Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

friebraPraisk hydwv

(zooplepSeale, 2020.12.18 20:20)

how to dispute credit report free credit scores <a href=" https://creditscoreblk.com/ ">credit reporting </a> what is credit score [url=https://creditscoreblk.com/ ]truly free credit report [/url]

friebraPraisk ozegx

(cheeflyVahphawl, 2020.12.18 19:46)

check free credit score [url=https://creditreportadvanced.com/ ]get free credit score [/url] experian free credit report best free credit report

friebraPraisk pxius

(zooplepSeale, 2020.12.18 19:14)

https://creditreportadvanced.com/ best credit score [url=https://creditreportadvanced.com/ ]how to get free credit report [/url] <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">free credit check </a>

friebraPraisk mscnc

(Awadillituith, 2020.12.18 19:14)

turbotax credit report check my credit score <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">how to get a credit score </a> free credit credit score

immolaspoilsgax owcgs

(ACCIREEREAWS, 2020.12.18 19:12)

free credit ck dispute credit report <a href=" https://creditreportadvanced.com/ ">get free credit score </a> boost credit score [url=https://creditreportadvanced.com/ ]how to get a free credit report [/url]

fluomawaw fzmff

(ColdowneQuerodo, 2020.12.18 18:43)

https://creditreportadvanced.com/ credit score ratings [url=https://creditreportadvanced.com/ ]how to dispute credit report [/url] <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">credit bureaus </a>

fluomawaw aktvv

(suedsRikeAmbimi, 2020.12.18 18:17)

whats a good credit score <a href=" https://creditscoreblk.com/ ">turbotax credit score </a> free credit score report https://creditscoreblk.com/

friebraPraisk foqwz

(cheeflyVahphawl, 2020.12.18 18:03)

https://creditscorecheckresults.com/ equifax free credit report find credit score <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">free credit scores without paying </a> business credit report

friebraPraisk lfyhx

(zooplepSeale, 2020.12.18 17:08)

https://creditscorecheckresults.com/ get my credit score free credit report equifax <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">credit karma credit report </a> federally mandated free credit report

immolaspoilsgax uhzof

(ACCIREEREAWS, 2020.12.18 17:08)

https://creditscorecheckresults.com/ free credit report canada score credit <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">get free credit score </a> credit scores free

friebraPraisk lxdvk

(Awadillituith, 2020.12.18 16:55)

full credit report https://creditscorecheckresults.com/ credit report monitor <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">freeze credit report </a> experian credit report free

Fortnite

(NatoshaKap, 2020.12.18 16:12)

[url=https://saudbrothers.ar-post.info/aX6AqIScl5ytzKU/qwy-t-dy-fwrt-n-yt-m-k-w-ny-fortnite][img]https://i.ytimg.com/vi/0KNDPkfkuis/hqdefault.jpg[/img][/url]

ШЈЩ‚Щ€Щ‰ ШЄШ­ШЇЩЉ [url=https://saudbrothers.ar-post.info/aX6AqIScl5ytzKU/qwy-t-dy-fwrt-n-yt-m-k-w-ny-fortnite]ЩЃЩ€Ш±ШЄ[/url] Щ†Ш§ЩЉШЄ Щ…Ш№ Ш§Ш®Щ€Ш§Щ†ЩЉ Fortnite

friebraPraisk vjing

(zooplepSeale, 2020.12.18 14:42)

free credit score check your credit report online [url=https://creditscoreblk.com/ ]credit check free [/url] annual credit report request form credit karma ck my credit score

friebraPraisk awguc

(cheeflyVahphawl, 2020.12.18 14:16)

free annual credit report how to get a free credit report <a href=" https://creditreportadvanced.com/ ">national credit report </a> my credit score free [url=https://creditreportadvanced.com/ ]how to get a credit report [/url]

friebraPraisk ersou

(zooplepSeale, 2020.12.18 13:45)

credit check [url=https://creditreportadvanced.com/ ]credit report companies [/url] transunion credit report phone number <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">credit check </a> credit score ratings

friebraPraisk tozxc

(Awadillituith, 2020.12.18 13:45)

mint credit score <a href=" https://creditreportadvanced.com/ ">annual credit report free </a> credit scores online

immolaspoilsgax fukte

(ACCIREEREAWS, 2020.12.18 13:29)

credit karma ck my credit score get a credit report <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">credit reports </a> credit report scores

fluomawaw klcov

(ColdowneQuerodo, 2020.12.18 13:16)

best free credit report [url=https://creditreportadvanced.com/ ]check my credit score [/url] check credit score <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">freeze credit report </a> government free credit report

friebraPraisk itali

(Eraredrotweell, 2020.12.18 12:52)

free credit report government https://creditscoreblk.com/ how to increase your credit score fast <a href="https://creditscoreblk.com/ ">annual free credit score </a> how to improve your credit score

friebraPraisk tvzsk

(cheeflyVahphawl, 2020.12.18 12:36)

check credit rating https://creditscorecheckresults.com/ karma credit score <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">free credit karma official site </a> my credit score


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »