Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

friebraPraisk xwqpg

(Awadillituith, 2020.12.13 12:49)

https://creditscoresmy.com/ get all three credit scores free credit score experian <a href="https://creditscoresmy.com/ ">unfreeze credit report </a> turbo credit score

fluomawaw rouye

(suedsRikeAmbimi, 2020.12.13 12:34)

credit report https://creditscoresmob.com/ credit reports <a href="https://creditscoresmob.com/ ">experian credit score </a> annual credit report completely free government

fluomawaw ohrfc

(ColdowneQuerodo, 2020.12.13 11:20)

https://creditreportadvanced.com/ my credit report free credit reports <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">trans union corporation free credit report </a> credit karma free credit score

friebraPraisk mhzbz

(zooplepSeale, 2020.12.13 11:16)

https://creditscoresrw.com/ how to improve credit score [url=https://creditscoresrw.com/ ]free credit report government [/url] <a href="https://creditscoresrw.com/ ">absolutely free credit report </a>

friebraPraisk yqhyn

(cheeflyVahphawl, 2020.12.13 11:16)

how to get a credit score https://creditscoresbureau.com/ how to get free credit report <a href="https://creditscoresbureau.com/ ">experian credit </a> free credit

immolaspoilsgax kxiho

(ACCIREEREAWS, 2020.12.13 11:16)

mint credit score [url=https://creditscoreblk.com/ ]credit karma com free credit score [/url] find my credit score boost credit score

friebraPraisk zuktk

(zooplepSeale, 2020.12.13 10:55)

https://freecreditreportstats.com/ social credit score how to get free credit report <a href="https://freecreditreportstats.com/ ">transunion credit report free </a> turbotax credit report

ildream_net

(CharlesDak, 2020.12.13 09:47)

https://ildream.net

friebraPraisk thele

(Awadillituith, 2020.12.13 09:11)

get a credit report [url=https://creditscorecheckresults.com/ ]find out credit score [/url] credit karma uk annual credit report free

immolaspoilsgax nhdqs

(ACCIREEREAWS, 2020.12.13 08:44)

my annual credit report free <a href=" https://creditreportl.com/ ">my credit scoring </a> credit karma credit report

Lady Gaga - Til It Happens To You (Official Music Video)

(Taniadeedo, 2020.12.13 08:28)

[url=https://ladygagavevo.setoos.info/wKa7p6OAaYGNZ4w/lady-gaga.html][img]https://i.ytimg.com/vi/ZmWBrN7QV6Y/hqdefault.jpg[/img][/url]

Lady Gaga - Til It Happens To You (Official Music [url=https://ladygagavevo.setoos.info/wKa7p6OAaYGNZ4w/lady-gaga.html]Video)[/url]

friebraPraisk eoriu

(zooplepSeale, 2020.12.13 08:28)

credit karma com free credit score [url=https://creditreportms.com/ ]what is a great credit score [/url] equifax credit score <a href="https://creditreportms.com/ ">free yearly credit report </a> get a credit report

friebraPraisk pddzr

(cheeflyVahphawl, 2020.12.13 07:06)

https://getcreditscorefast.com/ good credit score range [url=https://getcreditscorefast.com/ ]free credit score now [/url] <a href="https://getcreditscorefast.com/ ">credit score ratings chart </a>

fluomawaw xabmw

(ColdowneQuerodo, 2020.12.13 07:06)

absolutely free credit report [url=https://freecreditscoreses.com/ ]business credit score [/url] credit score scale <a href="https://freecreditscoreses.com/ ">myfreecreditreport </a> how to ck your credit score

friebraPraisk hiozo

(Awadillituith, 2020.12.13 06:08)

get all three credit scores [url=https://creditscoresmy.com/ ]unfreeze credit report [/url] check your credit report what is credit score

friebraPraisk gvjuh

(cheeflyVahphawl, 2020.12.13 04:48)

https://creditscoresbureau.com/ credit score rating [url=https://creditscoresbureau.com/ ]how to improve my credit score [/url] <a href="https://creditscoresbureau.com/ ">free credit report no credit card </a>

fluomawaw wdarh

(ColdowneQuerodo, 2020.12.13 04:48)

discover credit score [url=https://creditreportadvanced.com/ ]trans union corporation free credit report [/url] credit score rating myfreecreditreport https://creditreportadvanced.com/

friebraPraisk pskyo

(zooplepSeale, 2020.12.13 04:47)

mint credit score https://creditscoresrw.com/ chase credit <a href="https://creditscoresrw.com/ ">get a free credit report </a> freecreditscore

immolaspoilsgax oambf

(ACCIREEREAWS, 2020.12.13 04:46)

my credit score credit score rating <a href=" https://creditscoreblk.com/ ">average credit score </a> how to raise your credit score fast [url=https://creditscoreblk.com/ ]check credit report [/url]

immolaspoilsgax mhigw

(sydayAncedaytot, 2020.12.13 04:03)

credit bureau [url=https://webcreditscores.com/ ]how to increase your credit score fast [/url] what is the highest credit score possible request credit report


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »