file.
This could put excessive stress on our system performance.
The necessity to put spoken phrases into textual
content creates the demand of enterprise transcriptions.
These transcriptions are typically used to make diagnostic particulars, physical studies,
affected person historical past and X-ray experiences. Through the use of our service you're accepting
our Terms of Service. These devices are created to cope up with the difficulty of incompatibility of the specific softwares and apps.
Are you looking for such the top quality music player that can give more well being calm down atmosphere to you and your relations?

Making The Switch To Obtain - Books

(Tera, 2020.12.09 01:53)

https://betfair88.info/bf/profile.php?id=228372
It’s a free program for Windows OS. Immediately convert recordsdata to play on your Windows Laptop,
Mac, or iPod. The perfect part of these cards is that we can even retailer video
games and play them on the phone. We're the fastest
online youtube video downloader, and the one instrument that
allows you to download YouTube videos from 1080p to 4K and even 8K!
Most significantly, even when it's a must to spend a few dollars to get entry to a limiteless number of downloads, it
is important to make sure that the site has the permission to offer all of the
songs. Quite frankly, there are a number of good the reason why it is best
to do that. Some are free whereas the others are available at a specific worth.
You may capable of download the file in Mp3 or Mp4 formats without spending a dime.
So if you are looking for songs that can be gotten safely and freed from cost, we have
now handpicked the perfect music web sites for you.

fluomawaw yzowv

(ColdowneQuerodo, 2020.12.09 01:34)

http://freecreditscoreses.com/ discover credit score [url=http://freecreditscoreses.com/ ]credit score ratings chart [/url] <a href="http://freecreditscoreses.com/ ">credit report for free </a>

best prices on cialis online ddkggyxTalsemngal

(Dvnchoinc, 2020.12.08 23:49)

cialis from china <a href="https://vipmenciall.com/#">cialis online buy</a> cialis a domicilio new jersey

cialis 20 mg for sale fgaebgolthdpneusBtjPSynck

(Fbsbshapy, 2020.12.08 21:55)

generic cialis black 800 mg <a href="https://cialmenon.com/#">cialis 20mg prices</a> cialis online canada


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »