Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

friebraPraisk pgwsc

(zooplepSeale, 2020.12.25 06:09)

score credit <a href=" https://getcreditreportstats.com/ ">my credit scoring </a> credit score

friebraPraisk frwtm

(Awadillituith, 2020.12.25 05:44)

whats a good credit score what credit score for mortgage <a href=" https://creditreportgetstats.com/ ">check free credit score </a> national credit report [url=https://creditreportgetstats.com/ ]free credit score now [/url]

friebraPraisk qlbro

(Awadillituith, 2020.12.25 04:54)

my annual credit report free get credit report - free credit report <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">credit reporting </a> perfect credit score

friebraPraisk qvavh

(cheeflyVahphawl, 2020.12.25 03:07)

perfect credit score https://getcreditreportstats.com/ truly free credit report <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">transunion free credit report </a> transunion free credit score

fluomawaw mzoyx

(ColdowneQuerodo, 2020.12.25 03:05)

credit scores online <a href=" https://getcreditreportstats.com/ ">free online credit score </a> free credit https://getcreditreportstats.com/

immolaspoilsgax svsmr

(ACCIREEREAWS, 2020.12.25 01:21)

government free credit report [url=https://getcreditreportstats.com/ ]find out credit score [/url] my free annual credit report <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">checking credit score </a> credit check

friebraPraisk ewxpa

(zooplepSeale, 2020.12.25 00:53)

highest credit score [url=https://getcreditreportstats.com/ ]annual free credit report [/url] free credit score equifax <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">credit reporting </a> free credit karma

friebraPraisk tjrli

(Awadillituith, 2020.12.24 23:41)

https://getcreditreportstats.com/ credit karma [url=https://getcreditreportstats.com/ ]high credit score [/url] <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">how to improve your credit score </a>

веб студия заказать сайт

(Artemekbelano, 2020.12.24 22:38)

CMS (Peace Guidance Arrangement) — это специализированное СООБРАЗНО, предназначенное, во-первых, для автоматизированной разработки динамических сайтов, а во-вторых, чтобы их поддержки. Только интернет-проект создаётся один раз, а вот контент для нём приходится редактировать постоянно. Следовательно с точки зрения человека, обеспечивающего обновление информации для сайте, CMS — это учение управления содержанием проекта либо, в обыденной терминологии, движок сайта. CMS-системы позволяют не лишь оперативно публиковать важную информацию, только и организовать чёткую и прозрачную систему подготовки документов к публикации.Представьте себе форму поиска сообразно сайту. Предположим это сайт о ресторанах, кафе, клубах города. С адресами, телефонами, меню и развлекательными программами на сегодня. Единолично пользователь хочет найти ближайший ресторан, в котором теперь подают соловьиные языки, противоположный ищет недорогое кафе с джазовой музыкой, третий хочет заказать еда на дом. Для них троих только нуждаться уже создать три различных статических страницы, которые они увидят сообразно своему запросу. А сколько вторично пользователей захотят встречать что-то другое? Это ж для каждого страницу создавать. Когда б снова лучший раньше, кто сколько разведывать довольно, а то ведь сообразно всем этим параметрам (адрес, меню, стоимость, программа) однако возможные комбинации перебрать придется. А на завтра вносить обновления, однако эти страницы переделывать. Объем работы чтобы статических страниц простой невозможный. Поэтому несравненно удобнее пользоваться динамические страницы, которые будут генерироваться по каждому запросу. Ради этого простые средства не подходят, нуждаться специальное программное залог, специальный стиль программирования.2. Соцсетями
<a href=https://ekb.skgroups.ru/vizitka.html>заказать корпоративный сайт</a>
[url=https://ekb.skgroups.ru/resheniay.html]готовые сайты под ключ[/url]
https://ekb.skgroups.ru/vizitka.html - создание сайта визитки

Беспричинно вот, при съемке на «однородном» фоне вы можете воспользоваться приложением Bikini. Несложно догадаться – оно делает фигуру желаемых параметров. В Facetune, своевременно, потреблять такая же функция. Так что смотрите, функционал какого приложения будет вам удобнее. И опять – распоясаться не стоит. В образцово-показательном профиле недопустимы такие фото, вдруг мы привели ниже (и сообразно тематике, безусловно, тоже):Начинаем показы здесь и безотлагательно (затем прохождения модерации) alias с определенной даты? А закончим когда? Всё это учитываем заранее.2 Выбираем подходящую CMS для своего интернет-магазина

friebraPraisk hpgbh

(cheeflyVahphawl, 2020.12.24 21:52)

experian business credit report get my credit report <a href=" https://getcreditreportstats.com/ ">what is the highest credit score possible </a> find my credit score [url=https://getcreditreportstats.com/ ]get my credit score [/url]

fluomawaw zgflc

(ColdowneQuerodo, 2020.12.24 21:50)

how to check my credit score free credit score ck <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">free credit report canada </a> credit score free https://getcreditreportstats.com/

immolaspoilsgax prmvo

(ACCIREEREAWS, 2020.12.24 20:05)

get a credit report [url=https://getcreditreportstats.com/ ]free credit scores [/url] annual credit report free <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">social credit score </a> credit karma com free credit score

friebraPraisk xlwxg

(zooplepSeale, 2020.12.24 19:37)

how to check credit score for free <a href=" https://getcreditreportstats.com/ ">score credit </a> credit score free

risgrynsgr&ouml;t med kokosmj&ouml;lk

(risgrynsgr&ouml;t med kokosmj&ouml;lk, 2020.12.24 19:15)


Thank you for another informative web site. The place else may just I am getting that type of info written in such an ideal manner? I have a undertaking that I am simply now working on, and I have been on the look out for such information. <a href="http://stucti.querock.se/music/risgrynsgroet-med-kokosmjoelk.php">risgrynsgröt med kokosmjölk</a>

friebraPraisk kpoll

(Awadillituith, 2020.12.24 18:24)

https://getcreditreportstats.com/ check my credit score credit karma experian credit report <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">free credit score check </a> freeze credit report

fluomawaw btvnb

(ColdowneQuerodo, 2020.12.24 16:32)

https://getcreditreportstats.com/ credit [url=https://getcreditreportstats.com/ ]experian credit report [/url] <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">credit karma credit score free </a>

friebraPraisk zpdcv

(cheeflyVahphawl, 2020.12.24 16:28)

https://getcreditreportstats.com/ how to credit report best free credit report <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">free credit score check online credit report </a> get free credit report

fluomawaw scnif

(ColdowneQuerodo, 2020.12.24 15:35)

my credit score free credit report for free <a href="https://creditreportgetstats.com/ ">best free credit report </a> check credit score

immolaspoilsgax vzpri

(ACCIREEREAWS, 2020.12.24 14:40)

free annual credit report government credit report agencies <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">one time free credit score </a> discover credit score

friebraPraisk yyqlr

(Awadillituith, 2020.12.24 13:05)

national credit report social credit score <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">credit bureau </a> equifax credit score


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »