Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mat vid illamående graviditet

(mat vid illamående graviditet, 2020.12.28 06:15)


Hi there Dear, are you actually visiting this web page on a regular basis, if so after that you will absolutely get good experience. <a href="http://acma.seamstyb.se/decorations/mat-vid-illamende-graviditet.php">mat vid illamГҐende graviditet</a>

help essay writing

(help essay writing, 2020.12.28 03:26)

With thanks. Pleenty of postings.

Best Essay writing
help essay writing

help essay writing

(Louie, 2020.12.28 03:23)

With thanks. Plenty of postings.

Best Essay writing
help esssay writing

enkelt br&ouml;d med bakpulver

(enkelt br&ouml;d med bakpulver, 2020.12.28 02:04)


My family members every time say that I am killing my time here at web, however I know I am getting knowledge everyday by reading thes nice articles or reviews. <a href="http://alom.renoun.se/news/enkelt-broed-med-bakpulver.php">enkelt bröd med bakpulver</a>

Advertising Space on High DA Site

(MichaelPhype, 2020.12.27 18:10)

Hi,

I am contacting you today because I have jackpotbetonline.com site for advertising.

Please check the websites where you can purchase advertising.

jackpotbetonline.com are Daily updated & have good DA & DR.

The following advertising options are available:

. Text Links
. Article Posting (max of 3 links per article)
. Advertising Banner Space (468x60 or 250x250 banners)
. "Best [url=https://www.jackpotbetonline.com/][b]Online Casino[/b][/url] slots" Review .

Regards

SEVGILIM ZULA OYNARKEN GIZLICE SACINI KESTIM ( PSIKOLOJIK KISKIRTMA )

(Stacyanync, 2020.12.27 17:54)

[url=https://halilorenler.trpost.info/sevg-l-m-zula/ks-IfqWkk-C3n3w.html][img]https://i.ytimg.com/vi/_mRHns-zSmI/hqdefault.jpg[/img][/url]

SEVGİLİM ZULA OYNARKEN [url=https://halilorenler.trpost.info/sevg-l-m-zula/ks-IfqWkk-C3n3w.html]GİZLİCE[/url] ŞAÇINI KESTİM ( PSİKOLOJİK KIŞKIRTMA )

Предложение администратору сайта teknos.eoldal.hu

(TrustCup, 2020.12.27 17:32)

Добрый день!

Если вы желаете улучшить видимость своего сайта teknos.eoldal.hu в поиске и улучшить его ранжирование, то моя услуга будет очень полезной для Вас.
[b]Поток доверия Majestic Trust Flow - система предназначеная для определения степени надежности ссылки на основе качества обратных ссылок, указывающих на Ваш сайт.[/b]

Если для Вашего сайта поднять показатель потока доверия Trust Flow по шкале Majestic SEO, то можно добиться очень высоких позиций в поисковой выдаче.

У сайтов с большим индикатором доверия TF появляется стойкость к поисковым алгоритмам и фильтрам. Я предлагаю "белый метод" увеличения потока доверия сайта до 31 единиц показателя доверия.

Если Вам интересно, прочитайте методику в моем блоге https://www.facebook.com/Obzoroffinfo/posts/133377341928712

Конкретно, в чём заключается суть моего способа по продвижению сайта с помощью наращивания потока авторитетности:

Я размещу 12 качественных ссылок на Ваш сайт на авторитетных ресурсах с огромным уровнем Trust Flow и поток доверия Вашего сайта увеличится до 29 единиц.

Ссылки на авторитетных сайтах размещаются в статьях и навсегда.
Услуга на 100% безопасна для существующих алгоритмов поисковиков Google и Yandex включая Панду и Пингвин, так как мой способ белый и естественный.
Вы получите огромное превосходство перед Вашими конкурентами и улучшите ранжирование Вашего сайта в поиске.

Подобных агенств по продвижению сайтов в ТОП не предлагает никто кроме меня. Комментарии о наращивании траста сайта можете изучить тут на бирже https://kwork.ru/integrated-promotion/4400338/uvelichu-pokazatel-trust-flow-do-30 Kwork и все они хорошие, так как клиенты полностью довольны выполненной мною работой и заказывают продвижение сразу для 4 сайтов и делают повторные заказы.

Информацию о моём сервисе можно найти на известных порталах, например [url=https://babyalists.com/forums/topic/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%be%d0%bf%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80%d1%83-%d1%81%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b0-babyalists-com/#postid-193919]Предложение оптимизатору сайта babyalists.com[/url] a1cff19

...

(JewellMem, 2020.12.27 05:29)

[url=https://youl2007.kofilms.info/sandeomi-maneulchikin-dd-igeon-jjin-ida/l52LybqXcayayG8][img]https://i.ytimg.com/vi/59XhXaAHee8/hqdefault.jpg[/img][/url]

산더미 마늘치킨 [url=https://youl2007.kofilms.info/sandeomi-maneulchikin-dd-igeon-jjin-ida/l52LybqXcayayG8]ㄷㄷ[/url] 이건 찐이다...

душевые стеклянные стенки

(Ruslanlvc, 2020.12.27 05:25)

Доброго времени суток друзья[url=https://comfortlife.by/]![/url]
Изготавливаем и устанавливаем любые зеркала под заказ в Минске и области по необходимым вам размерам. Предлагаем вам максимально широкий ассортимент оттенков зеркал, различные формы, технологии обработки и декорирования. С удовольствием беремся за нестандартные и оригинальные индивидуальные проекты.
Более подробная информация размещена на нашем [url=https://comfortlife.by/]сайте[/url]
С уважением,коллектив «КОМФОРТЛАЙФ».
https://typicaljeweler.com/forum/index.php?/topic/10134-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8B/
http://pes5.pesmanager.net/member.php?u=1486
http://dty.ro/forum/index.php?/topic/155634-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%B2%D1%8B%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7/
http://the-c.org/user/Ruslandsf/
https://bitexpert.club/viewtopic.php?f=5&t=31535

Спасительная магия

(Illona, 2020.12.27 01:45)


[url=http://seeress.ru]как стать самодостаточным человеком[/url]

vietnamesisk massage stockholm

(vietnamesisk massage stockholm, 2020.12.26 23:38)


Excellent weblog here! Additionally your web site so much up very fast! What web host are you the use of? Can I get your associate hyperlink in your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol <a href="http://bieza.seamstyb.se/sport/vietnamesisk-massage-stockholm.php">vietnamesisk massage stockholm</a>

триллеры детективы онлайн бесплатно в хорошем качестве

(EdgarReell, 2020.12.26 13:52)

Приветствую всех! прикольный у вас сайт!
Нашел сериальную базу кино: [b] смотреть лучшие новинки ужасов 2020 [/b] [url=http://kinoflow.net/]http://kinoflow.net/[/url]
Тут: [url=http://kinoflow.net/komediya/]смотреть фильмы самые лучшие комедии[/url] комедии 2020 скачать торрент бесплатно хорошем качестве список 2019
Тут: [url=http://kinoflow.net/istoricheskiy/]исторические фильмы 2019 в хорошем качестве[/url] исторические фильмы 2020 рейтинг 2020
Тут: Акива Голдсман занялся продолжением франшизы «Дивергент» смотреть онлайн бесплатно http://kinoflow.net/931-akiva-goldsman-zanyalsya-prodolzheniem-franshizy-divergent.html
Тут: Шейн Блэк пообещал сделать "событие" из нового "Хищника" смотреть онлайн бесплатно [url=http://kinoflow.net/10824-sheyn-blek-poobeschal-sdelat-sobytie-iz-novogo-hischnika.html] Шейн Блэк пообещал сделать "событие" из нового "Хищника" смотреть онлайн бесплатно [/url]

salong skapa link&ouml;ping

(salong skapa link&ouml;ping, 2020.12.26 09:48)


Very energetic article, I liked that a lot. Will there be a part 2? <a href="http://alka.renoun.se/news/salong-skapa-linkoeping.php">salong skapa linköping</a>

pdt behandling biverkningar

(pdt behandling biverkningar, 2020.12.26 03:22)


You are so cool! I don't believe I have read through a single thing like this before. So great to discover someone with some unique thoughts on this issue. Really.. thanks for starting this up. This site is something that is required on the internet, someone with a bit of originality! <a href="http://caepa.querock.se/decorations/pdt-behandling-biverkningar.php">pdt behandling biverkningar</a>

стоимость изготовления сайта интернет магазина

(PeterCor, 2020.12.25 23:44)

Порядок работы. Думаем, здесь весь очевидно. Избавьте себя через необходимости отвечать сообразно ночам.3. Использование media queries – правил CSS3, которые назначаются ровно атрибуты около вызове других правил из таблицы стилей, основанных на параметрах устройства вывода, таких якобы разряд, ширина и градус окна браузера, разрешение, ориентация в пространстве.Стереотип, сколько «ВКонтакте» сидит школота, тоже пора отправить во времена лозунгов «Дуров, верни стену». Согласно свежей статистике, 23 000 000 пользователей соцсети старше 35 лет, 12 млн. из них – человек в возрасте от 45 накануне 65 лет. Наверное, в вечерней школе учатся. =)Впоследствии того ровно вы выбрали цель, переходим непосредственно к выходу на целевую аудиторию. Стоит учитывать, сколько в Фейсбуке (сообразно, и в Инстаграме) не работают парсеры. Буде вы уже работали с рекламным кабинетом в ВКонтакте, то знаете, что там позволительно выхватить аудиторию из сообщества, отсеять по определенным параметрам и направить на них рекламное предложение. В Фейсбуке таргетинги некоторый:Большинство информации в Силок содержится в формате HTML (hypertext markup parlance). HTML — это текст, что содержит определенную разметку, то есть специальные команды, определяющие:
<a href=https://ivanovo.skgroups.ru/razrabotka-prilozheniy.html>разработка приложений для ios цена</a>
[url=https://ivanovo.skgroups.ru/context.html]контекстная реклама гугл[/url]
https://ivanovo.skgroups.ru/context.html - контекстная реклама сайта

В социальной козни существует аналог ретаргетинга в контекстной рекламе. Тогда он называется «Похожие аудитории», alias look-alike. С через сервиса можно встречать пользователей, которые интересуются примерно тем же, чем ваша основная аудитория. Статистика показывает, что такая реклама отличный воспринимается и помогает повысить конверсию после сравнительно небольшие деньги.Как настроить ретаргетинг ВКонтакте сообразно файлуДа, часто заказать контекстную рекламу становятся настоящим испытанием даже ради опытных менеджеров сообразно продажам. И присутствие этом их результативность уже давнехонько под сомнением.Содержание основных понятий и терминов, связанных со шрифтами и текстом, уже куча некогда поднималась, но, как показывает опыт, наличность желающих прочитать относительный этом еще единожды ничего не уменьшается. Следовательно, сколько же такое шрифт и текст, с чем их едят…Web-сайт — это основная и самая дорогая «недвижимость» в современном Интернете. Огромное состав денег тратится на дисковом «пространстве», которое не занимает и одного квадратного метра площади. Информативность и комфорт корпоративного Web-сайта приобретают более важное ценность, поскольку потенциальные клиенты всегда чаще знакомятся в первую очередь с электронным представительством компании и уже всего после решают, стоит ли заключать с ней дело. Присутствие этом не гордо, практикует компания продажи чрез Интернет или нет.

Спасительная магия

(Illona, 2020.12.25 20:43)


[url=http://ueae.ru]молитвы на удачу и на деньги[/url]

friebraPraisk hxxiy

(cheeflyVahphawl, 2020.12.25 08:21)

how to check your credit score https://getcreditreportstats.com/ how to dispute credit report items <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">credit rating check </a> credit scoring

fluomawaw vmakt

(ColdowneQuerodo, 2020.12.25 08:19)

transunion credit report dispute https://getcreditreportstats.com/ credit report online <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">what is credit score </a> free credit report instant

immolaspoilsgax jzctz

(ACCIREEREAWS, 2020.12.25 06:39)

get credit score <a href=" https://getcreditreportstats.com/ ">mortgage credit report </a> credit score ranges

friebraPraisk wfgnw

(cheeflyVahphawl, 2020.12.25 06:14)

https://creditreportgetstats.com/ chase credit score karma credit report <a href="https://creditreportgetstats.com/ ">how to ck my credit score </a> turbotax credit score


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »