Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

massage frölunda torg

(massage frölunda torg, 2021.03.07 12:28)


What's up, I check your new stuff like every week. Your writing style is awesome, keep doing what you're doing! massage fr&ouml;lunda torg rymo.tiplawogir.com/map26.php <a href="http://rymo.tiplawogir.com/map26.php">massage frölunda torg</a>

aco spotless treating moisturiser

(aco spotless treating moisturiser, 2021.03.07 09:28)


I've been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Studying this info So i'm happy to express that I've an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I most surely will make certain to don?t forget this site and provides it a glance regularly. aco spotless treating moisturiser rmant.goawwome.com/beauty/aco-spotless-treating-moisturiser.php <a href="http://rmant.goawwome.com/beauty/aco-spotless-treating-moisturiser.php">aco spotless treating moisturiser</a>

carport 2 bilar

(carport 2 bilar, 2021.03.07 07:28)


I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this site is genuinely fastidious. carport 2 bilar aschi.tiplawogir.com/map22.php <a href="http://aschi.tiplawogir.com/map22.php">carport 2 bilar</a>

услуги клининговой компании

(Duglasmsw, 2021.03.07 03:38)

Добрый день господа! https://drive.google.com/file/d/14O9w55SwmlE2-tlnmfFQS62GmpBmQNET/view?usp=sharing
Одно из направлений работы нашей компании – уборка помещений после ремонта. Такая уборка требует много времени и усилий, поэтому люди обращаются туда, где специалисты в данной сфере сделают все за вас. Мы выезжаем в любое место Минска в выбранное вами время. Строительство предполагает собой большое количество мусора и загрязнений, которые нелегко убрать без применения специальных средств и технологий. Клининг после ремонта у нас ориентирован на использование такой современной техники, как профессиональный моющий пылесос KARCHER PUZZI 10/1 (Германия), пылесос для сухой уборки и всасывания жидкости Taski Vacumat 12 (Швейцария), пылесос для сухой уборки Taski Aero 8 Eurо (Швейцария), чистящие средства для генеральной уборки после ремонта Karcher (Германия) и Diversey (Швейцария). Уборка после ремонта в Минске представлена различными фирмами. Однако 12 лет на рынке и более 400 убранных домов гарантируют профессиональный подход к работе и качество послестроительной уборки от нашей компании. Клининговая фирма «LADYCLEAN» имеет четко отлаженный механизм работы, который позволяет безошибочно находить подход к каждому клиенту.

vad inneb&auml;r h&auml;lsa

(vad inneb&auml;r h&auml;lsa, 2021.03.07 02:21)


Thanks for finally writing about &gt; &lt; Liked it! vad inneb&auml;r h&auml;lsa barpo.tiplawogir.com/map14.php <a href="http://barpo.tiplawogir.com/map14.php">vad innebär hälsa</a>

caffitaly kapslar elgiganten

(caffitaly kapslar elgiganten, 2021.03.07 01:11)


you are actually a good webmaster. The website loading velocity is incredible. It seems that you're doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you have performed a wonderful job in this topic! caffitaly kapslar elgiganten logka.goawwome.com/relaxation/caffitaly-kapslar-elgiganten.php <a href="http://logka.goawwome.com/relaxation/caffitaly-kapslar-elgiganten.php">caffitaly kapslar elgiganten</a>

ljjsdvxurkcs

(vlrebpeh, 2021.03.06 21:39)

essay payment https://getessaypro.com/ - buy compare and contrast essay
how to write an essay for scholarships
write essay for money <a href=https://getessaypro.com/#>college essay examples</a> college essay formats

svenska f&ouml;retag utomlands lista

(svenska f&ouml;retag utomlands lista, 2021.03.06 21:32)


Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it ;) I'm going to return once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others. svenska f&ouml;retag utomlands lista biopou.eqepwomepr.com/map9.php <a href="http://biopou.eqepwomepr.com/map9.php">svenska företag utomlands lista</a>

купить межкомнатные двери в махачкале

(Vahtangmmem, 2021.03.06 19:32)

что геометрические размеры древесины меняются присутствие изменении температуры и влажности. А размеры плиты МДФ остаются практически неизменными. Это предотвращает растрескивание шпона.Так же сложно выбрать цвет двери под цвет мебели — покупать обстановку для всех комнат в одном цветовом решении непросто. Поэтому лучше только осрамиться для цвете, который соответствует сообразно принципусдвижной конструкции, так и в форме двух полотен. Следующий видоизменение более предпочтительный — он предполагает только два либо три шарнира, нагрузка на которые очень щадящая. Присутствие небольшом весе створок,долгоденствие;
<a href=https://mahachkala.dveri-ideal.ru/mezhkomnatnyie-dveri/>межкомнатные двери в дербенте</a>
[url=https://mahachkala.dveri-ideal.ru/]двери дербент[/url]
https://mahachkala.dveri-ideal.ru/mezhkomnatnyie-dveri/ - межкомнатные двери в хасавюрте фото и цены

и прочие декоративные элементы крепятся к ним клеем, шурупами разве гвоздями без шляпок.1000 мм 1500 мм 2000 ммКОМПАНИЯ-ПРОИЗВОДИТЕЛЬ: ГЛАСНЫЙ БРЕНД, СИРЕЧЬ ОБЕСПЕЧЕНИЕ КАЧЕСТВАБыть кажущейся ненадежности конструкции, такая дверь является довольно прочной.

Beauty

(Beauty, 2021.03.06 17:29)


Hi, all is going nicely here and ofcourse every one is sharing data, that's actually fine, keep up writing. Beauty woodl.goawwome.com/beauty/ <a href="http://woodl.goawwome.com/beauty/">Beauty</a>

svetsat galler pris

(svetsat galler pris, 2021.03.06 16:31)


Genuinely when someone doesn't know then its up to other viewers that they will help, so here it takes place. svetsat galler pris dopta.tiplawogir.com/map9.php <a href="http://dopta.tiplawogir.com/map9.php">svetsat galler pris</a>

leilas nyttiga chokladfudge

(leilas nyttiga chokladfudge, 2021.03.06 11:40)


In fact no matter if someone doesn't know after that its up to other visitors that they will help, so here it takes place. leilas nyttiga chokladfudge herzs.tiplawogir.com/map8.php <a href="http://herzs.tiplawogir.com/map8.php">leilas nyttiga chokladfudge</a>

leksands if resultat

(leksands if resultat, 2021.03.06 10:54)


Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates. leksands if resultat gingte.wtotjaw.com/map19.php <a href="http://gingte.wtotjaw.com/map19.php">leksands if resultat</a>

st hippolyt irish mash

(st hippolyt irish mash, 2021.03.06 09:35)


Heya i'm for the first time here. I found this board and I find It truly useful &amp; it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me. st hippolyt irish mash state.goawwome.com/for-women/st-hippolyt-irish-mash.php <a href="http://state.goawwome.com/for-women/st-hippolyt-irish-mash.php">st hippolyt irish mash</a>

by engberg blogg

(by engberg blogg, 2021.03.06 05:55)


I am sure this post has touched all the internet users, its really really good paragraph on building up new webpage. by engberg blogg tioco.swewathin.com/map13.php <a href="http://tioco.swewathin.com/map13.php">by engberg blogg</a>

где отметить детский праздник

(WayneFoema, 2021.03.06 04:50)

Пригласите друзей, коль вы хотите странствовать в компании.Число рождениеДостоинство посещения батутного клуба — от 500 рублей на человека.Обычно квесты рассчитаны на компанию 2–8 человек и длятся через 1 часа.11.
<a href=https://arendavolgograd.ru/>где провести детский день рождения</a>
[url=https://arendavolgograd.ru/]аренда зала для дня рождения ребенка[/url]
https://arendavolgograd.ru/ - где отпраздновать день рождения в волгограде

Шалить в таком виде в футбол, хоккей либо строить забеги несказанно забавно, будто чтобы наблюдателей со стороны, так и для участников процесса.Пойти сообразно грибы-ягоды, устроить рыбалку, пожарить шашлык, организовать пленэр, искупаться в речке, затопить баню, собраться около фондю сиречь раклетницы — придумывай и вытворяй.3Буде вам по душе бильярд, игровые автоматы и подобные развлечения, можно на сутки превратить свой дворец в настоящий игровой клуб.Это навеки весело и увлекательно.

body baby rea

(body baby rea, 2021.03.06 01:34)


Hi! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to prevent hackers? body baby rea ovble.goawwome.com/decorations/body-baby-rea.php <a href="http://ovble.goawwome.com/decorations/body-baby-rea.php">body baby rea</a>

grindar till sl&auml;pvagn

(grindar till sl&auml;pvagn, 2021.03.06 00:56)


I love what you guys are usually up too. Such clever work and coverage! Keep up the excellent works guys I've added you guys to my blogroll. grindar till sl&auml;pvagn ecger.wtotjaw.com/map16.php <a href="http://ecger.wtotjaw.com/map16.php">grindar till släpvagn</a>

Спасительная магия

(Illona, 2021.03.05 22:08)


[url=http://lucomor.ru]молитва от ссор и скандалов в семье[/url]

обустройство скважины на воду цена

(Andreijub, 2021.03.05 21:48)

Скважины на водопонижение в Минске и области — Бурение Скважин
Прежде чем начинать масштабное строительство, которое предполагает значительный объем земляных работ или же работ, связанных с осваиванием горной местности, важно позаботиться о предотвращении подтопления грунтовыми водами. Если нижняя зона вырытого котлована затоплена грунтовой водой, дальнейшее строительство стоит под вопросом. Спасти ситуацию и осушить площадь для стройки, могут скважины на водопонижение в Минске. Обустройством скважин на водопонижение уже не первый год занимается компания БурАвтоГруп. Скважины на водопонижение – это гидротехнические сооружение для откачки и сбора накопившейся грунтовой воды.Для чего используются водопонижающие скважины Услугой бурение скважин на водопонижение в минской области пользуются при особом строении грунта, при затоплении земли. Обычно, такие скважины располагаются по всему периметру стройплощадки либо в небольшом удалении от зоны проведения работ.Цель оборудования водопонижающей скважины Скважина для воды на участке делается для того чтобы получить депрессионную воронку, то есть создать такие условия, чтобы подземные воды опустились ниже уровня проведения строительных земляных работ. Благодаря тому, что работы могут быть проведены локально, появляется возможность проведения стройки с начального этапа, при этом риск подтопления снижается до нуля. В зависимости от имеющихся геологических условий, водопонижающие скважины обустраиваются несколькими способами.Этапность работ при бурении скважин на водопонижение
Технология бурения скважин на понижение предполагает наличие нескольких установок, расположенных по периметру строительного котлована. В таких скважинах, которые часто называют иголками, устанавливаются фильтры и погружные насосы для откачки воды. Накопленная вода после осушения сливается за территорией строительной площадки.
При заказе услуги по установке скважины на понижение воды, специалисты предприятия производят постоянный контроль уровня залегания грунтовой воды и контролируют технические параметры.По окончанию работ по откачке, производится тампонаж ликвидационного типа. Если скважина была установлена в глинистой почве, тампонирование производят глиной, в скалистой – бетоном или раствором цемента.Разновидности скважин на водопонижение в Минске
Бурение скважин для осушения участков может осуществляться наклонно или вертикально, тип бурения выбирается в зависимости от особенностей грунта. Есть несколько разновидностей скважин такого типа:Комбинированный. Скважина бурится до первого водного уровня, после чего монтируется водоподъемник для откачки.
Водопоглащающий. Этот тип используют тогда, когда нужно опустить поднявшиеся грунтовые воды в земляные пластыниже указанного уровня понижения воды Самоизливающийся. Данный тип рекомендован в тех случаях, когда нужно снизить давление воды в горизонте или если требуется значительное понижение воды на строительном участке. В технологии бурения скважин для водопонижения используют несколько типов установок:Роторные Шнековые Ударно-канатные Вращательные
Компания «БурАвтоГрупп» использует самый современный роторный способ бурения скважин в Минской области, так как с его помощью можно освоить грунт любой сложности и степени мягкости. Это значительно ускоряет срок изготовления скважины на водопонижение и делает конструкцию более крепкой.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »