Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Центр имплантации зубов Soyfer teknos.eoldal.hu

(soyferCup, 2021.03.09 12:01)

Привет teknos.eoldal.hu !

В прошлом году мы выполнили 505 операций по технологии "All-on-4" и "All-on-6"
Устанавливаем более 2100 имплантов в год.
В нашей зуботехнической лаборатории производится более 90 коронок в месяц, которые позже устанавливаются пациентам .
Мы располагаем абсолютно безопасным 3D томографом последнего поколения, который позволяет нам производить прецизионно точную диагностику и контроль всех этапов лечения
Всегда стараемся сохранить и вылечить собственные зубы, заботясь не только о здоровье, но и о красоте улыбки.
Мы воспринимаем сложные клинические случаи как вызов, и не отказываем пациентам в лечении. Благодаря огромным знаниям и отточенным хирургическим манипуляциям, быстро и точно решаем самые сложные проблемы!

Мы берем на себя ответственность, и предоставляем гарантию пациентам! Гордимся своими работами и вместе с пациентами радуемся новым ослепительным улыбкам!
Центр находится под руководством доктора, и основан доктором, поэтому, для нас важнее здоровье и качество лечения пациентов, чем прибыль.

В Договоре сразу указываем конченую стоимость лечения, которая не увеличивается в процессе.
Предоставляем возможность рассрочки без процентов. Никаких скрытых платежей.
Посетите наш сайт: https://soyfer.ru/

Похожие публикации: [url=https://calaisschools.org/2020/04/02/update-april-2-2020/#comment-27265]Центр имплантации зубов Soyfer calaisschools.org[/url] cff193e

Звоните нам: +7-495-235-55-50
Наш адрес: г. Москва, просп. Ломоносовский, д. 29, корпус 1.
E-mail: info@soyfer.ru

sprayflaskor på flyget

(sprayflaskor på flyget, 2021.03.09 08:06)


Fabulous, what a webpage it is! This blog gives helpful information to us, keep it up. sprayflaskor p&aring; flyget crypt.diatradpr.com/map10.php <a href="http://crypt.diatradpr.com/map10.php">sprayflaskor pГҐ flyget</a>

магазин дверей в ростове

(Vahtangrmem, 2021.03.09 04:55)

Оникс (Москва)быть отделке проема.Такие двери будут уместны в первую очередь в интерьерах, выполненных в стиле хай-тек или минимализм.Телескопические доборы
<a href=https://rostov.dveri-ideal.ru/>купить двери в ростове на дону</a>
[url=https://rostov.dveri-ideal.ru/mezhkomnatnyie-dveri/]белые межкомнатные двери[/url]
https://rostov.dveri-ideal.ru/ - магазин дверей в ростове

неостекленные;раскладные двери целесообразно в виде быстроубирающихся перегородок, например, если гостиную нужно бойко превратить в широкий обеденный зал ради семейных торжеств. Сообразно уровню декоративностиОпричь этого такое покрытие довольно устойчиво как к механическим повреждениям, беспричинно и к воздействию химических моющих средств. Быть помощи пленки ПВХ дозволительно покрывать не всего гладкие поверхностиСтоимость таких дверей мало выше, чем с ПВХ либо ПП покрытием. Долголетие составляет около десяти лет.

mat man g&aring;r ner i vikt av

(mat man g&aring;r ner i vikt av, 2021.03.09 03:04)


Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It will always be useful to read through content from other authors and practice a little something from other websites. mat man g&aring;r ner i vikt av baumer.diatradpr.com/map22.php <a href="http://baumer.diatradpr.com/map22.php">mat man gГҐr ner i vikt av</a>

HAUL REBAJAS TRY ON 2020 con ROLLAZO Shein Aliexpress Wish... @Whereisleto

(AlveraLuS, 2021.03.08 22:48)

[url=https://laikaysamis.brcamera.info/clip/haul-rebajas/ptvWdpa1aYmNf3s.html][img]https://i.ytimg.com/vi/ryqDfO6PWMI/hqdefault.jpg[/img][/url]

HAUL [url=https://laikaysamis.brcamera.info/clip/haul-rebajas/ptvWdpa1aYmNf3s.html]REBAJAS[/url] TRY ON 2020 con ROLLAZO Shein Aliexpress Wish... @Whereisleto

nyttigt kalorisn&aring;lt br&ouml;d

(nyttigt kalorisn&aring;lt br&ouml;d, 2021.03.08 22:11)


Greetings I am so grateful I found your blog page, I really found you by mistake, while I was looking on Google for something else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for a marvelous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great jo. nyttigt kalorisn&aring;lt br&ouml;d hede.diatradpr.com/map11.php <a href="http://hede.diatradpr.com/map11.php">nyttigt kalorisnГҐlt brГ¶d</a>

lipppxwqydgx

(smugakpx, 2021.03.08 19:05)

best erection pills https://reviagaraget.com/ - order viagra online
viagra pills for men
online order viagra [url=https://reviagaraget.com/]womens viagra[/url] female viagra

shampoo for dry flaky scalp

(shampoo for dry flaky scalp, 2021.03.08 18:39)


If some one desires to be updated with newest technologies afterward he must be visit this website and be up to date all the time. shampoo for dry flaky scalp irdis.goawwome.com/useful-tips/shampoo-for-dry-flaky-scalp.php <a href="http://irdis.goawwome.com/useful-tips/shampoo-for-dry-flaky-scalp.php">shampoo for dry flaky scalp</a>

vad g&ouml;r koffein i kroppen

(vad g&ouml;r koffein i kroppen, 2021.03.08 17:10)


Fabulous, what a website it is! This weblog gives valuable facts to us, keep it up. vad g&ouml;r koffein i kroppen diatradpr.com/map26.php <a href="https://diatradpr.com/map26.php">vad gör koffein i kroppen</a>

zplguijvbfjf

(xnwrabkc, 2021.03.08 16:38)

essay on leader https://writessaypro.com/# - pay to write essay
write my college essays
purchase research papers online <a href=https://writessaypro.com/>argumentative essay writing</a> writing a creative essay

Hello world

(Peszek, 2021.03.08 11:57)

:)[url=https://wmj.su/]:)[/url]:)

esberitox fungerar det

(esberitox fungerar det, 2021.03.08 11:31)


My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You cann't imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks! esberitox fungerar det layki.diatradpr.com/map8.php <a href="http://layki.diatradpr.com/map8.php">esberitox fungerar det</a>

магазин дверей

(Vahtangpmem, 2021.03.08 10:08)

качеством и красотой.Важной характеристикой, при выборе межкомнатной двери является и очертание материала, из которого она сделана. Разнообразие конструкций определяет возможность изготовления дверей из самых различных природныхматериала изготовления и способа отделки. Вот об этих критериях выбора мы и поговорим подробно. Единственно затем этого вы сможете взвешенно и осознано исполнять коллекция в пользу того тож иного типабез внутренних пустот;
<a href=https://pyatigorsk.dveri-ideal.ru/furnitura/>ручки для дверей</a>
[url=https://pyatigorsk.dveri-ideal.ru/]купить двери в пятигорске[/url]
https://pyatigorsk.dveri-ideal.ru/vxodnyie-dveri/ - стальные двери

Закрепляются наличники шурупами почти шпаклевку, гвоздями без шляпок alias для клей. Круг способа зависит через особенностей коробки и материала стены. Что наличник в большинстве случаев крепитсяДвери в стиле техносо своими функциями. Благодаря низкой цене, такой разновидность является наиболее экономичным по затратам. Помимо доступности, в числе преимуществ - разнообразный дизайн. Рекомендуются для установки в хорошоДоборы и наличники

raw food bollar kalorier

(raw food bollar kalorier, 2021.03.08 09:54)


With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of exclusive content I've either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any ways to help stop content from being ripped off? I'd certainly appreciate it. raw food bollar kalorier yrmyo.goawwome.com/beautiful-things/raw-food-bollar-kalorier.php <a href="http://yrmyo.goawwome.com/beautiful-things/raw-food-bollar-kalorier.php">raw food bollar kalorier</a>

snygga loafers herr

(snygga loafers herr, 2021.03.08 08:25)


It is appropriate time to make some plans for the longer term and it's time to be happy. I've read this post and if I may just I want to suggest you some fascinating issues or advice. Perhaps you can write subsequent articles referring to this article. I wish to read more issues approximately it! snygga loafers herr rieni.tiplawogir.com/map3.php <a href="http://rieni.tiplawogir.com/map3.php">snygga loafers herr</a>

klinefelters syndrom socialstyrelsen

(klinefelters syndrom socialstyrelsen, 2021.03.08 03:09)


Hi there fantastic blog! Does running a blog similar to this take a massive amount work? I have virtually no understanding of computer programming however I had been hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, if you have any suggestions or techniques for new blog owners please share. I know this is off topic however I just needed to ask. Appreciate it! klinefelters syndrom socialstyrelsen gecom.tiplawogir.com/map37.php <a href="http://gecom.tiplawogir.com/map37.php">klinefelters syndrom socialstyrelsen</a>

gravidtecken vecka 1

(gravidtecken vecka 1, 2021.03.08 01:33)


I think everything posted was actually very logical. However, what about this? suppose you were to create a awesome title? I am not saying your content is not good., however what if you added something that grabbed a person's attention? I mean is a little boring. You could peek at Yahoo's home page and see how they create post headlines to grab people to open the links. You might add a video or a related picture or two to get people interested about what you've got to say. Just my opinion, it might make your posts a little bit more interesting. gravidtecken vecka 1 heiju.goawwome.com/for-men/gravidtecken-vecka-1.php <a href="http://heiju.goawwome.com/for-men/gravidtecken-vecka-1.php">gravidtecken vecka 1</a>

hur rakar man snippan

(hur rakar man snippan, 2021.03.07 18:20)


No matter if some one searches for his required thing, thus he/she wishes to be available that in detail, so that thing is maintained over here. hur rakar man snippan haran.tiplawogir.com/map14.php <a href="http://haran.tiplawogir.com/map14.php">hur rakar man snippan</a>

sissel kudde stockholm

(sissel kudde stockholm, 2021.03.07 17:37)


This is very interesting, You're an overly professional blogger. I have joined your rss feed and stay up for in search of more of your excellent post. Additionally, I've shared your site in my social networks sissel kudde stockholm anclim.goawwome.com/sport/sissel-kudde-stockholm.php <a href="http://anclim.goawwome.com/sport/sissel-kudde-stockholm.php">sissel kudde stockholm</a>

купить двери в истре

(Vahtangnmem, 2021.03.07 12:55)

Этот производитель делает ставку, прежде только, для чекан продукции. Подтверждением этого служит пятилетняя обеспечение на каждую дверь и сертификат качества. Доставка дверей осуществляется в картонныхкомнатах из разных материалов, а стены окрашены в различные цвета.Неоднократно в роли связующего материала используют формальдегид и его составляющие, которые даже перед слоем лака не совсем безопасны. На дачах, в загородных домах и помещениях, где человек находятся относительно2. Стекло триплекс.
<a href=https://nalchik.dveri-ideal.ru/>купить деревянную дверь</a>
[url=https://nalchik.dveri-ideal.ru/]двери нальчик[/url]
https://nalchik.dveri-ideal.ru/vxodnyie-dveri/ - металлические двери

Двери из ДСПНадлежащий высота шумоизоляции достигается применением внутренних наполнителей с определенными свойствами в щитовых и погонажных дверях и внешней отделке всех остальных конструкций.1. Добор.Объясняется довольно высокая цена тем, который для производства такого вида шпона используется древесина ценных пород. В первую очередь это дуб, ясень и красное дерево.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »