Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fluomawaw wgecr

(ColdowneQuerodo, 2020.12.22 16:44)

what is a credit report get my credit report <a href=" https://creditscoresmob.com/ ">free credit check </a> check credit report [url=https://creditscoresmob.com/ ]credit scores [/url]

friebraPraisk lmhri

(Eraredrotweell, 2020.12.22 15:46)

how to get credit report <a href=" https://freecreditreportstats.com/ ">what is a great credit score </a> mint credit score

fluomawaw ezlpg

(ColdowneQuerodo, 2020.12.22 15:20)

https://webcreditscores.com/ get my free credit report check free credit score <a href="https://webcreditscores.com/ ">equifax free credit score </a> get a free credit report

immolaspoilsgax osqtw

(ACCIREEREAWS, 2020.12.22 14:48)

free credit chase credit score <a href=" https://creditscoresmob.com/ ">check credit report </a> credit report free [url=https://creditscoresmob.com/ ]transunion credit report dispute [/url]

friebraPraisk wpwjg

(cheeflyVahphawl, 2020.12.22 14:13)

how to get a credit report https://freecreditreportstats.com/ transunion credit report <a href="https://freecreditreportstats.com/ ">average credit score </a> check my credit score

friebraPraisk teuir

(zooplepSeale, 2020.12.22 14:10)

what is a good credit score number https://creditscoresmob.com/ credit reporting agency <a href="https://creditscoresmob.com/ ">transunion credit report dispute </a> freecreditreport

friebraPraisk rykvk

(zooplepSeale, 2020.12.22 13:26)

https://webcreditscores.com/ how to check your credit score [url=https://webcreditscores.com/ ]how to get credit report [/url] <a href="https://webcreditscores.com/ ">credit score range </a>

immolaspoilsgax ubypj

(ACCIREEREAWS, 2020.12.22 13:25)

online credit score my annual credit report free <a href="https://webcreditscores.com/ ">transunion free credit report online </a> credit karma ck my credit score

friebraPraisk vrjhg

(Awadillituith, 2020.12.22 13:01)

https://creditscoresmob.com/ highest credit score credit score ratings <a href="https://creditscoresmob.com/ ">credit score rating </a> what is a credit report

friebraPraisk lcuhu

(cheeflyVahphawl, 2020.12.22 12:17)

how to check your credit score check credit score for free <a href="https://webcreditscores.com/ ">free credit score karma </a> get credit score

С Наступающим!

(Ikseron, 2020.12.22 10:07)

Здравствуйте! У вас отличный сайт, но я удивлен тем, что у него такие низкие показатели в поисковых системах. Почему? Да, скорее всего, из-за недоверия самих поисковиков к вашему ресурсу. А это значит, что на него очень мало ссылаются других сайтов. То есть, мало ссылок на ваш сайт. Я хочу вам предложить исправить данную ситуацию и проделать работу по наращиванию ссылочной массы на ваш ресурс.

Вы получите более 1000 ссылок–доноров на ваш сайт. Эти ссылки будут анкорными и безанкорными, под ваши ключевые фразы, по которым продвигаете свой сайт. А это даст рост позиций, траст, доверие поисковиков, хорошую и быструю индексацию, посещаемость, плюс ИКС!

Работа займет примерно 1-2 недели, после которой вы получите долгожданный эффект, которого скорее всего еще ваш сайт не видел. Имеется в виду положительный результат, которому вы будете приятно удивлены. Я работаю на качество, как для себя и очень дорожу своими постоянными клиентами.

От вас мне необходима лишь ссылка на ваш сайт и ключевые слова.

Стоимость моей услуги составляет всего лишь 9900 рублей, но я готов вам сделать небольшую скидку, чтобы мы с вами подружились и вы заказывали бы продвижение сайта лишь у меня, так как я знаю в этом толк и у меня есть большой опыт.

Если вам интересно мое предложение, то пожалуйста свяжитесь со мной по E-mail: proxrum@mail.ru

С Уважением к вам, Вадим.

SML Movie: Jeffy Goes To Disney World

(Cherylwaf, 2020.12.22 00:18)

[url=https://superbowserlogan.nolosts.info/sml-movie/eHulpWt_g2i8mqA.html][img]https://i.ytimg.com/vi/DEBB4MO2Vjo/hqdefault.jpg[/img][/url]

SML Movie: Jeffy Goes To Disney [url=https://superbowserlogan.nolosts.info/sml-movie/eHulpWt_g2i8mqA.html]World[/url]

Awesome FREE Software for your PC or Notebook

(MichaelSib, 2020.12.21 21:19)

100% high-quality work. Only the best software at your service! You can download all the needed software easily for your PC. Software without problems, viruses, and hidden payments. All software is FREE only today!

[url=https://quicktime.downloadsgeeks.com/]https://quicktime.downloadsgeeks.com/[/url]
[url=https://utorrent.downloadsgeeks.com/]https://utorrent.downloadsgeeks.com/[/url]
[url=https://adobe-creative-suite-2-cs2.downloadsgeeks.com/]https://adobe-creative-suite-2-cs2.downloadsgeeks.com/[/url]
[url=https://arc-welder.downloadsgeeks.com/]https://arc-welder.downloadsgeeks.com/[/url]

kostym dr&auml;kt dam

(kostym dr&auml;kt dam, 2020.12.21 19:17)


Wow, this article is fastidious, my sister is analyzing these things, so I am going to convey her. <a href="http://masoul.protrpen.se/decorations/kostym-draekt-dam.php">kostym dräkt dam</a>

Рисуем Подписчиков в Omegle

(Wendytriek, 2020.12.21 13:42)

[url=https://thebrianmaps.bydown.info/risuem-podpis-ikov/oLC4y2awptDLbYQ][img]https://i.ytimg.com/vi/pLSg0Jrjj8Q/hqdefault.jpg[/img][/url]

[url=https://thebrianmaps.bydown.info/risuem-podpis-ikov/oLC4y2awptDLbYQ]Рисуем Подписчиков в Omegle[/url]

android games help?

(Jaimedanub, 2020.12.21 12:26)

Car Games help games How do I find this game?
<a href=https://www.youtube.com/channel/UCl0jnNeT0fMtim-GpRV5fGA>gameplay</a>

#2bpcDV4gj

XRumer 19.0 + XEvil breaking of captchas Google, Facebook, Captcha.Com, SolveMedia, Bing

(lena.tikhonofapi99, 2020.12.21 07:07)

Revolutional update of captcha solving software "XRumer 19.0 + XEvil":

Captcha regignizing of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Microsoft, Mail.Ru, SolveMedia, Steam,
and more than 12000 another categories of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 5.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.

Free XEvil Demo available.

Good luck!


XEvil Net

gossip fris&ouml;r lule&aring;

(gossip fris&ouml;r lule&aring;, 2020.12.20 22:30)


Thanks for sharing your thoughts about. Regards <a href="http://gendde.querock.se/for-women/gossip-frisoer-lule.php">gossip frisör luleå</a>

article writing service websites

(Ronaldelorn, 2020.12.20 17:48)

The coronavirus pandemic has forced universities to swap to interval learning. cheapest essay writing service <a href=http://goodthesisstatementsdsa.com/>help writing a thesis statement</a> customer service essay pdf.
But what is happening in present can be called an crisis delivery of content to audience members in isolation . Most of academies and educators themselves were not prepared for the move to online. According to a 2019 HSE study, University teachers with an academic degree rate their level of proficiency in remote technologies at 3.2 points out of five. One in four persons has never used remote video services to take part in webinars or video conferences in the past three years.
But professors are not required to own online studying technologies. They were simply not prepared for this, although education and its advanced methods are the main function of schools. Try to oblige the surgeon to do their work from home. Let him explain to the patient via Skype how to remove his appendicitis. It sounds absurd. Thus, the resourcefulness with which educators adapt to the remote format is commendable.

Some of the time it gets funny. Colleagues from regional universities said that some teachers asked to write conspectuses by hand and send them scans for according.Now, people communicate remotely in real time thanks to modern digital technologies, students can "raise their hands" with a single button, they can write with a finger on a tablet as on a blackboard, and they are told: "Please write a handwritten abstract and send the scan." Or, for example, this case: a physical education teacher asked students to shoot five-minute videos where they perform physical exercises. Although remote physical education training can be more original, for example, you can make a selection of ready-made videos on YouTube, find checklists in the popular domain, and teach them to play sports online, while you can't go outside anywhere.

University teachers are faced with a lack of guidance and difficulties in dealing with organizational matters. Some of them conduct classes on Skype, someone -in Zoom, someone only sends lectures to WhatsApp. Some educators record lessons on a webcam and send them to their students. The quality of such materials is very low, and it is quite difficult to perceive them. At least because the content on YouTube, which students are used to, is shot and edited professionally and the viewer is spoiled by the quality of video materials.
There are also problems with monitoring attendance. Some professors ask you to put a " + " in the chat, others require you to turn on Webcams and take screenshots of students. Against the background of all the misunderstandings and problems, one element of academic life remains unchanged - assessment. Students don't get an educational experience on campus, but they will get grades, even formal ones.
<a href=http://goodthesisstatementsdsa.com/>thesis essay</a>
Learning online from home does not have these disadvantages, because it is based on a carefully designed learning process in an electronic information and educational environment. Teachers have instructions, manuals, memos,checklists, templates for emails and notifications, and even presentations. Everything is thought out here-from the screen saver before the lesson to the slide with homework.

olaf maskeraddr&auml;kt vuxen

(olaf maskeraddr&auml;kt vuxen, 2020.12.20 10:30)


Spot on with this write-up, I really think this website needs a lot more attention. I'll probably be returning to read more, thanks for the information! <a href="http://fuddre.protrpen.se/relaxation/olaf-maskeraddraekt-vuxen.php">olaf maskeraddräkt vuxen</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »