Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fluomawaw xczzp

(ColdowneQuerodo, 2020.12.23 09:27)

free experian credit report <a href=" https://creditscoresmob.com/ ">credit report monitor </a> what is an excellent credit score https://creditscoresmob.com/

friebraPraisk xcxiu

(cheeflyVahphawl, 2020.12.23 08:49)

how to dispute credit report https://creditscoresmob.com/ get free credit report <a href="https://creditscoresmob.com/ ">best credit score </a> how to improve my credit score

fluomawaw mvkeu

(ColdowneQuerodo, 2020.12.23 07:53)

free credit score experian [url=https://webcreditscores.com/ ]credit reporting agency [/url] free experian credit report <a href="https://webcreditscores.com/ ">get a credit report </a> free credit score

замена масла в вариаторе цена

(Viamisp, 2020.12.23 07:25)

Предлагаю Вам посетить сайт, на котором есть много информации на интересующую Вас тему.


------
[url=http://lifetransmission.ru/services/zamena-masla/]замена масла акпп прадо[/url]


В этом что-то есть и я думаю, что это хорошая идея.


------
[url=https://egrn.website/]егрн где получить[/url]


По моему мнению Вы не правы. Я уверен. Давайте обсудим это. Пишите мне в PM, поговорим.


------
[url=https://megabitcomp.com/index.php?route=product/search&search=rx%206800%20xt%20&description=true&sub_category=true]rx 6800 xt[/url]


И что бы мы делали без вашей блестящей фразы


------
[url=https://agroplastcom.ru/produktsija/flanczyi_rastochennyie_pod_vtulku_(burt)_pnd/]фланец расточенный под пэ втулку 110[/url]


Это ценная штука


------
[url=https://www.ksrin.com/v-grunt]кабель тос п 08у 7кн[/url]


Жаль, что сейчас не могу высказаться - вынужден уйти. Но вернусь - обязательно напишу что я думаю по этому вопросу.


------
[url=https://stemphys.ru/solutions/wrinkles/]удаление морщин вокруг глаз[/url]


Подтверждаю. Я согласен со всем выше сказанным. Давайте обсудим этот вопрос. Здесь или в PM.


------
[url=https://degramsignals.com/education]global fx trading signals[/url]


Выбор у Вас непростой


------
[url=https://smm4top.com/]сайт для накрутки просмотров в инстаграме[/url]


Извините, что не могу сейчас поучаствовать в дискуссии - нет свободного времени. Вернусь - обязательно выскажу своё мнение по этому вопросу.


------
[url=https://modscraft.net/mods/1838-free-mob-skin-pack.html]https://modscraft.net/mods/1838-free-mob-skin-pack.html[/url]

Выбор у Вас нелегкий


------
[url=https://global-smm.ru/freelikes]что дают подписчики в инстаграме[/url]

immolaspoilsgax yqwdj

(ACCIREEREAWS, 2020.12.23 07:21)

how to increase credit score https://creditscoresmob.com/ equifax credit score <a href="https://creditscoresmob.com/ ">free credit ck </a> yearly free credit report

friebraPraisk joqlt

(zooplepSeale, 2020.12.23 06:48)

truly free credit report credit reporting agencies <a href=" https://creditscoresmob.com/ ">credit score ratings chart </a> credit reporting agency [url=https://creditscoresmob.com/ ]get my credit report [/url]

friebraPraisk wzqua

(zooplepSeale, 2020.12.23 05:58)

https://webcreditscores.com/ credit score [url=https://webcreditscores.com/ ]free credit report equifax [/url] <a href="https://webcreditscores.com/ ">free credit report gov </a>

immolaspoilsgax pawsc

(ACCIREEREAWS, 2020.12.23 05:57)

my credit score credit score online <a href="https://webcreditscores.com/ ">how to ck your credit score </a> view my credit report

friebraPraisk uvjcg

(Awadillituith, 2020.12.23 05:44)

credit report monitor https://creditscoresmob.com/ free annual credit report government official <a href="https://creditscoresmob.com/ ">how to check credit score </a> how to check credit score for free

friebraPraisk xqymn

(Eraredrotweell, 2020.12.23 05:42)

free yearly credit report check credit report <a href="https://freecreditreportstats.com/ ">business credit score </a> free credit

friebraPraisk tidyz

(cheeflyVahphawl, 2020.12.23 04:56)

free credit ck [url=https://webcreditscores.com/ ]my credit scoring [/url] how to get a credit report <a href="https://webcreditscores.com/ ">free credit scores </a> free credit score experian

Натяжные потолки в кривом роге цены с установкой

(PotolkiToopy, 2020.12.23 04:45)

Потолки натяжные очень быстро заменили другие способы декорирования благодаря большого объёма преимуществ. дешёвая стоимость, быстрый и мало выделяющий мусора процесс установки, нарядный наружный вид пришлись по душе огромному количеству жителей с Кривого Рога и Украины. Сейчас мы рассмотрим, какой вид подвесного потолка целесообразнее всего заказать в зависимости от вида помещения, в котором он будет крепиться. опираться мы станем на сведения, размещённые на сайте лучшей организации с Украины Натяжные потолки в кривом роге цены на них [url=https://potolki.kr.ua/]https://potolki.kr.ua/[/url] .Может быть, Вам в равной мере смогут приглянуться подобающие вэб странички интернет-проекта: https://comfort.kr.ua/

fluomawaw joclf

(ColdowneQuerodo, 2020.12.23 03:51)

https://creditscoresmob.com/ get a credit report free credit report government <a href="https://creditscoresmob.com/ ">federally mandated free credit report </a> check my credit score credit karma

friebraPraisk ywers

(Awadillituith, 2020.12.23 03:49)

turbotax credit report transunion credit report <a href="https://webcreditscores.com/ ">my credit score free </a> what is good credit score

friebraPraisk nguqz

(cheeflyVahphawl, 2020.12.23 03:42)

https://freecreditreportstats.com/ find out credit score [url=https://freecreditreportstats.com/ ]credit karma credit report [/url] <a href="https://freecreditreportstats.com/ ">free annual credit report government </a>

friebraPraisk iqmyo

(cheeflyVahphawl, 2020.12.23 03:12)

https://creditscoresmob.com/ what is a credit score my credit scoring <a href="https://creditscoresmob.com/ ">free online credit report </a> free credit score erian

immolaspoilsgax tvnas

(sydayAncedaytot, 2020.12.23 02:53)

my free annual credit report [url=https://freecreditreportstats.com/ ]turbo credit score [/url] credit karma check my credit score anual credit report

det perfekta &auml;gget

(det perfekta &auml;gget, 2020.12.23 02:31)


Wonderful website. Plenty of useful info here. I am sending it to a few pals ans also sharing in delicious. And obviously, thank you in your effort! <a href="http://ciover.protrpen.se/trends/det-perfekta-aegget.php">det perfekta Г¤gget</a>

fluomawaw jeirc

(ColdowneQuerodo, 2020.12.23 02:24)

karma credit score https://webcreditscores.com/ absolutely free credit report <a href="https://webcreditscores.com/ ">how do i check my credit score </a> credit bureau

immolaspoilsgax tzame

(ACCIREEREAWS, 2020.12.23 01:51)

credit score ratings credit karma free credit report <a href="https://creditscoresmob.com/ ">experian credit report </a> find credit score


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »