Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vörösfülű ékszerteknősékszerteknős,teknős,szemgyulladás,teknős-puding,teknőspuding,

TeknősA terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt. Meglehetősen igénytelen állatok és egy pici odafigyeléssel akár 20-25 évig is élnek. Tartásuk egyszerű, még etetni sem kell őket minden nap, mégis a legtöbb kis teknős tartási, etetési hiba miatt betegszik meg és pusztul el.

 

Élettani sajátosságok


Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő.

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.

A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.

Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

Az ékszerteknős tartása


A vörösfülű ékszerteknős vízi életmódot élő teknős.  Az egészen pici, pár cm-es ékszerteknősnek még elegendő ha a víz mélysége nem haladja meg a 10 cm-t, de biztosítani kell a kb. 28 °C-os vízhőmérsékletet. Később a vízoszlop magassága akkora legyen, amekkora a teknős hossza, hogy a víz alá is le tudjon bukni, és ilyenkor már elég, ha szobahőmérsékletű a víz. Bár a vízi teknősök életük nagy részét a vízben töltik, nagyon szívesen sütkéreznek a napon. Ezt úgy lehet biztosítani, ha az akváriumba egy követ helyezünk, ami pár milliméterrel a vízszint fölé emelkedik és esetleg még egy lámpával is megvilágítjuk. A kis sziget behelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a teknősök az akvárium fala mentén két lábra tudnak állni, és egymás hátára mászva nehogy kitornásszák magukat az akváriumból.

 

Mivel a teknősök szeretnek szárazon is lenni, ezért eleinte egy dobozba, később ha már elég nagyok, akkor a szobába, ki lehet őket rakni „sétálni”. Ilyenkor eleinte rémülten bemenekülnek az első szekrény vagy a szőnyeg alá, de idővel rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog szabadon sétálni. Az ékszerteknős a vízben van igazán elemében, de a szárazföldön is meglepően gyorsan mozog. Ha az ember rendszeresen foglalkozik velük, akkor fokozatosan elmúlik a kezdeti ijedősségük, és évek alatt még azt is el lehet érni, hogy kifejezetten keressék az ember közelségét.

A nagyobbacska ékszerteknősök meglehetősen agresszív állatok. Ez különösen hangzik, de így van. Egyrészt nagyon falánkok, ezért mohóságukban mindenre ráharapnak ami mozog, legyen az az ember ujja vagy a másik teknős lába (ez főleg etetésnél fordul elő gyakran). Másrészt udvarlási szokásaik is eléggé harciasak, és a párban tartott teknősök keményen támadhatják egymást. A nagyobbak, akár a másik páncéljából is képesek kiharapni egy-egy darabot. Sok esetben az egyetlen megoldás a kiskoruktól együtt tartott állatok elkülönítése.


A lakásban tartott ékszerteknősöket nem szokták teleltetni, de a szaporításukhoz szükség van a téli nyugalmi időszakra.

Az ékszerteknős etetése


Ez az a pont, ahol a legnagyobb hibákat lehet elkövetni. Az ékszerteknős ragadozó. Ez nem azt jelenti, hogy húsevő. Tehát nem lehet párizsival, sonkával, marhahússal felnevelni egy teknőst. Megeszik, szeretik is, nem is pusztulnak el egyik napról a másikra, mégis lassú halálra vannak ítélve ilyen tartás mellett. Ugyanez elmondható a szárított rákokról, lisztkukacról és hasonlókról. Ezek a táplálékok elsősorban A-vitaminból és kalciumból tartalmaznak túl keveset, ami „szemgyulladás” és „páncéllágyulás” kialakulásához vezet.

 


Az ékszerteknős fő táplálékát a kisebb halak teszik ki. A legegyszerűbb fagyasztott csali-halat vásárolni nekik. Eleinte össze kell vágni a halakat kis darabokra, később már szét tudják marcangolni maguk is. A kis halak tartalmazzák mindazt, amire egy teknősnek szüksége van. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. Ezért nem alkalmas önmagában a halhús sem az állatok etetésére. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni csigákkal, kis egerekkel, vízinövényekkel (amik a terrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), salátával, gyermekláncfűvel.
Az ékszerteknős etetéséhez lehet ún. „teknős-pudingot” készíteni, aminek az a lényege, hogy az alapanyagokból turmixgéppel pépet, majd zselatinnal kiegészítve pudingot készítünk. A kész masszát feldarabolva fagyasztóban lehet tárolni. Az összetevők lehetnek: hal, hús, máj, saláta, reszelt répa, gyermekláncfű és valamilyen vitamin-kiegészítés (pl. Korvimin ZVT).


Az etetések gyakorisága a másik kritikus kérdés. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni, nagyon gyorsan tudnak nőni, de nem az a cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra nőjenek. A harmonikus növekedést és ezáltal a szép és kemény páncélt úgy lehet biztosítani, ha kb. 14 cm-es hosszúságig kétnaponta, később hetente kétszer, majd 35 cm-es hossz felett hetente egyszer kapnak enni. Egy etetés alkalmával annyit kapjanak, amekkora kb. a fej-nyak rész tömege.


Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, amiben annyi kb. 28 °C-os víz van, ami ellepi őket. A teknősök általában evés után kakálni is szoktak ezért is praktikus lavórban etetni őket. Ezáltal a terrárium vize kevésbé szennyeződik és ritkábban kell cserélni.

„Szemgyulladás” és „páncéllágyulás”


Az ékszerteknős leggyakoribb betegségei az A-vitamin-hiány és a kalcium-hiány. Mindkettő egyértelműen etetési hibára vezethető vissza és rendszerint együtt jelentkeznek. Mindkét esetben lassan, hónapok alatt kerül az állat abba az állapotba, amikor már szemmel látható elváltozások vannak.

 


Az A-vitamin-hiány első jele a szemhéjak megduzzadása. A teknős nem tudja kinyitni a szemét, nem látja a táplálékot és emiatt nem eszik. A  szemhéjban levő mirigyek hámszövete elfajul, üregüket kemény, sajtos massza tölti ki. Ilyenkor már nem elég a táplálék megváltoztatása, hanem injekcióban is kell A-vitamint kapnia a teknősnek, amit 7-10 naponta kell megismételni.


A kalcium-hiány esetén a páncél és a végtagok csontozata is felpuhul, könnyen benyomhatóvá válik, deformálódik. Testszerte vizenyő alakul ki, ami elsősorban a hátulsó lábak és a has találkozásánál látható. Naponta adott kalcium-injekciókkal lehet megpróbálkozni, de a páncél deformitásai rendszerint megmaradnak gyógyulás esetén is. Az ödéma megszűnését segíteni lehet  azzal, ha a teknős hosszabb ideig szárazon van egy lámpával megvilágított dobozban.


Mivel mindkét betegséget sokszor már túl későn veszik észre, ezért nagyon fontos a megelőzés, ami a helyes tartással és táplálással biztosítható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

magdalena graaf instagram

(magdalena graaf instagram, 2021.03.11 15:01)


Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am experiencing issues with your RSS. I don't understand the reason why I can't subscribe to it. Is there anybody else having the same RSS issues? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanx!! magdalena graaf instagram speca.nnutunman.com/map25.php <a href="http://speca.nnutunman.com/map25.php">magdalena graaf instagram</a>

jeukende benen spataders

(jeukende benen spataders, 2021.03.11 15:01)


I was recommended this blog by my cousin. I'm no longer certain whether or not this put up is written through him as nobody else recognize such targeted about my problem. You are incredible! Thanks! jeukende benen spataders stifu.diatradpr.com/map10.php <a href="http://stifu.diatradpr.com/map10.php">jeukende benen spataders</a>

k&ouml;pa pool g&ouml;teborg

(k&ouml;pa pool g&ouml;teborg, 2021.03.11 10:14)


Hey! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and great design and style. k&ouml;pa pool g&ouml;teborg laimo.diatradpr.com/map11.php <a href="http://laimo.diatradpr.com/map11.php">köpa pool göteborg</a>

Свежие новости за март 2021 года

(NewlanKem, 2021.03.11 06:55)


Польские спецслужбы обвинили российского консула в распространении коронавируса. Об этом сообщает РИА Новости со ссылкой на местное телевидение.

В феврале российский консул в городе Познань был объявлен персоной нон-грата. Так власти Польши ответили российской стороне на объявление персоной нон-грата польского консула в Санкт-Петербурге за участие в несанкционированной акции.

«Высланный из Польши российский консул был заражен коронавирусом, и все же он принимал участие во встречах и появлялся в общественных местах», — сообщил пресс-секретарь министра-координатора спецслужб Станислав Жарин.

Также польское телевидение утверждает, что дипломат и его дочь якобы получили положительный результат теста 21 января. За три дня до этого «инфекция SARS-CoV-2 была подтверждена у его жены», однако консул не изолировался, уточняют СМИ.

18 февраля стало известно, что Россия высылает работника посольства Эстонии в Москве. Эстонского посла Маргуса Лайдре вызвали в российское дипломатическое ведомство и выразили ему «решительный протест» в связи с высылкой работника российского посольства. Это стало ответом на такую же меру со стороны эстонского правительства.

Ранее Германия, Швеция и Польша сообщили о высылке российских дипломатов. Решение стало ответом на аналогичный шаг Москвы. Россия объявила о выдворении дипломатов из этих трех стран ранее в феврале. Протест связан с участием представителей европейских ведомств в несанкционированных акциях 23 января. Дипломатов объявили персонами нон грата, в ближайшее время они должны будут покинуть страну.

Партнер и спонсор новостей - https://zaimys.online/

biore face wash

(biore face wash, 2021.03.11 06:48)


It's remarkable to visit this website and reading the views of all colleagues concerning this paragraph, while I am also eager of getting know-how. biore face wash selmi.nnutunman.com/map10.php <a href="http://selmi.nnutunman.com/map10.php">biore face wash</a>

BOMBAZO: SERGIO RAMOS SE VA AL MANCHESTER UNITEDULTIMA HORA: MESSI DEJA EN RUINAS AL BARCELONA

(Barbaraget, 2021.03.11 06:44)

[url=https://ramostvyt.eswindow.info/fGlpnKKmm5Cm3o0/bombazo-sergio.html][img]https://i.ytimg.com/vi/K05emr8_txU/hqdefault.jpg[/img][/url]

BOMBAZO: SERGIO RAMOS SE VA AL MANCHESTER UNITEDГљLTIMA [url=https://ramostvyt.eswindow.info/fGlpnKKmm5Cm3o0/bombazo-sergio.html]HORA:[/url] MESSI DEJA EN RUINAS AL BARCELONA

sluta med godis g&aring; ner i vikt

(sluta med godis g&aring; ner i vikt, 2021.03.11 04:14)


Thanks for every other great post. Where else could anybody get that type of information in such a perfect way of writing? I've a presentation next week, and I am on the look for such information. sluta med godis g&aring; ner i vikt roise.gruborwom.com/map6.php <a href="http://roise.gruborwom.com/map6.php">sluta med godis gГҐ ner i vikt</a>

Avocation

(Chewbacca, 2021.03.11 03:46)

If you are searching to something intriguing, check-up this away fromhttps://site.com/

входные двери в махачкале

(Vahtangmmem, 2021.03.11 03:06)

Они находятся в общедоступной ценовой категории, отлично служат в помещениях, где влажность воздуха повышена, не подвержены гниению, коррозии, не боятся насекомых-вредителей.Профиль обычной дверной коробки.достаточно востребованы.Преимущества:
<a href=https://mahachkala.dveri-ideal.ru/vxodnyie-dveri/>железные двери входные</a>
[url=https://mahachkala.dveri-ideal.ru/vxodnyie-dveri/]металлические двери[/url]
https://mahachkala.dveri-ideal.ru/mezhkomnatnyie-dveri/ - межкомнатные двери в хасавюрте фото и цены

компактную конструкцию. По функциональности раскладные двери находятся в промежуточном положении промеж распашными и раздвижными, однако сообразно сложности изготовления и эксплуатации гораздо опережают их.Присутствие всем многообразии искусственных материалов двери из массива дерева безвыездно равно занимают более высокие позиции с точки зрения качества и эстетического восприятия.ламинатом, ПВХ, либо просто окрашивают. Такое картина может служить основной чтобы различных дизайнерских решений, предусматривающих вставки из зеркал, стекла, которые закрепляются при помощи багетов. В4. МДФ полотно.

fazer salmiakki choklad

(fazer salmiakki choklad, 2021.03.10 23:26)


These are really enormous ideas in concerning blogging. You have touched some fastidious points here. Any way keep up wrinting. fazer salmiakki choklad sorpr.gruborwom.com/map11.php <a href="http://sorpr.gruborwom.com/map11.php">fazer salmiakki choklad</a>

kliar i f&ouml;tterna n&auml;r jag ska sova

(kliar i f&ouml;tterna n&auml;r jag ska sova, 2021.03.10 22:34)


Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blog. Any responses would be greatly appreciated. kliar i f&ouml;tterna n&auml;r jag ska sova bundc.zinpunkgood.com/map1.php <a href="http://bundc.zinpunkgood.com/map1.php">kliar i fötterna när jag ska sova</a>

nordic salon priser

(nordic salon priser, 2021.03.10 14:06)


Superb blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I'm hoping to start my own site soon but I'm a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many choices out there that I'm totally overwhelmed .. Any tips? Cheers! nordic salon priser lobo.zinpunkgood.com/map12.php <a href="http://lobo.zinpunkgood.com/map12.php">nordic salon priser</a>

f&auml;rgtyp hos h&auml;star

(f&auml;rgtyp hos h&auml;star, 2021.03.10 13:40)


Hello it's me, I am also visiting this web site on a regular basis, this web page is genuinely good and the users are really sharing nice thoughts. f&auml;rgtyp hos h&auml;star distlo.gruborwom.com/map23.php <a href="http://distlo.gruborwom.com/map23.php">färgtyp hos hästar</a>

d&aring;lig blodcirkulation i benen symtom

(d&aring;lig blodcirkulation i benen symtom, 2021.03.10 09:08)


Howdy! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing! d&aring;lig blodcirkulation i benen symtom thaiw.gruborwom.com/map27.php <a href="http://thaiw.gruborwom.com/map27.php">dГҐlig blodcirkulation i benen symtom</a>

belle femme enceinte

(belle femme enceinte, 2021.03.10 07:00)


magnificent submit, very informative. I'm wondering why the opposite specialists of this sector don't understand this. You should proceed your writing. I am sure, you've a great readers' base already! belle femme enceinte limpk.goawwome.com/skin-care/belle-femme-enceinte.php <a href="http://limpk.goawwome.com/skin-care/belle-femme-enceinte.php">belle femme enceinte</a>

reng&ouml;ring bubbelbadkar klorin

(reng&ouml;ring bubbelbadkar klorin, 2021.03.10 03:18)


Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your site? My website is in the exact same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Cheers! reng&ouml;ring bubbelbadkar klorin fatdo.diatradpr.com/map6.php <a href="http://fatdo.diatradpr.com/map6.php">rengöring bubbelbadkar klorin</a>

ручки дверные межкомнатные

(Vahtangmem, 2021.03.10 02:41)

через запахов, влагостойкость, мочь закрыться, сколько зависит через помещения, где планируется установка.Устройство царговой двериФиленчатые и царговые двериОкрашивание производится в порядочно слоев различными составами. Ради создания глянцевой поверхности используется многократная шлифовка. Такая дверь смотрится не хуже двери из массива твердых пород.
<a href=https://dveri-ideal.ru/furnitura/>фурнитура для деревянных дверей</a>
[url=https://dveri-ideal.ru/vxodnyie-dveri/]входные двери на дачу[/url]
https://dveri-ideal.ru/furnitura/ - дверные ручки

Вне зависимости от материала основы, межкомнатные двери могут покрываться различными материалами для улучшения эксплуатационных свойств и эстетичности. Присутствие расчете стоимости дверей непременноРазве вам хочется, для в ванной комнате была установлена дверь именно из массива дерева, то такая дверь должна попадаться хорошо защищена. Более красиво, наверное, смотрится дверь, покрытая качественнымтакая строение прослужит не меньше, чем монолитные распашные сиречь сдвижные двери.При изготовлении двери из массива требуют тщательного подбора умышленно просушенного материала, значительных затрат времени на его обработку и отделку.

baka glutenfri kladdkaka

(baka glutenfri kladdkaka, 2021.03.09 23:32)


Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to check it out. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and wonderful design. baka glutenfri kladdkaka heiju.goawwome.com/for-men/baka-glutenfri-kladdkaka.php <a href="http://heiju.goawwome.com/for-men/baka-glutenfri-kladdkaka.php">baka glutenfri kladdkaka</a>

ray ban online shop

(ray ban online shop, 2021.03.09 22:34)


Great article. ray ban online shop noword.diatradpr.com/map3.php <a href="http://noword.diatradpr.com/map3.php">ray ban online shop</a>

spegel med l&auml;derband

(spegel med l&auml;derband, 2021.03.09 13:35)


Hey There. I found your blog the usage of msn. This is a really neatly written article. I'll make sure to bookmark it and come back to read more of your helpful info. Thanks for the post. I will certainly return. spegel med l&auml;derband frani.gruborwom.com/map9.php <a href="http://frani.gruborwom.com/map9.php">spegel med läderband</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »