Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

boka ystad saltsjöbad

(boka ystad saltsjöbad, 2021.01.13 02:09)


After I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service? Appreciate it! <a href="http://camad.girlsprizladies.com/map8.php">boka ystad saltsj&ouml;bad</a>

Iyiki dogdun Hatice ne yapalim?

(Whitneyvek, 2021.01.12 22:00)

[url=https://innnification.trhttp.info/yiki-do-dun-hatice-ne-yapal-m/qKVhxbp-rLaUnaA][img]https://i.ytimg.com/vi/ot-cYJvR_fo/hqdefault.jpg[/img][/url]

Д°yiki [url=https://innnification.trhttp.info/yiki-do-dun-hatice-ne-yapal-m/qKVhxbp-rLaUnaA]doДџdun[/url] Hatice рџЋ‰рџЋ‰ ne yapalД±m?

детское такси сопровождение

(Raphaelunb, 2021.01.12 14:39)

Приветствую Вас друзья[url=https://tiktaktaxi.ru/]![/url]

Наша фирма занимается свыше 10 лет перевозками детей по Москве и МО, а также по всей России. Основные направления и виды нашей деятельности:

[b]1) [url=https://tiktaktaxi.ru/]детское такси[/url]
2) [url=https://tiktaktaxi.ru/]такси для детей[/url]
3) [url=https://tiktaktaxi.ru/]такси с детским креслом[/url]
4) [url=https://tiktaktaxi.ru/]детское такси москва[/url]
5) [url=https://tiktaktaxi.ru/]детское такси тарифы[/url]
6) [url=https://tiktaktaxi.ru/]транспортная перевозки детей[/url][/b]

Всегда рады помочь Вам! С уважением, TikTakTaxi.ru

http://www.bidforpositiondirs.com/author/raphaellhe/
http://5hi.in/space-uid-2544771.html

french pharmacy skincare

(french pharmacy skincare, 2021.01.12 09:29)


I'm gone to inform my little brother, that he should also pay a visit this web site on regular basis to obtain updated from latest news update. <a href="http://topes.girlsprizladies.com/map18.php">french pharmacy skincare</a>

BANGTAN BOMB Spelling with Water Bottles - BTS ()

(Phyllisvem, 2021.01.12 08:55)

[url=https://bangtantv.kgcode.info/bGfMstmqaJusgos/bangtan-bomb-spelling-with-water-bottles-bts-bangtansonyeondan.html][img]https://i.ytimg.com/vi/56hzvu35wRU/hqdefault.jpg[/img][/url]

BANGTAN BOMB [url=https://bangtantv.kgcode.info/bGfMstmqaJusgos/bangtan-bomb-spelling-with-water-bottles-bts-bangtansonyeondan.html]Spelling[/url] with Water Bottles - BTS (л°©нѓ„м†Њл…„л‹Ё)

web студия

(Williamsat, 2021.01.12 08:53)

В общем, это даже не обсуждается. Если у вас грызть товар – пишите цену. Ради кого дорого, он и потом суммы в директе не купит.Наполнение сайта содержанием, текстами, картинками.Настройка текста виджета
<a href=https://leap-lead.ru/kontekstnaya-reklama.php>ведение контекстной рекламы</a>
[url=https://leap-lead.ru/smm-prodvizheniye.php]smm продвижение заказать[/url]
https://leap-lead.ru/kontekstnaya-reklama.php - контекстная реклама в яндекс директ

Описание профиля (Bio). Здесь компании обычно прописывают свое УТП, основные условия работы, преимущества, пользу для клиентов (зачем вступать). Анализируем, какую информацию конкуренты вынесли в сей блок.Внимание: не используйте общие супер высокочастотные запросы, чистый: экономика, спорт, общество, культура. Безделица хорошего из этого не выйдет.Проинформировать клиентов о скидках, конкурсах так, дабы сразу бросалось в глаза? Выкладывайте в Инстаграм фото с надписью! Ради этого рекомендуем AppForType. Громадный запас надписей и шрифтов. Также функционал позволяет загружать собственные надписи. Выбирайте «шрифт-любимчик» и накладывайте его для снимки. Беспричинно у вас сохранится не исключительно цветовое однообразие, однако и графическое. Пропорционально, набор надписей употреблять и в Snapseed, однако разнообразия меньше. Смотрите, какое добавление вам будет удобнее.

medicine for erectile fvtvofbldpneusBtjPSyncp

(Lokushapy, 2021.01.12 08:51)

ed meds online <a href="http://canadian-pharmaciesthsh.com/#">pharmacy</a> best canadian pharmacy

IOS 14.2 - Not quite perfect..

(BarbaraBot, 2021.01.11 22:44)

[url=https://bbsipodtouchhelp.svsoft.info/lKzQa3aalrS5uGQ/ios-14.html][img]https://i.ytimg.com/vi/bvk7Dg1PWW4/hqdefault.jpg[/img][/url]

IOS 14.2 - Not [url=https://bbsipodtouchhelp.svsoft.info/lKzQa3aalrS5uGQ/ios-14.html]quite[/url] perfect..

Кубань видео

(Marina, 2021.01.11 22:24)


[url=https://kuban.video/]видеоролик кубань моя[/url]

best drugstore face moisturizer afsshbcTalseghmtf

(Fgvdhoinc, 2021.01.11 22:06)

mail order pharmacy <a href="http://canadapharmacyonlinestbh.com/#">nearest drugstore</a> us online pharmacy

medical pharmacy hodldehdpneusBtjPSyncp

(Khthkemy, 2021.01.11 18:15)

tops pharmacy <a href="http://onlinepharmacyzefb.com/#">erectile dysfunction causes</a> canada drug pharmacy

borste f&ouml;r ansiktet

(borste f&ouml;r ansiktet, 2021.01.11 17:07)


An interesting discussion is definitely worth comment. I think that you ought to write more on this topic, it might not be a taboo matter but generally people do not discuss these issues. To the next! Many thanks!! <a href="http://zarbo.girlsprizladies.com/map18.php">borste för ansiktet</a>

&ouml;ka saltsyran i magen

(&ouml;ka saltsyran i magen, 2021.01.08 09:26)


Hurrah, that's what I was exploring for, what a stuff! present here at this webpage, thanks admin of this website. <a href="http://sinhe.seamstyb.se/decorations/oeka-saltsyran-i-magen.php">Г¶ka saltsyran i magen</a>

Links for you

(CraigWroxy, 2021.01.08 08:54)

http://group.so-ten.jp/redirect.php?rurl=https://videoxxxvideo.com/24255/Porno+scopata+sorella+moglie+gemella/
http://maps.google.co.ug/url?q=https://videoxxxvideo.com
http://images.google.com.af/url?q=https://videoxxxvideo.com/19011/Guarda+porno+fratello+aiutare+Cum/
http://forum.ink-system.ru/go.php?https://videoxxxvideo.com/1090/Guarda+gratis+porno+moglie+perso+mariti/
http://www.detamo.net/go/?url=https://videoxxxvideo.com/15660/Porno+moglie+cazzo+mariti+Lingerie/


and more:

http://zgo.pl/link.php?url=videoxxxvideo.com/15121/Porno+Baba+legato+uomo+e+scopata+con/
http://armor35.ru/out.php?link=https://videoxxxvideo.com/14197/Sorella+attaccato+al+cazzo+del+fratello+porno/
http://google.co.th/url?q=https://videoxxxvideo.com/29604/Porno+skinny+ragazze+orologio+GRATIS/
https://toolbarqueries.google.com.pe/url?q=https://videoxxxvideo.com/6996/Porno+film+per+adulti+madre+gratis/
https://x5.re/link.php?link=https://videoxxxvideo.com/16849/Guarda+gratis+porno+sorella+diteggiatura/

ремонт автомобилей волгоград

(Claudgex, 2021.01.08 06:15)

Одним из проблемных моментов в покупке поддержанного авто из Европы считают его таможенное оформление. Мы также выкупим вашу машину, пострадавшую в ДТП, либо же на иностранных номерах. Конечно, качественная иномарка, практически не использованная лихо продается. Вам не придется отвечать на звонки потенциальных клиентов, встречаться с ними и демонстрировать им машину. Ведь клиент угона сегодня такая же популярная, наподобие и автовыкупа. ОСНОВНЫЕ ПРИЗНАКИ АВТО, КОТОРОЕ ПОБЫВАЛО В АВАРИИвам не нужно прохаживаться по инстанциям и скидывать авто с учета;Низкие акцизы для транспорт б/у чтобы двигателей, величина которых не более тысячи кубов до 0.102 е. Преимущества заключения сделки по продаже битого автомобиля
<a href=http://plazavolgograd.ru/услуги/udalenie-vmyatin-kuzova-avtomobilya-bez-pokraski>выпрямление вмятин на авто</a>
[url=https://plazavolgograd.ru/specs/o-nas]автосервис авто[/url]
https://plazavolgograd.ru/auto-repair/bmw - ремонт двигателя бмв

В Украине присутствует огромное количество транспортных средств с иностранной регистрацией. Уточнить всю необходимую информацию касательно того, как происходит гешефт и что влияет для оценку вы можете только чуть позвонив нашему менеджеру сообразно номеру, указанному на главной странице. Вся электрика должна мучиться: загораться, звучать, проворачиваться, а стартер нормально крутить коленвал. Авто потом аварии, продажа которых происходит с нашей помощью, позволит решить все проблемы с битым транспортом. км. Компания выкупит его у вас практически в любом состоянии. Клиент показывает, который это наиболее быстрый сноровка избавиться через машины и враз получить после нее деньги. Чаще всего двойниками машин называют нерастаможенные авто, краденные. О самых интересных поговорим далее. Как собирать цену на аварийный автомобиль?контрагент получит для руки подле 90-95% через рыночной стоимости машины;дальнейшей реализации машины. Потом детального осмотра в воздаяние вносятся более детальные корректировки. Здесь налажена работа так, который вы получите самый выдающийся сервис и убедитесь в безупречном качестве всех предоставляемых услуг. Это практически один вариант продать битые авто. К примеру, чтобы продажи авто сообразно первоначальной стоимости потребуется немало усилий, а зачастую сделать это не представляется возможным, поскольку инфляция является огромный проблемой. Автомобильные номерные аббревиатуры дипломатических международных представителейБлагонадежный замена автомобилей с пробегом

coverlock eller overlock

(coverlock eller overlock, 2021.01.08 04:34)


I am in fact grateful to the holder of this web page who has shared this wonderful post at at this place. <a href="http://nessl.workai.se/travels/coverlock-eller-overlock.php">coverlock eller overlock</a>

rfdvfqicjyap

(pcdaoecd, 2021.01.08 00:32)

buy essay fast https://essayonlineget.com/ - definition essay
buy already written essays online
essay reflection <a href=https://essayonlineget.com/>topics on essay</a> essay topics

Baza Firm Augustow

(DarylsnolI, 2021.01.07 23:37)

[url=https://firmygov.pl/]katalog firm swietajno[/url]

где можно купить поликарбонат

(Richardlof, 2021.01.07 08:47)

По российским нормам вентиляционный клапан в мансардных окнах является не обязательным, только рекомендованным элементом. Добавим, что обрешетка перед черепицу – шаговая, а оптимальный угол наклона ради нее – через 22 перед 60 градусов. Трата золота составляет приблизительно крамма на квадратный метр полезной площади кровли. Поэтому наклеивание пенополистирольных пенопластов следует производить только с помощью холодных клеящих средств без применения растворителей, наклеивание же горячим битумом, якобы и нанесение битумного слоя гидроизоляции, вероятно всего при наличии для полистирольных пенопластах защитного слоя. При использовании традиционных плиток их приходится подбирать доброжелатель к другу индивидуально. В современном строительстве применяются диффузионные гидроизоляционные мембраны.Прайс-лист - Ruuki
<a href=https://теплицы-новосибирск.рф/polikarbonat/>купить карбонат для теплицы цена в новосибирске</a>
[url=https://теплицы-новосибирск.рф/polikarbonat/]сотовый поликарбонат цена[/url]
https://теплицы-новосибирск.рф/polikarbonat/ - купить поликарбонат в новосибирске от производителя

Velux Датская компания Velux — ведущий мировой производитель мансардных окон. Установка забора производится из разных материалов и служит разным целям, в часть числе и декоративным. Устанавливая изрядно небольших окон, мы получим более равномерное распространение дневного света, чем быть установке одного большого окна. По фасадам и кровлям домов позволительно немало рассказать о тех, который в них живет. Складка клапана исключает возможное в этом случае появление конденсата посреди створкой и оконной коробкой, благодаря чему окно прослужит намного дольше. Присутствие необходимости, мы можем выполнить и монтаж панелей в кратчайшие сроки. Твердая плеваруб/п.м. Тенденция содержать усердный чердак в загородном доме иначе теплую мансарду требует утепления скатной крыши. Полиэфирное покрытие (полиэстер) имеет толщину около 25 мкм, полиуретановое (полур) – 50 мкм; последнее дает более стойкую и эластичную пленку. Использование морозостойких стеклопакетов, надежная щит древесины и другие технические находки исключают промерзание. Промышленная палка монтируется несравненно быстрее. Пропорционально, именно характер стали вносит основной вклад в пошив конечного продукта. В холодное время мансарду можно проветривать с через встроенного вентиляционного клапана. А учитывая бесчисленный спрашивать для виниловый сайдинг, эти панели пытаются изготовить кустарным способом alias с удешевлением технологического процесса. Благодаря относительно большому весу (от 30 до 60 кг/кв. Эта черепица набирает прочность с годами в процессе эксплуатации, она не теряет свои технические свойства. Утепленная крышка люка

pernilla wahlgren collection rea

(pernilla wahlgren collection rea, 2021.01.07 04:48)


Pretty component of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually loved account your blog posts. Any way I will be subscribing in your feeds and even I achievement you get admission to persistently fast. <a href="http://pobag.seamstyb.se/advice-girlfriends/pernilla-wahlgren-collection-rea.php">pernilla wahlgren collection rea</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »